Δίκη Χρυσής Αυγής: «Προέκυψε ακριβώς το αντίθετο από όσα είπε η εισαγγελέας» - «Πυρά» της Πολιτικής Αγωγής

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Προέκυψε ακριβώς το αντίθετο από όσα είπε η εισαγγελέας» - «Πυρά» της Πολιτικής Αγωγής Facebook Twitter
EUROKINISSI
5

Συνεχίζονται οι αγορεύσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, με τους δικηγόρους να εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στην πρόταση της εισαγγελέως που υποστήριξε ότι δεν προκύπτει λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης. 

Όπως είχε κάνει χθες η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου, έτσι και ο Κώστας Σκαρμέας, διαφώνησε με τα επιχειρήματα της εισαγγελικής πρότασης, αυτή τη φορά για τη δολοφονική επίθεση εναντίον των Αιγύπτιων αλιεργατών.

«Μετά από 400 συνεδριάσεις και επειδή μιλάμε πια για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια δίκη της ελληνικής Ιστορίας και πιθανότατα και της ευρωπαϊκής, θα προσπαθήσω να κωδικοποιήσω τα στοιχεία και τους ισχυρισμούς αυτών των πέντε χρόνων όσο το δυνατόν πιο ευσύνοπτα. Θα ξεκινήσω πρώτα από την υπόθεση των Αιγυπτίων αλιεργατών και τη σύνδεσή της ή όχι με τη Χρυσή Αυγή», τόνισε ο κ. Σκαρμέας, του οποίου η αγόρευση θα συνεχιστεί την Δευτέρα. 

Ο συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής ανέτρεξε στα στοιχεία για όσα συνέβησαν τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου 2012 στο Πέραμα, όταν τάγμα εφόδου της οργάνωσης πραγματοποίησε δολοφονική επίθεση εναντίον των Αιγύπτιων αλιεργατών. Ο δικηγόρος κατέδειξε τους ψευδείς ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, και τις αντιφατικές απολογίες τους, στα διαβιβαστικά των αστυνομικών και στις ιατρικές γνωματεύσεις.

«Μετά από όλα αυτά τα στοιχεία και τις φωτογραφίες, η εισαγγελική πρόταση ανέφερε ότι οι δράστες υποκειμενικά δεν είχαν ούτε καν ενδεχόμενο δόλο να σκοτώσουν. Είχαν αποκλείσει, δηλαδή, από τη συνείδησή τους το ενδεχόμενο ότι όταν χτυπάς το κεφάλι κάποιου με σίδερα και ξύλα μπορεί και να τον σκοτώσεις. Κι ότι αφού δεν πέθανε ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, δεν υπήρχε δόλος ανθρωποκτονίας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος.

Ο κ. Σκαρμέας ζήτησε την καταδίκη των κατηγορουμένων για απόπειρα ανθρωποκτονίας, υπογραμμίζοντας πως: «Αν γίνει δεκτή νομικά η φράση "αν είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό οι δράστες, θα τον είχαν υλοποιήσει», καταργείται από το ποινικό δίκαιο η απόπειρα ανθρωποκτονίας καθώς μόνο ο θάνατος του παθόντος θα μπορεί να είναι απόδειξη του ανθρωποκτόνου δόλου.

«Σημαίνει ότι έκανε λάθος ο Άρειος Πάγος στην απόφαση Κουσουρή που διαβάσαμε, όπου δέχεται την απόπειρα ανθρωποκτονίας για ακριβώς ίδια επίθεση με ξύλα και χτυπήματα στο κεφάλι του Κουσουρή, όπου επίσης οι δράστες φεύγουν μόνοι τους από το σημείο της επίθεσης. Σημαίνει ότι έκανε λάθος το ΜΟΔ και το ΜΟΕ Αθηνών στην απόφαση του Αντίπνοια που διαβάσαμε όπου ο Σιατούνης και ο Στράτος μαχαιρώνουν τον Μηλιαράκη και αποχωρούν και πάλι μόνοι τους. Η πρόταση αυτή είναι ενάντια σε όλη τη νομολογία του Αρείου Πάγου για τον ανθρωποκτόνο δόλο».

