Γιατί οι κανονισμοί των πολυκατοικιών «δεν αγγίζουν» τους ιδιοκτήτες ζώων

Γιατί οι κανονισμοί των πολυκατοικιών «δεν αγγίζουν» τους ιδιοκτήτες ζώων Facebook Twitter
31

Πρόσφατα ανέλαβα διαχειριστής της πολυκατοικίας και, διαβάζοντας τον κανονισμό, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η γραπτή απαγόρευση κατοικίδιων ζώων στα διαμερίσματα.

Λίγες ημέρες αργότερα, ένας νέος άνδρας ήρθε να μείνει στον πρώτο όροφο μαζί με τον Μαξ, το συμπαθεστάτο λαμπραντόρ του, και ήταν σα να βλέπω ταινία. 

Πριν καλά-καλά προλάβει να εγκατασταθεί, δέχθηκε τις απειλές μιας ηλικιωμένης κυρίας από το απέναντι διαμέρισμα, που χτύπησε και την δική μου πόρτα, απαιτώντας να διώξω «είτε τον σκύλο είτε και τους δυο μαζί, επειδή παραβαίνουν τον κανονισμό της πολυκατοικίας».

Φυσικά δεν είχα καμία πρόθεση να κάνω κάτι τέτοιο και υποπτευόμουν πως ούτε και κανείς άλλος είχε το δικαίωμα για αυτό.

Μιλώντας με την δικηγόρο Μαρία Αρετή Ζιαζιά επιβεβαίωσα τα πολύ καλά νέα για τους σκυλομπαμπάδες και τις γατομαμάδες που δέχονται, συχνά, τις «κούφιες» απειλές των γειτόνων τους, επειδή «τολμούν» να συγκατοικούν με τα αγαπημένα τους ζώα.

Ο νόμος 4039/2012 είναι πάνω από οποιονδήποτε απαγορευτικό κανονισμό μιας πολυκατοικίας, εξηγεί στο LIFO.gr η κα Ζιαζιά.

Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να διατηρεί ζώα συντροφιάς στο διαμέρισμά του, υπό την προϋπόθεση να τηρεί τους κανόνες υγιεινής και κοινής ησυχίας (που στην περίπτωση των κατοικίδιων είναι «θεωρητικά υποχρεωτική» όλο το 24ωρο).

Έτσι, ακόμα και στις περιπτώσεις που ο κανονισμός μιας πολυκατοικίας απαγορεύει τα κατοικίδια, όλοι μας έχουμε κάθε δικαίωμα να διατηρούμε ζωάκια στο διαμέρισμά μας, με έναν μικρό «αστερίσκο».

Ο «αστερίσκος»

Μέχρι το 2003 δεν υπήρχε σχετική νομοθεσία και όλα επαφίονταν στην «καλή θέληση» του ιδιοκτήτη ή των γειτόνων, μας λέει ο κτηνίατρος της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας, Κανούρης Τάσος.

Όμως εκείνη την χρονιά, ένας νέος νόμος επέτρεψε σε όλους να διατηρούν τουλάχιστον δύο τετράποδα (δύο σκύλους ή δύο γάτες ή έναν σκύλο και μία γάτα) ακόμα και στις περιπτώσεις γραπτών - πλην ανεδαφικών - απαγορεύσεων.

«Σπισισμός» στα δικαιώματα

Για τα υπόλοιπα είδη κατοικίδιων ωστόσο το νομικό πλαίσιο παραμένει ασαφές.

Για παρά πολλά είδη πουλιών, όπως οι καρδερίνες και οι σπίνοι, απαγορεύεται η πώληση και η διατήρησή τους. Κάποιοι παπαγάλοι επιτρέπονται με ειδική άδεια ενώ για άλλους, τροπικούς, απαγορεύεται «ακόμα και να υπάρχουν στην Ελλάδα», μας λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κανούρης.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα και, συχνά, εντελώς παράνομα στις περιπτώσεις ερπετών.

