Ελένη Αντωνιάδου: Το πρώτο (έμμεσο) σχόλιο μετά το σάλο για τη NASA: «Δεν στόχευα ποτέ να ανταγωνιστώ ακαδημαϊκούς»

Ελένη Αντωνιάδου: Το πρώτο (έμμεσο) σχόλιο μετά το σάλο για τη NASA: «Δεν στόχευα ποτέ να ανταγωνιστώ ακαδημαϊκούς» Facebook Twitter
18

Η Ελένη Αντωνιάδου, η Ελληνίδα επιστήμονας, η οποία τις τελευταίες δύο μέρες πρωταγωνιστεί στο σάλο που έχει προκληθεί στα social media, σχετικά με το αν εργάζεται ή όχι ως ερευνήτρια στη NASA, προχώρησε στο πρώτο της (έμμεσο) σχόλιο για το θέμα μέσω Facebook. 

«Μικρά βήματα στον χώρο της έρευνας γίνονται με συνεχή προσπάθεια, επιμονή και υπομονή. Κάθε μέρα συνεχίζω να μαθαίνω με συμμετοχή σε απλά ή πιο σύνθετα πρότζεκτ, σαν αυτό της τεχνητής νοημοσύνης στη ΝΑΣΑ που ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό. Παράλληλα, όπως είπα πριν μερικές μέρες στη βράβευση στη Θεσσαλονίκη χρειάζονται να περάσουν δεκαετίες μόχθου, προσπάθειας, αποτυχιών και ίσως κάποιων επιτυχιών για να μπορείς να ελπίζεις ότι θα συνεισφέρεις ουσιαστικά ένα μικρό λιθαράκι στην επιστήμη. Εμένα ο στόχος μου ποτέ δεν ήταν να ανταγωνιστώ ακαδημαϊκούς ή να συγκρίνω τα πρώτα μου βήματα στην επιστήμη ως νέα ερευνήτρια με άτομα τα οποία είναι στο χώρο πολλές δεκαετίες. Εξάλλου το σημαντικό είναι να δουλεύεις πάντα συνεργατικά, βοηθώντας τους συνανθρώπους σου να πάνε επίσης ένα βήμα πιο πάνω και όχι ένα βήμα πιο κάτω», γράφει η κυρία Αντωνιάδου χωρίς ωστόσο να δίνει σαφείς απαντήσεις σε όσα έχουν γραφτεί τις τελευταίες μέρες.

 

Ελένη Αντωνιάδου: Το πρώτο (έμμεσο) σχόλιο μετά το σάλο για τη NASA: «Δεν στόχευα ποτέ να ανταγωνιστώ ακαδημαϊκούς» Facebook Twitter

Παράλληλα στο ίδιο ποστ υπάρχει και φωτογραφία ενός επαίνου, που φέρεται να είναι από τη NASA, τον οποίο υπογράφει ο David Korsmeyer επίκουρος διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας. Η κ. Αντωνιάδου τιμάται για την «εξαιρετική συνεισφορά της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης για την εξερεύνηση του διαστήματος και την ανθρωπότητα». 

Ελένη Αντωνιάδου: Το πρώτο (έμμεσο) σχόλιο μετά το σάλο για τη NASA: «Δεν στόχευα ποτέ να ανταγωνιστώ ακαδημαϊκούς» Facebook Twitter
*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ και τα ρεζιλίκια: 20 αντιδράσεις για την Ελένη Αντωνιάδου «της NASA»
 

Πώς ξεκίνησε το θέμα

Η υπόθεση της Ελένης Αντωνιάδου ήρθε στην επικαιρότητα μετά τη βράβευση της σε επιχειρηματικά βραβεία από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στις 7 Σεπτεμβρίου 

 Η κ. Κεραμέως με ανάρτησή της στο Facebook δημοσίευσε φωτογραφία στην οποία βράβευε την Ελένη Αντωνιάδου, γράφοντας: «Μπορείς να γίνεις ό,τι ονειρεύεσαι". Απονέμοντας στην Ελένη Αντωνιάδου, που διαπρέπει στη NASA, ειδική στους τομείς της Αναγεννητικής Ιατρικής και της Βιοαστροναυτικής, βραβείο προσφοράς στην επιστήμη και τον άνθρωπο, στο πλαίσιο των 1ων επιχειρηματικών βραβείων Θαλής ο Μιλήσιος. Το πάθος της για την επιστήμη μας εμπνέει και μας γεμίζει αισιοδοξία».

