Έρευνα Vouliwatch: Τελικά, μήπως δεν διαφωνούν και τόσο πολύ στη Βουλή; Facebook Twitter

Έρευνα Vouliwatch: Τελικά, μήπως δεν διαφωνούν και τόσο πολύ στη Βουλή;

6

Θα πιστεύατε ότι τα τελευταία χρόνια, με τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη, η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε περισσότερα νομοσχέδια του ΣΥΡΙΖΑ από όσα καταψήφισε;

Θα πιστεύατε ότι στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπερψηφίσει σημαντικό αριθμό ψηφοφοριών;

Θα πιστεύατε ότι το ΠΑΣΟΚ που απαίτησε φέτος το καλοκαίρι την παραίτηση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα είχε ψηφίσει κοινά με το ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν στις 7 από τις 10 ψηφοφορίες;

Κι όμως. Η στατιστική απεικόνιση των κοινοβουλευτικών και πολιτικών συσχετισμών που φέρνει στην επιφάνεια η έρευνα που δημοσιεύει το Vouliwatch αποδεικνύει με αναμφισβήτητα αριθμητικά στοιχεία το εξής: Η εικόνα τη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα –όσον αφορά τουλάχιστον τη νομοθετική παραγωγή– είναι πολύ διαφορετική από αυτή που οικοδομείται από τα Μέσα Ενημέρωσης. 

Τα κόμματα που αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες του κοινοβουλευτισμού, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ψηφίσει σε σημαντικό βαθμό τα τελευταία 4 χρόνια νομοσχέδια που κατέθεσε η «άλλη πλευρά».

Πίσω από τις εκατέρωθεν σκληρές ανακοινώσεις των κομμάτων, τους ομηρικούς καβγάδες στη Βουλή, τις κόντρες στα τηλεοπτικά παράθυρα, τους ενίοτε ακραίους χαρακτηρισμούς, ο πήχης της πολιτικής συναίνεσης βρίσκεται πάρα πολύ ψηλά.

Έρευνα Vouliwatch: Τελικά, μήπως δεν διαφωνούν και τόσο πολύ στη Βουλή; Facebook Twitter
Νέα Δημοκρατία - Ποσοστό ταύτισης με τα άλλα κόμματα
Έρευνα Vouliwatch: Τελικά, μήπως δεν διαφωνούν και τόσο πολύ στη Βουλή; Facebook Twitter
ΣΥΡΙΖΑ - Ποσοστό ταύτισης με τα άλλα κόμματα

Όπως μπορεί κανείς να διακρίνει, τα κόμματα που αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες του κοινοβουλευτισμού, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ψηφίσει σε σημαντικό βαθμό τα τελευταία 4 χρόνια νομοσχέδια που κατέθεσε η «άλλη πλευρά». Ακόμη και την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015 όπου η πολιτική αντιπαράθεση βρέθηκε στο ζενίθ, η Νέα Δημοκρατία ψήφισε σημαντικό αριθμό νομοσχεδίων της κυβέρνησης (σ.σ. περίπου 3 στα 10), ενώ αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και τους πρώτους μήνες της σημερινής διακυβέρνησης όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταυτιστεί σε παραπάνω από το ⅓ των ψηφοφοριών (σ.σ. 46,66%).

Σε ιδιαίτερα συναινετική λογική φαίνεται να κινείται και το κόμμα της Φώφης Γεννηματά, αφού είτε ως Κίνημα Αλλαγής είτε ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, έχει ψηφίσει 8 στα 10 νομοσχέδια που εισηγήθηκε η ΝΔ και πάνω από 6 στα 10 νομοσχέδια που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχη εικόνα και για το Ποτάμι που όσο ήταν κοινοβουλευτικό κόμμα ψήφισε 7,5 στα 10 νομοσχέδια που συζητήθηκαν στη Βουλή.