Για τις γάτες και τους σκύλους ωστόσο, όλα είναι πλέον ξεκαθαρισμένα και ακόμα και στις πολυκατοικίες που δήθεν απαγορεύονται, μπορούμε να φιλοξενούμε τουλάχιστον δύο ανά διαμέρισμα. 

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως και αυτός ακόμα ο αριθμητικός περιορισμός, μπορεί να τεθεί μόνο μέσω του κανονισμού της πολυκατοικίας και όχι με άλλους τρόπους όπως, παραδείγματος χάριν, με κάποια απόφαση γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών, κατά πλειοψηφία.

Κανείς δεν μπορεί να μας το απαγορεύσει εντελώς, υπογραμμίζει η κα Ζιαζιά, αρκεί τα τηρούνται τα αυτονόητα.

Τα «αυτονόητα»

 

Όσο τα ζώα διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη τους, δεν είναι μόνιμα στις βεράντες ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος, τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι υγειονομικές διατάξεις και οι ώρες κοινής ησυχίας και διαθέτουν βιβλιάρια υγείας, τα κατοικίδια είναι ευπρόσδεκτα βάσει νόμου.

Στην περίπτωση που τα παραπάνω δεν τηρούνται, προβλέπεται πρόστιμο για τον κάτοχο των κατοικίδιων.

Τι συμβουλεύουν τους ενοικιαστές οι φιλοζωικές οργανώσεις

 

Τι συμβαίνει όμως με τους «άτυχους», φιλόζωους ενοικιαστές, στους οποίους οι ιδιοκτήτες των ακινήτων απαγορεύουν, «διά ροπάλου», τα κατοικίδια ζώα;

Αν οι ενοικιαστές αποκρύψουν το ζώο τους πριν την υπογραφή του συμφωνητικού, ή το αποκτήσουν μετά την υπογραφή της μίσθωσης, δεν είναι καν υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τον ιδιοκτήτη.

Σε περίπτωση ομως που δεν τηρούνται όσα αναφέραμε παραπάνω (υγειονομικά, ώρες κοινής ησυχίας κλπ), ο ιδιοκτήτης διατηρεί το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση μίσθωσης για σπουδαίο λόγο και να τον αποβάλλει από το μίσθιο, μας εξηγεί η Μαρία Αρετή Ζιαζιά.

Ωστόσο δεν μπορεί να τον διώξει επειδή έφερε κατοικίδιο - απλώς ο ενοικιαστής θα κληθεί, στο τέλος, να επιδιορθώσει τις τυχόν υλικές φθορές που θα προκαλέσει το ζώο στην ιδιοκτησία (πάτωμα κλπ) ή θα καταβάλει κάποια αποζημίωση. 

Μιλώντας στο LIFO.gr, η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία συμβουλεύει τους ενοικιαστές να μην δέχονται καν να υπογράψουν όσες συμβάσεις μίσθωσης περιλαμβάνουν τέτοιες απαγορεύσεις, αφού δεν προβλέπονται από τον νόμο και επομένως δεν ισχύει κανένα καταστατικό.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ζωόφιλων Αγίας Παρασκευής Ντίνα Μπουλούμπαση, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό.

Οι ενοικιαστές θα πρέπει να επιμείνουν, δηλώνει στο LIFO.gr, και στις περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες ακινήτων αρνούνται τη μίσθωση για το «αμάρτημα» της αγάπης μας προς ένα κατοικίδιο, θα πρέπει να το καταγγέλλουν. Άλλωστε όταν νοικιάζεις ένα σπίτι, νοικιάζεις και το δικαίωμα να ζεις μέσα σε αυτό διατηρώντας τις ελευθερίες σου, μαζί με τις γάτες ή τα σκυλιά σου. 

Τα καλά νέα είναι πως ο Μαξ θα μείνει μαζί μας.