Από εκεί και πέρα διάφοροι χρήστες των social media, αλλά και ειδικοί ξεκίνησαν να αμφισβητούν την ερευνητική συμμετοχή της κ. Αντωνιάδου στη NASA, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες πως δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την αναγεννητική ιατρική. Η πιο σοβαρή αναφορά έγινε από τον επιστήμονα Κώστα Μπουγιούκο που εργάζεται σε γαλλικό πανεπιστήμιο (Paris Diderot University) 0και που στο παρελθόν έχει εργαστεί και στο CNRS. Ο κ. Μπουγιόκας ανέφερε ότι η Ε. Αντωνιάδου είχε συμμετάσχει ως φοιτήτρια σε ένα καλοκαιρινό campus της NASA, στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες φοιτητές και ότι η ίδια δεν έχει καμία άλλη σχέση με τη NASA, ούτε έχει βραβευθεί από αυτή καθώς και ότι δεν κάνει έρευνα στην αναγεννητική ιατρική.

«Ένας από τους καθηγητές της είχε ανακαλύψει μία τεχνητή τραχεία η οποία σε όσους ασθενείς δοκιμάστηκε δυστυχώς πέθαναν, αλλά και πάλι η ίδια δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτή την ανακάλυψη» συμπλήρωνε ο κ. Μπουγιούκος.

Ο "Θαλής ο Μιλήσιος" για τη βράβευση

 

Μετά το σάλο σχετικά με το βιογραφικό της Ελένης Αντωνιάδου, που βραβεύτηκε από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο πλαίσιο του διαγωνισμού αριστείας "Θαλής ο Μιλήσιος", οι διοργανωτές του διαγωνισμού εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση.

 

«Σχετικά με τα σχόλια που έχουν αναρτηθεί στα social media σχετικά με το τιμητικό βραβείο που δόθηκε στην Ελένη Αντωνιάδου στα πλαίσια της τελετής απονομής των επιχειρηματικών βραβείων Θαλής ο Μιλήσιος, οι διοργανωτές των βραβείων επιθυμούν να διευκρινίσουν τα εξής: Τιμήσαμε την Ελένη Αντωνιάδου, με βάση το βιογραφικό της, ως μια νέα ελληνίδα ερευνήτρια από τη Θεσσαλονίκη, που έχει διακριθεί στο εξωτερικό. Στο πρόσωπό της τιμήσαμε τους νέους έλληνες επιστήμονες, που διαπρέπουν στον τομέα τους. Είναι αυτονόητο ότι η επιλογή της κυρίας Αντωνιάδου, όπως και των άλλων βραβευθέντων, έγινε αποκλειστικά από τους διοργανωτές των βραβείων. Από την υπουργό Παιδείας κυρία Νίκη Κεραμέως, η οποία μας τίμησε με την παρουσία της, ζητήσαμε απλώς να απονείμει το βραβείο, όπως ακριβώς ζητήσαμε και από άλλους παρισταμένους υπουργούς την απονομή άλλων αντίστοιχων βραβείων».

Ωστόσο σημειώνεται πως οι διοργανωτές στο δελτίο τύπου που είχαν στείλει στις 9 Σεπτεμβρίου ανέφεραν ότι βραβεύτηκε "και η ελληνίδα επιστήμονας που εργάζεται στην NASA, κ. Ελένη Αντωνιάδου, για την προσφορά της στην επιστήμη και τον άνθρωπο". 

Ελένη Αντωνιάδου: Το πρώτο (έμμεσο) σχόλιο μετά το σάλο για τη NASA: «Δεν στόχευα ποτέ να ανταγωνιστώ ακαδημαϊκούς» Facebook Twitter

Ο καθηγητής Παντελής Μπάγκος ο οποίος αναφέρει πως είχε φοιτήτρια την Ελένη Αντωνιάδου στο Παν/µιο Στερεάς Ελλάδας τοποθετήθηκε επίσης για το θέμα με ένα μακροσκελές ποστ.

