Οι Έλληνες διπλασίασαν τα έξοδα για τα κατοικίδιά τους την τελευταία δεκαετία, παρά την οικονομική κρίση

Οι Έλληνες διπλασίασαν τα έξοδα για τα κατοικίδιά τους την τελευταία δεκαετία, παρά την οικονομική κρίση Facebook Twitter
Η παγκόσμια αγορά τροφών για pets αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2023. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
6

Με αύξηση της τάξης του 8,2% σε σχέση με το 2018 εκτιμάται ότι κινείται η αγορά των τροφών για κατοικίδια φέτος, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 198 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται ότι μέχρι το 2023 η εν λόγω αγορά θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά με ετήσιους ρυθμούς 4,5%.


Ο φετινός ρυθμός αύξησης είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, αν και η κατά κεφαλή δαπάνη στην Ελλάδα είναι ακόμη χαμηλή σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του statista.com, που εξειδικεύεται σε κλαδικές μελέτες παγκοσμίως, η κατά κεφαλή δαπάνη στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 18,92 ευρώ. Βέβαια, δεν έχουν όλοι οι Έλληνες σκύλο ή γάτα, αλλά σε κάθε περίπτωση η κατά κεφαλή δαπάνη δίνει τη δυνατότητα της σύγκρισης με άλλες αγορές του εξωτερικού όπου, λόγω και του πληθυσμιακού παράγοντα και της αγοραστικής δύναμης, οι τζίροι είναι τεράστιοι.


Όπως φαίνεται παρακάτω, στον σχετικό πίνακα, ο οποίος είναι ενδεικτικός με στοιχεία που επεξεργαστήκαμε από τη συγκεκριμένη πηγή και χωρίς να περιλαμβάνει όλες τις χώρες του κόσμου, οι Αμερικάνοι και οι Βρετανοί κατέχουν τις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως στις κατά κεφαλή δαπάνες για τα ζωάκια τους με 80,41 ευρώ και 63,36 ευρώ αντίστοιχα. Στον αντίποδα, στις γειτονικές μας βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Β. Μακεδονία και Αλβανία) η δαπάνη αυτή είναι κατά πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την ελληνική. Τούρκοι και Κύπριοι, πάντως, μας «περνάνε» με 25,65 και 27,30 ευρώ αντίστοιχα (στην Τουρκία είναι εντυπωσιακός και ο ρυθμός αύξησης σε σχέση με πέρυσι καθώς ξεπερνά το 14%).

Η παγκόσμια αγορά τροφών για pets αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2023. Οι μεγαλύτερες αγορές εντοπίζονται στη Β. Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, ενώ εταιρείες «κολοσσοί» στη βιομηχανία αυτή θεωρούνται οι Mars Petcare, Nestle Purina, Hall's Pet Nutrition και J.M. Smucker.

Αξίζει να σταθούμε στην αγορά των ΗΠΑ για δύο λόγους: Ο τζίρος στις τροφές των κατοικιδίων ξεπερνά το 25% της παγκόσμιας κατανάλωσης με 26,45 δισ. ευρώ το 2019 και η παροχή αναλυτικών στατιστικών στοιχείων από αρμόδιους φορείς μας δίνει τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε πόσα χαλάμε για τα κατοικίδια αν συμπεριλάβουμε και τις δαπάνες για κτηνιάτρους, καλλωπισμό, φύλαξη και αξεσουάρ των πιστών μας φίλων.


Στις ΗΠΑ υπάρχει η APPA (American Pet Products Association) η οποία ανεβάζει τη συνολική αγορά των pet στα 68,6 δισ. ευρώ (σ.σ. έχουμε μετατρέψει όλα τα ποσά από δολάρια σε ευρώ για τη διευκόλυνση στην ανάγνωση). Από αυτά, πράγματι περί τα 27 δισ. ευρώ αφορούν στις τροφές, ενώ τα έξοδα για κτηνιάτρους και φαρμακευτική αγωγή, φροντίδα κ.λπ. είναι τα υπόλοιπα σχεδόν 40 δισ. ευρώ.


Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν διαθέσιμα τόσο αναλυτικά στοιχεία, αλλά αν μη τι άλλο καθίσταται σαφές ότι η συνολική δαπάνη των Ελλήνων για τα κατοικίδιά τους είναι αρκετές δεκάδες εκατομμύρια περισσότερα από τα σχεδόν 200 εκατ. ευρώ που αφορούν μόνο την τροφή. Και η αύξηση στην αγορά των pets είναι εντυπωσιακή τα τελευταία χρόνια, αν αναλογιστούμε ότι προ δεκαετίας οι σχετικές δαπάνες ήταν περί τα 100 εκατ. ευρώ και ότι μεσολάβησε μία μεγάλη οικονομική κρίση.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

Οι Έλληνες διπλασίασαν τα έξοδα για τα κατοικίδιά τους την τελευταία δεκαετία, παρά την οικονομική κρίση Facebook Twitter
Οικονομία
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Οικονομία / Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Ευρώπης, έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε μεγάλες εκτάσεις του κοινοτικού γεωργικού τομέα
ΦΩΤ.: EUROKINISSI