Ελλάδα
31

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM
Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Ελλάδα / Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Η Μεσίνα στην Ιταλία ήταν το πιο πολυσύχναστο επιβατικό λιμάνι της Ε.Ε., με 11,3 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ακολουθούν το Ρέτζιο ντι Καλάμπρια στην Ιταλία με 11,1 εκατομμύρια επιβάτες και ο Πειραιάς με 9,6 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

«Μέσα από αυτή τη δράση, αναδείξαμε την ομορφιά και τη δύναμη της νοηματικής γλώσσας, δίνοντας στα παιδιά ένα ακόμη εργαλείο έκφρασης και επικοινωνίας», σημειώνει ο εκπαιδευτικός
LIFO NEWSROOM

σχόλια

11 σχόλια
Έχετε δίκιο παιδιά. Να απαγορεύσουμε τα σκυλιά. Μετά ας απαγορεύσουμε και τα μωρά, όμως, γιατί ουρλιάζουν μέσα στη νύχτα χωρίς λόγο και ενοχλούν και στους δημόσιους χώρους με τα κλάμματά τους.
Ουδείς -αν δεν απατώμαι- ανέφερε απαγόρευση σκύλων.Αυτό που αναφέρει η πλειοψηφία των σχολιαστών είναι ότι όσο χαχόλοι είμαστε στα πάντα είμαστε και ως κύριοι ζώων συντροφιάς:κοιτάμε λίγο περισσότερο την πάρτη μας και όχι τις επιπτώσεις που έχουν οι επιλογές μας στους άλλους.Κάτι σαν τους καπνιστές ή τους οδηγούς που παρκάρουν όπου τους βολεύει.ΥΓ Προσπωικά ομιλώντας τα τελευταία χρόνια έχω δει ποιοτική βελτίωση στον μέσο ιδιοκτήτη σκύλου, κάτι το οποίο ανέφερα.
Έχετε όλοι δίκιο, έχω ήσυχο σκύλο στην αυλή μου και μου χουν κάνει τον βίο αβιωτο κάποια σκυλιά κάποιων γειτόνων που τα αφήνουν και στον δρόμο να προγκανε τα μηχανάκια κ ο,τι κινείται..ειναι η χειρότερη ηχορύπανση που έχω υποστεί στην ζωή μου. Θεωρώ απαράδεκτη την "ζωοφιλια" τύπου "άσε το ζώο να κάνει ο,τι θέλει".
Από τα σχόλια διαπιστώνω ότι οι φιλόζωοι είναι πολύ λιγότεροι από τους μη έχοντες ζώα συντροφιάς. Και ως γνωστόν στην Ελλάδα κουμάντο κάνουν οι λίγοι.Δηλαδή επειδή έτσι γουστάρει ο 'φιλόζωος' γείτονας που αφήνει τον σκύλο του να γαβγίζει σε ώρες κοινής ησυχίας, για να βρείς το δίκιο σου θα πρέπει να τρέχεις σε δικαστήρια και να πληρώνεις λεφτά σε δικηγόρους.Το πιο σωστό είναι να ψηφιστεί νόμος σύμφωνα με τον οποίο τραβάς με το κινητό σου σε βίντεο την παράβαση, πας στο αστυνομικό τμήμα και αυτόματα στέλνουν το πρόστιμο στον ιδιοκτήτη του σκύλου. Απλά πράγματα και το πιο δίκαιο.