Αναλυτικά όσα έγραψε:

Είναι ένα πολύ λεπτό θέμα αυτό που θα αναλύσω, για αυτό θα πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός. Είδαμε πριν από λίγες μέρες την εκδήλωση απονομής των 1ων επιχειρηματικών βραβείων Θαλής ο Μιλήσιος, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής (6/9) στο Μακεδονία Παλλάς στη Θεσσαλονίκη, παρουσία πολλών εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας, υπουργών της κυβέρνησης, πολιτικών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα βραβεία διοργανώθηκαν από την GK MEDIA PUBLISHING και την PALLADIAN CONFERENCES, υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και του Συνδέσμου Εξαγωγέων - ΣΕΒΕ. Στην εκδήλωση αυτή, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Νίκη Κεραμέως απένειμε Τιμητικό Βραβείο για την προσφορά στην επιστήμη και τον άνθρωπο στην κυρία Ελένη Αντωνιάδου. Η Υπουργός έγραψε στην ανακοίνωση της:

««Μπορείς να γίνεις ό,τι ονειρεύεσαι». Απονέμοντας στην Eleni Antoniadou, που διαπρέπει στη NASA, ειδική στους τομείς της Αναγεννητικής Ιατρικής και της Βιοαστροναυτικής, βραβείο προσφοράς στην επιστήμη και τον άνθρωπο, στο πλαίσιο των 1ων επιχειρηματικών βραβείων Θαλής ο Μιλήσιος. Το πάθος της για την επιστήμη μας εμπνέει και μας γεμίζει αισιοδοξία»

Η κυρία Ελένη Αντωνιάδου έγινε γνωστή πριν μερικά χρόνια κυρίως μέσα από αναφορές στα ΜΜΕ ως «Επιστήμονας της NASA» ενώ απέκτησε και αναγνώριση πάλι από τα ΜΜΕ μέσω της συμμετοχής της στην πρώτη μεταμόσχευση τεχνητής τραχείας σε ασθενή, και την επακόλουθη ίδρυση της δικής της startup πάνω στο αντικείμενο αυτό. Από τότε έχει λάβει μια σειρά διακρίσεις, κυρίως από ιδιωτικούς φορείς όπως το Forbes που την συμπεριέλαβε σε άρθρο με τίτλο 30 under 30 in Healthcare, το Naturejobs στο οποίο της πήραν συνέντευξη, το (ιδιωτικό) European Health Parliament του οποίου υπήρξε πρόεδρος και της Mattel η οποία έφτιαξε κούκλα στο όνομά της. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το πρόσφατο βραβείο «Θαλής ο Μιλήσιος» που αναφέραμε παραπάνω, δόθηκε από ιδιωτικό φορέα και η Υπουργός απλά παρέδωσε το βραβείο, καταλαβαίνουμε όμως ότι όταν ο Υπουργός Παιδείας εμπλέκεται σε κάτι τέτοιο, το αναγνωρίζει και ίσως θα έπρεπε να προσέχει περισσότερο και η ίδια, τουλάχιστον στις δηλώσεις της.

Τα πιο πολλά δημοσιεύματα που αναλύουν τη δράση της από κει και πέρα ανακυκλώνουν σχεδόν τις ίδιες πληροφορίες. Πολλές φορές δε, τα ΜΜΕ τα οποία δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του επιστημονικού χώρου προχωρούν σε τεράστιες (ως και προσβλητικές αναφορές) συγκρίνοντας ή και ταυτίζοντας την κυρία Αντωνιάδου με μορφές της επιστήμης όπως ο μαθηματικός Καραθεοδωρής ή ο γιατρός Παπανικολάου. Αυτό φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν, το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές, και υπεύθυνη για αυτό είναι η άγνοια που μαστίζει τον χώρο των δημοσιογράφων καθώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά της επιστημονικής έρευνας, το τι είναι επιστήμονας, πως καταξιώνεται, τι σημαίνει επιστημονική ανακάλυψη, δημοσίευση, αναγνώριση κλπ.