Έρευνα Vouliwatch: Τελικά, μήπως δεν διαφωνούν και τόσο πολύ στη Βουλή; Facebook Twitter
ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ - Ποσοστό ταύτισης με τα άλλα κόμματα
Έρευνα Vouliwatch: Τελικά, μήπως δεν διαφωνούν και τόσο πολύ στη Βουλή; Facebook Twitter
Ποτάμι - Ποσοστό ταύτισης με τα άλλα κόμματα

Πάντως, ενδιαφέρον στατιστικό αποτελεί το γεγονός, ότι ΝΔ - ΚΙΝΑΛ πρωτίστως, και το Ποτάμι δευτερευόντως, εμφανίζουν ποσοστό συναίνεσης γύρω στο 80%. Ακόμα πιο εντυπωσιακό, δε, είναι το γεγονός ότι από το 2015 έως και σήμερα, τα κόμματα που μονοπωλούσαν την εξουσία για αρκετές δεκαετίες και το ένα διαδέχονταν το άλλο, έχουν κοινή στάση στο 80% των ψηφοφοριών που έχουν διεξαχθεί!

Αντίθετα τα χαμηλότερα ποσοστά υπερψήφισης νομοσχεδίων καταγράφονται στο ΚΚΕ. Η θετική του απόκριση σε κυβερνητικά νομοσχέδια επί ΣΥΡΙΖΑ κινείται περίπου στο 5% τη στιγμή που έχει τηρήσει κοινή στάση με τη Νέα Δημοκρατία σε 3 ψηφοφορίες από τις 30 συνολικά. Παρατηρείται, ωστόσο, πολύ υψηλό ποσοστό του «παρών» στο πρώτο εξάμηνο του 2015, ενώ ταυτόχρονα τα υψηλότερα ποσοστά του, τα εμφανίζει με τη Χρυσή Αυγή (72,58%), λόγω της ταύτισης των δύο κομμάτων σε νομοσχέδια που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας.

Έρευνα Vouliwatch: Τελικά, μήπως δεν διαφωνούν και τόσο πολύ στη Βουλή; Facebook Twitter
ΚΚΕ - Ποσοστό ταύτισης με τα άλλα κόμματα
Έρευνα Vouliwatch: Τελικά, μήπως δεν διαφωνούν και τόσο πολύ στη Βουλή; Facebook Twitter
Χρυσή Αυγή - Ποσοστό ταύτισης με τα άλλα κόμματα

Όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς τα υψηλότερα ποσοστά πολιτικής συναίνεσης καταγράφονται στην ΙΖ' περίοδο, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2019, αμέσως μετά από την επίτευξη συμφωνίας με του δανειστές τον Αύγουστο του 2015, η οποία και εγκρίθηκε στη Βουλή με 222 θετικές ψήφους.

Τα αριθμητικά δεδομένα που παρατίθενται μπορούν να αξιοποιηθούν από κάθε πολίτη για την εξαγωγή συμπερασμάτων για πολλές πτυχές της πολιτικής και κοινοβουλευτικής ζωής, όπως και για το επίπεδο ενημέρωσης και πληροφόρησης που έχουμε γι' αυτή.

Έρευνα Vouliwatch: Τελικά, μήπως δεν διαφωνούν και τόσο πολύ στη Βουλή; Facebook Twitter
ΑΝ.ΕΛ. - Ποσοστό ταύτισης με τα άλλα κόμματα
Έρευνα Vouliwatch: Τελικά, μήπως δεν διαφωνούν και τόσο πολύ στη Βουλή; Facebook Twitter
Ένωση Κεντρώων - Ποσοστό ταύτισης με τα άλλα κόμματα

Παρόλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη τρεις παράγοντες:

1. Ότι ένας μεγάλος –ίσως πλειοψηφικός– αριθμός νομοσχεδίων στηρίζονται σε ευρωπαϊκές οδηγίες που ενσωματώνονται στο ελληνικό ή αποτελούν αποκλειστικά ευρωπαϊκές οδηγίες ή διεθνείς συμβάσεις. Έτσι, αυτό αποτελεί σημαντικό κριτήριο για τη στάση των κομμάτων.