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για την πλήρη μπαχαλοποίηση της δημόσιας ζωής από τον συγκεκριμένο νόμο που ψηφίστηκε υπό την πίεση των κυριών των φιλοζωικών (έκτοτε έχουν στήσει αμέτρητα μαγαζάκια-ΜΚΟ σε όλη την Ελλάδα) μέσω των τότε εκπροσώπων τους στη Βουλή, πολιτικών του διαμετρήματος της Μιλένας Αποστολάκη και της Φωτεινής Πιπιλή. Νόμος-τραγέλαφος που ορίζει ότι όχι μόνο οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να ορίζουν τι συμβαίνει μέσα στην ιδιοκτησία τους αλλά και ότι ο καθένας μπορεί να φιλοξενεί απεριόριστο αριθμό κατοικιδίων μέσα σε ένα διαμέρισμά, κατά παράβαση κάθε κανόνα υγιεινής αλλά και στοιχειώδους λογικής. Βεβαίως όσον αφορά τη νομιμότητα, η επίκλησή της είναι πάντα επιλεκτική αφού όταν πρόκειται για τη νομοθεσία περί κοινής ησυχίας κτλ. οι ίδιοι άνθρωποι σφυρίζουν αδιάφορα. Μου κάνει πάντως φοβερή εντύπωση η ακλόνητη πεποίθηση του αρθρογράφου ότι η δική του επιθυμία να έχει κατοικίδιο είναι εξ ορισμού ανώτερη από την επιθυμία κάποιου άλλου να μην συμβιώνει μέρα-νύχτα δίπλα σε αυτό. Από την άλλη βέβαια πρόκειται για άτομα που με κάθε ευκαιρία δηλώνουν ότι "προτιμούν τα ζώα από τους ανθρώπους", οπότε ίσως δεν θα έπρεπε να μου κάνει τόση εντύπωση. Οι άλλοι είναι πάντα "περίεργοι" που ενοχλούνται, οι ίδιοι ποτέ δεν αναρωτιούνται αν είναι περίεργο να ενοχλούν.Όσο για τους φίλτατους σχολιαστές που γράφουν για αστυνομίες και πράσινα άλογα, δυστυχώς θα απογοητευτούν. Φίλος κατέγραψε με την κάμερα τον σκύλο του γείτονα να πνίγει τη γάτα του, κάτι που είχε ξανακάνει και με άλλες γάτες που είχε στο παρελθόν. Πήγε στην αστυνομία με το βίντεο ζητώντας να κινηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου σε βάρος του ιδιοκτήτη που άφηνε το λυκόσκυλο να κυκλοφορεί ελεύθερο χωρίς λουρί παρά τις συνεχείς παρατηρήσεις. Οι αστυνομικοί σφύριζαν αδιάφορα και έκαναν τον κινέζο. Όταν τελικά έφτασε στην εισαγγελέα κακοποίησης ζώων, εκείνη ανασηκώνοντας τους ώμους του είπε ότι πολύ απλά οι αστυνομικοί σπάνια επεμβαίνουν σε περιπτώσεις καταγγελιών για σκύλους γιατί οι ίδιοι τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια στα σκυλιά. Ο δικηγόρος που προσέλαβε του είπε ανοιχτά ότι ο μοναδικός τρόπος για να δικαιωθεί σε τέτοιες περιπτώσεις είναι "να πάρει τον νόμο στα χέρια του". Αυτά για να καταλάβετε σε τι μπανανία ζούμε, στην οποία κατά τα άλλα κάποιοι επικαλούνται τη ...νομιμότητα.
Δεν θα σχολιάσω τίποτα από όσα έχουν ειπωθεί εδώ γιατι οι διαμάχες του πληκτρολογίου θεωρώ δεν έχουν νόημα.Πραγματικά όμως,η άποψη σας μου γέννησε ένα τεράστιο ερώτημα.Θεωρείτε ότι πρέπει να έχουμε άποψη και λόγο για το ποιος θα μένει δίπλα μας και το τι θα κάνει ο καθένας στο σπίτι του;
Φίλε μου δεν πιστεύω λέξη από αυτά που λες γαιτι δουλεύω στην εισαγγελεία ζώων κ αποκλείεται να είπε η εισαγγελεας τέτοιο πράγμα. Αστο πες αλλού τα παραμύθια σου.