Ας τα πιάσουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Η κυρία Ελένη Αντωνιάδου ήταν φοιτήτρια μου στο Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του (τότε) Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Ήταν πολύ καλή φοιτήτρια και από όσο θυμάμαι της είχα δώσει συστατική επιστολή τόσο για να παρακολουθήσει κάποια συνέδρια όσο και για τις μεταπτυχιακές της σπουδές. Αυτά έγιναν το 2009. Το 2010 και το 2011 είδα ότι έβγαλε 2 ενδιαφέρουσες εργασίες σε διεθνές συνέδριο της ΙΕΕΕ (Conf Proc IEEE Eng Med Biol Soc), οι οποίες και οι δύο είχαν σχέση με την αναγεννητική ιατρική. Δεν είχα επικοινωνία μαζί της (πέραν του facebook), αλλά θεώρησα ότι μάλλον ήταν από τα αποτελέσματα της διδακτορικής της διατριβής.

Εκείνη την εποχή άρχισαν και τα δημοσιεύματα για τη NASA όσο και για τις μεταμοσχεύσεις. Για τη NASA τα πράγματα είναι απλά, πήγε μάλλον σε κάποιο summer camp όπως πάνε δεκάδες άλλοι αξιόλογοι φοιτητές από όλο τον κόσμο, πέρασε μια δύσκολη επιλογή, έκανε ένα μικρό πρότζεκτ, κάτι τέτοιο. Ίσως να ασχολήθηκε ξανά και σε κάποιο άλλο πρότζεκτ, δεν ξέρω. Φυσικά όμως δεν εργάζεται εκεί ως ερευνήτρια όπως αφήνουν να εννοηθεί τα ΜΜΕ, με την έννοια ότι δεν έχει μόνιμη σχέση εργασίας και καθώς δεν έχει (από όσο ξέρω) ακόμα διδακτορικό, δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί «ερευνητής» με την ακαδημαϊκή έννοια του όρου. Για τη μεταμόσχευση τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς φαίνεται ότι αυτή όντως έγινε (όχι φυσικά από την ίδια) αλλά υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα ότι υπήρχαν πολλά θέμα βιοηθικής που προκάλεσαν προβλήματα. Δεν θέλω να πω περισσότερα για αυτό το θέμα, αφήνω άλλους να μιλήσουν για αυτό γιατί δεν το γνωρίζω καλά. Μετά, και το λέω με επιφύλαξη βλέποντας τα δημόσια στοιχεία, μάλλον σταμάτησε τη συνεργασία με τον τότε καθηγητή της και ίσως συνέχισε διδακτορικό με άλλον επιβλέποντα, γιατί το 2016 δημοσίευσε μια άλλη εργασία στο Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol, πάνω στα βλαστοκύτταρα με άλλον καθηγητή ως τελευταίο όνομα. Όλα αυτά τα χρόνια, τα δημοσιεύματα τρέχουν και γεμίζουν τον κόσμο αλλά και την ίδια με μια υπερβολή που ίσως δεν αρμόζει σε έναν νέο επιστήμονα.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι έχει κάνει σε επίπεδο διδακτορικών σπουδών 3 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια (που θα αρκούσαν και για να πάρει το διδακτορικό χωρίς να κάνει κάτι παραπάνω). Όντως οι εργασίες αυτές είναι πάνω στα αντικείμενα της αναγεννητικής ιατρικής και των βλαστοκυττάρων, άρα η κοπέλα δεν λέει ψέματα. Αλλά, από την άλλη, αυτές οι δημοσιεύσεις, με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια, σίγουρα δεν αρκούν για να την χαρακτηρίσει κανείς "ειδικό στην αναγεννητική ιατρική", δεν την κατατάσσουν στους κορυφαίους επιστήμονες όλων των εποχών, ούτε καν στους κορυφαίους Έλληνες υποψήφιους διδάκτορες ή νέους διδάκτορες, καθώς ακόμα και μεταξύ των αποφοίτων του τμήματός μας υπάρχουν δεκάδες οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει ήδη τις διδακτορικές τους σπουδές με περισσότερες δημοσιευμένες εργασίες ο καθένας, έχοντας ετεροαναφορές, παρουσίες σε συνέδρια, υποτροφίες έρευνας από μεγάλους οργανισμούς, μεταδιδακτορική έρευνα σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού και της Ελλάδας, διδασκαλία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και έχοντας ιδρύσει εταιρίες που έχουν λάβει πραγματικά μεγάλες χρηματοδοτήσεις.