2. Ένα σημαντικός αριθμός νομοσχεδίων των τελευταίων ετών συντάχθηκαν σε συνεργασία με τους δανειστές στο πλαίσιο των δανειακών συμβάσεων, γνωστότερων ως «μνημονίων».

3. Αν και υπήρξαν κραυγαλέες εξαιρέσεις, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, η επεξεργασία των νομοσχεδίων στο πλαίσιο των διαρκών επιτροπών και νωρίτερα στο επίπεδο της διαβουλευσης είναι μεγάλη σε χρονικό και πολιτικό εύρος.

Info

Το Vouliwatch είναι μία ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία ανοιχτής διακυβέρνησης, ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας και προώθησης της δημοκρατικής συμμετοχής με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. Μέσω του Vouliwatch οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν και να αξιολογούν το νομοθετικό και κοινοβουλευτικό έργο, με εύληπτο και απλοποιημένο τρόπο.

Ελλάδα
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Πολύ θετικά μηνύματα που όντως δείχνουν ότι μάλλον το πολιτικό μας σύστημα είναι ωριμότερο απ'ότι πιστεύαμε. Έχουν μεγάλη ευθύνη τα ΜΜΕ που προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο.Δύο σχόλια πάνω στα παραπάνω: 1) Τελικά μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η "χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης"? (πώς γίνεται να πιστεύεις κάτι τέτοιο και παράλληλα να τον υποστηρίζεις/υπερψηφίζεις σε ποσοστό 58,82%?)2) Μήπως το σύστημα πλήρους αναλογικής δεν είναι μια "τρέλα" που θα φέρει "ακυβερνησιμότητα" αφού όπως φαίνεται σε πολλά βασικά βρίσκεται η συναίνεση ακόμα και μεταξύ τόσο διαφορετικών στην ιδεολογία τους χώρων?
Μπράβο μας και μακάρι αυτά τα ποσοστά να ανέβουν ακόμα ψηλότερα. Δε γίνεται να μην έχουμε ακόμα βρει λύση σε στοιχειώδη πράγματα όπως πχ τα σκουπίδια ή η γραφειοκρατεία και η εκάστοτε αντιπολίτευση να καταψηφίζει απλά και μόνο επειδή μπορεί. Οι πολίτες οφείλουν να τιμωρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης του "όχι σε όλα", αλλιώς δεν πάμε μπροστά. Όσο για τους ολοι-τα-ιδια-ειναι: οι διαφορές των κομμάτων είναι ποιοτικές και όχι ποσοτικές και κρίνονται από τη στάση τους σε συγκεκριμένα νομοσχέδια.
Νομίζω πως δεν χρειάζονται τα στατιστικά για να αποδείξουν πως στην ουσία αυτό που ψηφίζουμε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι περισσότερο το ποιοί κομματικοί στρατοί θα βολευτούν παρά την αλλαγή πολιτικής...Και στο κάτω κάτω αυτό αποδεικνύεται και από το ποιοί λογοδότησαν για την Εθνική Καταστροφή της τελευταίας 10ετίας, κανείς απολύτως. Αντίθετα βρίσκονται ή προτείνονται για ανώτατα αξιώματα.
Παρατηρώ τη συσχέτιση μεταξύ Χρυσής Αυγής και του αξιοσέβαστου ΚΚΕ. Δεν θα πω περισσότερα για την ιερή αγελάδα της πολιτικής ζωής, ποιος είμαι εγώ άλλωστε για να το κάνω;
Μην πηγαίνει ο νου σου στο πονηρό.Απλώς, η Χρυσή Αυγή είναι οι γνωστοί φασίστες με τις φρικαλέες πολιτικές τους προτάσεις.Το ΚΚΕ αντίθετα είναι ένα απολιθωμένο κόμμα που ξέρει να λέει μόνο μια λέξη : ΟΧΙ, χωρίς να έχει την παραμικρή πρόταση. Έχει απλώς μια ελπίδα: ότι, κάποια μέρα, ως εκ θαύματος (κάτι σαν Δευτέρα Αριστερή Παρουσία)θα νεκραναστηθεί το σοβιετικό μοντέλο.