Δεν μπορούμε να είμαστε πάντα πολιτικά ορθοί με τα ''ζωάκια'' τα οποία εξαιτίας της μόδας της ζωοφιλίας έχουν γίνει μία από τις κυριότερες αιτίες ενόχλησης στην Αθήνα. Σίγουρα όταν υπάρχουν τουλάχιστον ένας σκύλος σε κάθε όροφο θα βρεθεί ένας ασυνείδητος για να αφήσει το σκύλο μόνο του και να γαβγίζει όλη μέρα. Όταν έκανα παρατήρηση σε ένα από αυτούς για τον σκύλο του που με ξύπνησε στις 4 το πρωί, μου είπε, δεν φταίω εγώ, ο σκύλος φταίει!
Μπορείς άνετα να διώξεις το ενοχλητικό κατοικίδιο του γείτονα χωρίς κόπο.Απλά τον "ταράζεις στη νομιμότητα" αφού το 95% αυτων , την παραβιάζει.
Ωπ, να οι πρώτοι"φιλοζωικό" (aka αντικοινωνικοί) με τα downvotes τους φρέσκα, σαν τα κακακια των ζώων τους που "ξεχνούν" να μαζέψουν (η συντριπτική πλειοψηφία τους) μετά τη βόλτα στο πάρκο ...
συγνωμη αλλα ποιας κοινης ησυχιας που γαβγιζουν ανεξελεγκτα παντου και κανεις δεν κανει τιπτ δηλ εσυ θες το κατοικιδιο ο αλλος γιατι πρεπει να χασει την ηρεμια του στην ελλαδα της ατιμωρησιας και του ωχ αδερφισμου αλλα κατα τα αλλα φιλοζωοι !!!
Μένω κέντρο Αθήνα. Προς κακή μου τύχη υπάρχει παρκάκι με παιδική χαρά κοντά στο σπίτι μου, όπου όλοι οι "φιλόζωοι" της ευρύτερης περιοχής έρχονται να βγάλουν βόλτα τα κατοικίδιά τους.Η παιδική χαρά έχει αποθάνει από τη δεκαετία του '90, έχει ρημάξει απόλυτα καθώς κλέφτες μετάλλου έχουν πάρει όλα τα όργανα. Έχει μετατραπεί σε χώρο σκυλοκαβγάδων καθώς οι ιδιοκτήτες σκύλων κλείνουν και την πόρτα και τα ξαμολάνε. Αλλά αυτό πες είναι θέμα του Δήμου που έχει αφήσει την περιουσία του να ρημάξει.Το υπόλοιπο παρκάκι είναι επίσης χώρος βόλτας σκύλων. Άνευ λουριού. Το ότι ως δημότης προσπαθείς να περπατήσεις και έχεις κάθε σκύλο να σε μυρίζει, να σου γαβγίζει και να χοροπηδάει γύρω σου δίχως να ξέρεις αν σε βλέπει σαν μπριζόλα είναι θέμα όχι Δήμου αλλά συνανθρώπων και ιδιοκτητών σκύλων. Η ατάκα "μη φοβάστε, δεν δαγκώνει" με εξοργίζει. Ούτε εγώ δαγκώνω αλλά αν πάω πάνω στην ιδιοκτήτρια του σκύλου ουρλιάζοντας και μυρίζοντάς την "από κάτω" ας μου πει αν το θέμα της θα είναι η δαγκωνιά μου.Και μιας και έχουμε καταστεί και γλωσσοπλάστες (βλ. σπισισμός) θα μπω στο κίνημα #me too και θα πω ότι με παρενοχλούν όλα αυτά τα σκυλάκια που σιτίζονται καλύτερα από τους 40.000 αστέγους της πόλης μας.Η φασαρία που κάνουν τα εξαγριωμένα από τα διαμερίσματα σκυλάκια όταν συναντιούνται στο δρόμο και τα "απομεινάρια μιας ημέρας" που αφήνουν πίσω τους είναι επίσης ζήτημα. Αναφορικά με τα απομεινάρια είναι αλήθεια ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί απίστευτα τα τελευταία χρόνια.