Στο θέμα της εταιρίας χρειάζεται επίσης προσοχή. Πολλές φορές μια επιστημονική ανακάλυψη μπορεί να μην είναι τόσο σημαντική με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά να «μετράει» στο χώρο της οικονομίας και της παραγωγής. Μπορεί επίσης να συμβαίνει και το αντίθετο, ένα πολύ μεγάλο ερευνητικό αποτέλεσμα να μην έχει άμεσο αντίκτυπο στην τεχνολογική πρόοδο. Η κυρία Αντωνιάδου όντως ίδρυσε μια εταιρία για κατασκευή τεχνητών οργάνων, και πολύ καλά έκανε. Δεν ξέρω τι έχει παράξει μέχρι στιγμής αυτή η εταιρία, αλλά και να μην έχει «πουλήσει» τίποτα δεν θα μου έκανε εντύπωση έχοντας υπόψη την δυσκολία με την οποία τα ερευνητικά αποτελέσματα περνάνε στην παραγωγή. Καλώς έκανε την προσπάθεια, και καλά θα κάνει και να την συνεχίσει, αλλά δεν έχουμε προς το παρόν στοιχεία ότι αυτή η εταιρία έκανε κάτι σημαντικό (μακάρι να κάνει).

Γιατί λοιπόν τα γράφω όλα αυτά; Σίγουρα όχι για να στεναχωρήσω την ίδια. Για την ακρίβεια, θεωρώ ότι η υπερβολή με την οποία την περιβάλλουν τα εν λόγω δημοσιεύματα, ασχέτως αν τα επιδίωξε η ίδια ή όχι, τελικά της κάνει κακό στον επιστημονικό στίβο και κάπως πρέπει να προστατευθεί και αυτή. Από την άλλη, θέλω να προστατεύσω και τους άλλους απόφοιτους και διδάκτορές μας, που παλεύουν όλη μέρα στα εργαστήρια, που διδάσκουν σε μεγάλα πανεπιστήμια, που παράγουν έρευνα υψηλού επιπέδου σε μεγάλα επιστημονικά περιοδικά και τελικά βλέπουν ότι «αν δεν βγεις στην Τατιάνα είναι σα να μην υπάρχεις». Τέλος, θέλω να προστατεύσω και τους νέους φοιτητές μας, που πολλές φορές θολώνει η κρίση τους βλέποντας δημοσιεύματα για «εύκολη επιτυχία» και για την «ιδέα με την οποία θα πιάσουμε την καλή». Όχι παιδιά, η επιστήμη θέλει κόπο, επιμονή, υπομονή και καμιά φορά και τύχη. Και είναι μια διαδικασία στην οποία συναντάς μεγάλες απογοητεύσεις, δεν είναι όλα εύκολα. Οι δε μεγάλες επιτυχίες δεν βγαίνουν συνήθως από μια «έξυπνη καινοτόμο ιδέα», βγαίνουν τέτοιες μία στο τόσο αλλά και πάλι χρειάζεται να έχεις φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο (ο Μπιλ Γκέιτς, ο Σερτζ Μπριν και ο Λάρι Πέιτζ δεν ήταν και άσχετοι με την επιστήμη, αλλά και πάλι είναι μόνο 3 από τους χιλιάδες που προσπάθησαν να «πιάσουν την καλή με μια ιδέα»).

UPDATE:
1) Όπως διαβάζω, ο καθηγητής έπαψε να είναι καθηγητής γιατί μάλλον έγινε κάποιο σκάνδαλο με τις μεταμοσχεύσεις και είχε κάποιου είδους εμπλοκή https://forbetterscience.com/.../macchiarini-and-the-trachea.../
2) Η Ελένη Αντωνιάδου έχει βγάλει τελικά άλλη μια δημοσίευση το 2012 στο Journal of Biophotonics και άλλη μια στο Angew Chem Int Ed Engl (αλλά όχι πρώτο όνομα αυτές).