μια διόρθωση...σύμφωνα με τις αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας, αυτές για τα κατοικίδια ορίζονται όλο το 24ώρο.Το πρόβλημα φίλε μου είναι ότι από την προσωπική μου εμπειρία κανείς (ή ελάχιστοι) είναι διατεθειμένος να αναλάβει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη κατοχή κατοικιδίου. Όπερ και καταλήγουμε με το κατοικίδιο παρατημένο στην αυλή να γαυγίζει ασταμάτητα προκαλώντας σχιζοφρένεια στους υπόλοιπους.Το σπίτι μου είναι περικυκλωμένο από τέτοια κατοικίδια, τουλάχιστον έξι τον αριθμό. Μιας και κανείς (βλ. αστυνομία) δεν ασχολείται με την επιβολή των κανονισμών(νόμων) που ρυθμίζουν την αρμονική συνύρπαξη των μονάδων μια κοινωνίας έχουμε φτάσει στη παράλυση. Όυτε ύπνος, ούτε δυνατότητα συγκέντρωσης για εργασία από το σπίτι. Ζούμε στους ρυθμούς της death metal των σκύλων, κανείς όμως δεν με ρώτησε αν μ'αρέσει.
Εννοείται! Σχεδόν κανείς απ τα "ζώα" που εχουν άλλα ζώα στο διαμέρισμά τους δεν τηρεί την ησυχία. Και μη γελιόμαστε. Εκτός από τους ιδιοκτήτες που ανησυχούν για ζημιές που ποτέ ΔΕΝ πληρώνονται, κανείς δεν είναι τρελός να μισεί το ζωάκι του γείτονα. Απλώς το ζωάκι με την ανοχή του "ζώου" ιδιοκτήτη είναι ανεξέλεγκτο. Επειδή πολλή φιλοζωία εχει πιάσει τους Έλληνες, που δεν τηρούν κανέναν κανόνα στη δημόσια ζωή, να τα λέμε όλα. Μην πουμε δε για τα σκατά που είναι γεμάτα όλα τα πεζοδρόμια στις γειτονιές. Βγαίνει το κάθε ζώο τα βραδάκια κλπ κλπ τα γνωστά.
Οι ιδιοκτήτες μπορούν να καλυφθούν από τυχόν ζημίες από την εγγύηση. Το ότι κάποιος έχει σκύλο δεν συνεπάγεται ότι είναι αφερέγγυος, το αντίθετο θα έλεγα. Αν τύχεις σε κάποιον που είναι όντως αφερέγγυος αυτό θα μπορούσε να συμβεί και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.Το ίδιο ισχύει και για την ησυχία, αγαπητέ φίλε. Όταν υπάρχει πρόβλημα ηχομόνωσης στην πολυκατοικία θα ακούσεις τον γείτονα να περπατάει, να χοροπηδάει, να πάιζει ντραμς κ.ο.κ. Το σκυλί είναι εύκολος στόχος. Εύκολα εντοπίσιμος και εύκολα αντιμετωπίσιμος. Φωνάζεις την αστυνομία, διαπιστώνει και καταγράφει το πρόβλημα, και κινείσαι δικαστικά. Το ίδιο θα έκανες αν είχες κάποιον ασυνείδητο ντράμερ που του ερχόταν να παίζει τα μεσάνυχτα. Τα σκατά που είναι γεμάτα τα πεζοδρόμια μπορεί να ανήκουν σε αδέσποτα ή σε ασυνείδητους ιδιοκτήτες. Οι πραγματικά φιλόζωοι τα μαζεύουν ασυζητητί.Ασυνείδητους πράγματι έχουμε πολλούς. Αυτούς που παρκάρουν στις διαβάσεις πεζών/αναπήρων, αυτούς που δεν πληρώνουν τους φόρους και αποκρύπτουν εισοδήματα, αυτούς που μπήκαν με βύσμα στο δημόσιο.Η φιλοζωία είναι ένδειξη πολιτισμού. Αν κάποιος δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του δεν είναι φιλόζωος, είναι απλά ανώριμος. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απαγορεύσουμε σε αυτούς που τηρούν τις υποχρεώσεις να ζουν μαζί με τα ζώα τους. Αλλιώς να απαγορεύσουμε π.χ. και τα αυτοκίνητα επειδή υπάρχουν τρακαρίσματα.