 

 

Ελλάδα
18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Η ποινικολόγος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Ειρήνη Μουρτζούκου ως «προβληματική προσωπικότητα», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει και για ορισμένα άτομα που έχουν μιλήσει δημόσια για την υπόθεση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Tήν ώρα που ψάχνουμε να βραβεύσουμε διάφορους περίεργους ευειδείς τύπους (αρσενικούς και θηλυκούς) πρακτικά ανύπαρκτους τους οποίους μας πασάρουν ως αστέρες του εξωτερικού , δεν περισύει ούτε μισή λέξη για όσους μένουν ΕΔΩ και ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ!!!!
Σορυ κιόλας, αλλά οι σοβαροί επιστήμονες δεν ασχολούνται με το «επιχειρηματικό βραβείο Θαλής ο Μιλήσιος». Φυσικό είναι να βραβευτούν με τέτοιου είδους βραβεία οι πιό μέτριοι. (Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως μπορούν να βραβεύονται και απατεώνες).Μάλιστα πρόκειται για τα «1α επιχειρηματικά βραβεία Θαλής ο Μιλήσιος, από την GK MEDIA PUBLISHING και την PALLADIAN CONFERENCES, υπό την αιγίδα της Α.Ε. [αυτού εξοχότητος ;-) ] του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και του Συνδέσμου Εξαγωγέων - ΣΕΒΕ». Λέτε να υπάρξουν και «2α» του χρόνου, μετά από αυτό το φιάσκο;
@Aston HestonTο ερώτημα είναι, τώρα που ήρθαν όλα αυτά τα στοιχεία στο φως , θα της αφαιρεθεί το βραβείο;;;; Εγώ πάντως από όλο αυτό καταλαβαίνω ότι όλο αυτό το βιογραφικό που έχτιζε τόσα χρόνια ένα μόνο σκοπό είχε,την κάθοδο της στην πολιτική σκηνή σε μερικά χρόνια από τώρα...
Δύο λέξεις: Πολιτική σκοπιμότητα.Όταν βράβευαν την δεσποινίδα Αντωνιάδου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κανείς δεν είχε δώσει σημασία στο βιογραφικό της. Τώρα ξαφνικά τους έπιασε ο πόνος;;;;;
Ενδιαφέρουσα προσπάθεια να μπει στο παιχνίδι η πολιτική σκοπιμότητα, αν και με ενα σχετικά εύκολο ψάξιμο μπορεί να βρεί κανείς πως οι δίκαιες -απ ό,τι φαίνεται- επιφυλάξεις για τα υποτιθέμενα κατορθώματά της είχαν ξεκινήσει κάποια χρόνια πριν. Απλά τώρα φαίνεται πως απέκτησαν κρίσιμη μάζα και έγιναν ευρέως γνωστές.
Κι όμως αυτό ακριβώς είναι, όταν βραβεύονταν επι κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εδώ και στο εξωτερικό κανείς δεν είχε ενδιαφερθεί για το περιεχόμενο του βιογραφικού και των συνεντεύξεων που έδινε κατά καιρούς,ίσως γιατί εκτός από poster girl της αριστείας που ευαγγελίζεται αυτή η κυβέρνηση ήταν και είναι poster girl υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και του φεμινιστικού κινήματος που ευαγγελιζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση...Υ.Γ. 'Κρίσιμη μάζα"....Ελάτε τώρα μην είστε τόσο αφελής... Εννοείται πως υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από όλο αυτό...
Το θέμα βρωμάει συνολικά.Ένας καθαρά πολιτικοποιημένος χώρος, όπως αυτός της ανώτατης εκπαίδευσης δεν θα μπορούσε να μην εμφανίζει τα συμπτώματα παθογένειας που ταλανίζουν τη χώρα μας.Μέσω διαδικασιών που προκρίνουν τους μέτριους και τους ημέτερους, καταλήγουμε σε αυτά τα φαινόμενα κατινιάς.Δεν μπορεί ξεκινώντας από το πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας (που είναι αυτό στη Λαμία ή στο Καρπενήσι;) να καταλήγεις στη NASA. Δηλαδή αυτός που τελείωσε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο ΑΠΘ (και έγραψε 10.000 μόρια παραπάνω) που θα πρέπει να πάει;Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τον Μπουγιόκα (ή Μπουγιούκο) που ξεκίνησε από το γεωπονικό για να καταλήξει μετά από χρόνια στο Παρίσι. Εάν όλοι αυτοί (συνάδελφοι κυρίως) βρήκαν τόσο χρόνο για να αναλύσουν το θέμα και να αλληλοξεκατινιαστούν, αφιέρωναν αυτό το χρόνο στην επιστήμη τους, ίσως τότε να μιλούσαμε για πραγματικά επιτεύγματα στην Ελλάδα.Σκάψαν το fb μέχρι το 2008 για να βρούνε τι θα μας έκανε ο Ανδρέας αν ζούσε σήμερα. Φυσικά η ιστορία υποκινήθηκε με σκοπό να πλήξει την Κεραμέως (ίσως η μόνη άσχετη), αλλά δουλειά του υπουργού δεν είναι να αμφισβητεί τα λεγόμενα συναδέλφων ακαδημαικών. Αν δεν κάνω λάθος έχουν δώσει όλοι κι έναν όρκο!Ούτε φυσικά των "καλών καθηγητών" να προσβάλλουν τον ανώτερο προϊστάμενό τους με ανεπίτρεπτους για καθηγητή όρους.
Δεν καταλαβαίνω το νόημα του σχολίου σας. Δηλαδή εννοείτε ότι η συγκεκριμένη κυρία μπορεί να δηλώνει ότι θέλει και να μην αντιδρά κανείς αλλά να κοιτά τη δουλειά του? Είδα δηλώσεις της που λέει ρητά ότι αυτή με μια συμφοιτήτριά της κατασκεύασαν την τεχνητή τραχεία, την δοκιμάσαν στον ασθενή και επέζησε (όλα ψευδή), ότι εκπαιδεύει αστροναύτες στη ΝΑΣΑ επίσης ψευδέςε(https://www.youtube.com/watch?v=rPaUZij9kfY) κανένας πανεπιστημιακός να μη μιλά, αλλιώς να χαρακτηρίζεται ότι δεν κοιτά τη δουλειά του? Να μπαίνει δίπλα στον Παπανικολάου, τον Καραθεοδωρή τη Μαρία Κάλας, τον Δημήτρη Μητρόπουλο, τον Ελύτη σαν ισάξια προσωπικότητα με αυτούς και όποιος αντιδρά να λέτε ότι απλώς ξεκατινιάζει? να δηλώνει ότι έχει διδακτορικό χωρίς να έχει, και κανείς να μην σχολιάζει διαφορετικά είναι εχθρός της κ. Κεραμέως? Λίγη σοβαρότητα παρακαλώ.
και καθώς δεν έχει (από όσο ξέρω) ακόμα διδακτορικό, δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί «ερευνητής» με την ακαδημαϊκή έννοια του όρου.Μα τι λέει ο καλός άνθρωπος εδώ. Εδώ όταν σπιναραμε άλλο θέμα είχαμε βαφτίσει υποψήφια διδάκτορα ως ολόκληρη ακαδημαϊκό.
Επίσης όταν ήθελαν να σπινάρουν προς την αντίστροφη φορά είχαν βαφτίσει ως άνθρωπο χωρίς πτυχίο τον νέο διοικητή του ΟΑΕΔ, παρόλο που έχει σπουδάσει στο Northeastern, έχει κάνει μεταπτυχιακά στο New School της Νέας Υόρκης, είναι κάτοχος διδακτορικού από το University of Colorado, είναι καθηγητής πανεπιστημίου στις ΗΠΑ, και έχει εργαστεί στο Κογκρέσο, την Γερουσία και στην Κυβέρνηση Ομπάμα (και μάλιστα ως σύμβουλος στο ίδιο το αντικείμενο για το οποίο προσελήφθη από τον Μητσοτάκη). Επειδή (άκου να δεις) δεν φρόντισε να αναγνωρίσει τα πτυχία του στο ΔΟΑΤΑΠ.
Που εν τω μεταξύ ο ΔΟΑΤΑΠ αναγνωρίζει στο άψε σβήσε κάτι εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά και διδακτορικά αμφιβόλου ποιότητος από γειτονικές χώρες και σου βγάζει την πίστη να αναγνωρίσει μεταπτυχιακά από top πανεπιστήμια ΗΒ και ΗΠΑ...