Αγαπητέ φίλε, το πρόβλημα της ηχορύπανσης είναι ιδιαίτερα σοβαρό στις πόλεις. Το πρόβλημά σου έχει δύο τινά:Α) Το να αφήνει ένας ιδιοκτήτης ένα σκύλο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε μπαλκόνι, αποτελεί από μόνο του παθητική κακοποίηση του ζώου. Μπορείς να κάνεις καταγγελία στην αστυνομία, πίστεψέ με ασχολούνται, και ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να λογοδοτήσει, υπάρχει ευθύνη ποινική.Β) Το ότι ο ιδιοκτήτης αφήνει ένα ζώο το οποίο αλυχτάει ασταμάτητα επί ώρες στην αυλή είναι όχληση την οποία δικαιολογημένα μπορείς να αποκρούσεις με ασφαλιστικά μέτρα.Γ) Αυτά τα προβλήματα λύνονται με εκπαίδευση, του σκύλου κυρίως αλλά και του ιδιοκτήτη. Τα σκυλιά έχουν ως ένστικτο να προστατεύουν την περιοχή τους.Αν πάς σε ένα καλό δικηγόρο, τα προβλήματά σου θα περιοριστούν, μόλις οι ιδιοκτήτες μάθουν ότι υπάρχουν και υποχρεώσεις μαζί με τα δικαιώματα.
Συμφωνώ μαζί σου και ο αρθρογράφος θα πρέπει να το διορθώσει... Βασικά υπάρχει νόμος. (πολλές φόρες δεν το γνωρίζουν ούτε τα ίδια τα όργανα)Τα κατοικίδια δεν εμπίπτουν στις ώρες κοινής ησυχίας του άρθρου 1 (ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής) για την τήρηση της κοινής ησυχίας 3/1996 ,άλλα στο ΆΡΘΡΟ 2 παραγ. 3 Γενικές απαγορεύσεις και υποχρεώσεις 24ωρου της ίδιας διάταξης.Συγκεκριμένα αναφέρει:Άρθρο 2 - Γενικές απαγορεύσεις και υποχρεώσεις. 1. Απαγορεύεται καθ' όλες τις ώρες του 24ώρου......3. Οι κάτοικοι κατοικίδιων ζώων ή πτηνών υποχρεούνται όπως λαμβάνουν κάθε πρόσφορο μέτρο, ώστε αυτά να μην διαταράσσουν με οποιοδήποτε τρόπο την ησυχία των περιοίκων.Επίσης και με τον τελευταίο νόμο 4039/12 η 14 το πρόστιμο για τον παραπάνω λόγο (άρθρο 8) όπως και για τους κανόνες ευζωίας είναι 500ε .
Ωραία και εγώ έχω την εξής ερώτηση μιας και ασχολούμαστε με τα κατοικίδια και ώρες κοινής ησυχίας 24ωρου κλπ κλπ ποιός ορίζει ποτέ μπορεί να διαταραχθεί η ησυχία των περιοίκων μιας πολυκατοικίας υπάρχει νόμος από πόσα decibel και πάνω θεωρείται ο θόρυβος ενοχλητικός όπως γίνεται σε περιπτώσεις με μηχανήματα; ή είναι ότι αν στραβώσει ο γείτονας απλά σου κάνει μήνυση. Επίσης, γρίφος οποίος τον λύσει του δίνω 500 ευρώ. Λοιπόν ο γείτονας έχει 6 καναρίνια τα οποία από το πρωί μέχρι το απόγευμα κελαηδανε μέχρι που τα βάζει μέσα. Μπορούμε να του κάνουμε μήνυση για τα καναρίνια; ότι έχει πάνω από 2 και ότι κελαηδανε τουλάχιστον τις 12 από τις 24 ώρες; το έχει κάνει κανείς;