Παροτι εκτιμω την αναρτηση του κ. Μπαγκου, προσωπικα εκνευριζομαι με τον επαρχιωτισμο ΟΛΩΝ των ελληνικων κυβερνησεων και τις δεξιωσεις με τα βραβεια παρα με τον οποιοδηποτε οπορτουνισμο της Αντωνιαδου ( και καθε Αντωνιαδου ). Μου θυμιζουν τα βραβεια ως πολιτικο-κοινωνικο ακτιβισμο που βγαζει η ελληνικη διασπορα στην Αμερικη που βραβευει ηθοποιους, τραγουδιστες, αθλητες και αλλους απλα και μονο επειδη διακριθηκαν, αγνοοντας την εκπαιδευτικη υποδομη, την δημοκρατικοτητα ευκαιριων στους τομεις που διακριθηκαν και την ολιστικη προσεγγιση σ αυτους ετσι ωστε να μπορει και πρακτικα να αφορα ΟΛΗ την κοινοτητα. Ετσι βραβευουμε μοναδες ( και για να δωσω ενα απτο παραδειγμα να γινω πιο κατανοητος ) πχ εναν Θαναση Μασκαλερη ο οποιος ετρεχε το τμημα ελληνικων σπουδων στο Πολιτειακο Πανεπιστημιο της Καλιφορνια στο Σαν Φρανσισκο, ΑΛΛΑ η τοπικη κοινοτητα που τον βραβευσε - που μετρα αρκετους πλουσιους - τσιγκουνευεται να δωσει χιλια δολαρια σε μια υποτροφια που ειχε το ονομα του, βοηθεια σε μελλοντικους Μασκαλερηδες ( το λεω αυτο απο προσωπικη εμπειρια ).Ποια ειναι η δικαιολογια των ελληνων στη Διασπορα, που τωρα πλεον αντιγραφεται κι απο ρωμιους πισω στην Ελλαδα ; Η δικαιολογια ειναι οτι αυτοι οι επιτυχημενοι ελληνες γινονται προτυπα για τα νεα παιδια, μπλα, μπλα, μπλα....Τι απατη ομως ! Και τι υποκρισια ! Τι προτυπο μπορει να γινει η καταπληκτικη Κορακακη που πραγματικα τιμησε την Ελλαδα, κοροιδευοντας το ελληνικο κρατος μετα τις επιτυχιες της για τις αθλιες υποδομες που της ειχε προσφερει ; Τι οι αθλητες του επους του 2004 ; Τι ο επιστημονας του εξωτερικου που φευγει μεταναστης απο την χωρα οπου τα πανεπιστημια θυμιζουν καφενεια για να μη πω τιποτα χειροτερο και το δωρεαν εκπαιδευτικο συστημα ειναι απο τα πιο ακριβα στον κοσμο με τα πιο φτωχα σε επιδοτησεις εκπαιδευτικα ιδρυματα ;Για ποια προτυπα μιλαμε στον γενικο πληθυσμο ; Οι κυβερνησεις ΛΑ'Ι'ΚΙΖΟΥΝ. Και λενε ψεμματα ( ακριβως γιατι τους συμφερει ). Εμπαιζουν τον λαο μας, εκμεταλευομενοι λαμπρες εξαιρεσεις σε διαφορους τομεις, ετσι ωστε να καλυπτουν την πληρη ανικανοτητα τους να δημιουργησουν καλλιτεχνικες, εκπαιδευτικες και αθλητικες υποδομες που θα αναβαθμισουν τον λαο μας στο συνολο του. Εχουν αποτυχει και αντι να αναλαβουν τις ευθυνες τους διαλεγουν το ευκολο της βραβευσης, του επαρχιωτισμου να φερνεις τον εαυτο σου in par με δολωμα το "βραβειο", με ανθρωπους που δεν αξιζεις να συσχετιζεσαι ( γιατι κανεις ελληνας πολιτικος δεν αξιζει να στεκεται διπλα σε μια Κορακακη, εναν Δασκαλακη, εναν Δερτουζο, εναν Δελλα, και τις αλλες λαμπρες εξαιρεσεις που εχουν τιμησει και τιμουν την Ελλαδα μεσα απο τον τομεα τους.
Δυστυχώς, δυστυχέστατα, συμφωνώ για τον λαϊκισμό των κυβερνησάντων πολιτικών σε ορισμένες περιπτώσεις.Αλλά παίζει και η μετριότητά τους, που μοιραία οδηγεί σε¨"βραβεύσεις" ατεκμηρίωτες για την αξία τους και υπερτιμημένες. Είναι οι ίδιοι που μας οδήγησαν στην χρεωκοπία - είτε σαν κυβέρνηση είτε σαν αντιπολίτευση.[Μην ξεχνάμε και την διαχείριση - από τον ΠτΔ μάλιστα -, του ομογενούς "στα μέσα και στα έξω" του Τραμπ, που λίγους μήνες μετά δεν θέλαμε να τον ξέρουμε.]