Αναφερόμενος ξανά στην εισαγγελέα, είπε ότι «κατηγόρησε εμμέσως και τα θύματα, τους Αιγύπτιους, ότι λένε ψέματα για τις μπλούζες και τις φράσεις "έλα έξω να μάθεις τι σημαίνει Χρυσή Αυγή"». «Από τη διαδικασία προέκυψε ακριβώς το αντίθετο απ' όσα είπε η κυρία εισαγγελέας! Απ' την πρώτη στιγμή και οι Αιγύπτιοι και οι αυτόπτες μάρτυρες λένε και για επίθεση της Χρυσής Αυγής και για απειλές που είχαν δεχτεί».

Όσο για τη στοχοποίηση θυμάτων από τη Χρυσή Αυγή ο συνήγορος πολιτικής αγωγής ήταν κατηγορηματικός: «Η εισαγγελική πρόταση αγνόησε παντελώς την έννοια της στοχοποίησης όπως την αναφέρει το βούλευμα και όπως εισφέρθηκε από τόσους μάρτυρες. Η Χ.Α. σπάνια στοχοποιεί άτομα, η Χ.Α. στοχοποιεί ομάδες πληθυσμού (μετανάστες, αναρχικούς, αριστερούς) και όταν νιώθει δυνατή ακόμα και δεξιούς, όπως στον Μελιγαλά. Δεν ασχολιόταν ο Μιχαλολιάκος για το αν θα χτυπηθεί ειδικά ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, ο Σαχζάτ Λουκμαν ή ο Μηλιαράκης, αυτό ήταν δουλειά του Πανταζή, του Στεργιόπουλου και του Σιατούνη. Τη Χ.Α. την ενδιέφερε να χτυπιούνται μετανάστες και ιδεολογικοί αντίπαλοι όταν το επέτρεπαν οι συνθήκες για να χτίζεται το βίαιο και δυναμικό προφίλ του κόμματος».

Νωρίτερα, είχε ολοκληρωθεί η διήμερη τοποθέτηση της Χρύσας Παπαδοπούλου που στο τέλος της αγόρευσής της ζήτησε από τους δικαστές να λάβουν υπόψη τους όλα τα στοιχεία και να καταδικάσουν τους κατηγορούμενους.

Ελλάδα
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι του Allou Fun Park καταγγέλλουν απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα

Ελλάδα / Allou Fun Park: Απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα καταγγέλλουν σωματεία

«Το Σωματείο προειδοποίησε για ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια» τονίζουν οι εργαζόμενοι - Η ανακοίνωσή του και το κείμενο του Σωματείου Εμποροϋπαλληλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ελλάδα / Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ποιοι και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - «Η σύσταση μας είναι ισχυρή, καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών» τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Είναι ολόσωστο αυτό που λέει ο κύριος Σκαρμέας (σχετικά με την απόπειρα ανθρωποκτονίας) και δεν χρειάζεται να είμαστε νομικοί για να το αντιληφθούμε πλήρως.
Ξέρουμε - οι περισσότεροι εμπειρικά και όχι επειδή έχουμε νομική παιδεία - ότι σχεδόν απόλυτα, η Νομική Επιστήμη ερμηνεύει και αποφαίνεται σύμφωνα με το γράμμα του Νόμου. Οπότε, εμείς οι μη νομικοί, μόνο με την λογική και την τρέχουσα κοινωνική ηθική μπορούμε να εκφέρουμε γνώμη.Με αυτά τα κριτήρια, εντυπωσιάζει εξαιρετικά δυσάρεστα, πως γίνεται οι Ελληνικοί Νόμοι να μην δικαιολογούν για την Χρυσή Αυγή όπως την γνωρίσαμε, την κατηγορία για συγκροτημένη εγκληματική οργάνωση. Τέτοιο και τόσο νομικό κενό ; Τα ανωτέρω βέβαια, σύμφωνα με την κρίση της κυρίας εισαγγελέως.Βλέπουμε πάντως, ότι οι μέχρι τώρα αγορεύσαντες δικηγόροι Πολιτικής Αγωγής, αμφισβητούν έντονα την κρίση της κ. εισαγγελέως.Εύχομαι να πείσουν τους δικαστές, γιατί αλλιώς, θα πρέπει "να τα βάλουμε" σοβαρά με τους πολιτικούς - νομοθέτες. Η ευθύνη τους θα είναι τεράστια.
Ξέρω ότι δεν είναι ευχάριστο αλλά με εμάς πρέπει να τα βάλουμε.Στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική κουλτούρα κάλυψης της ανομίας και της παρανομίας. Ο νομοθέτης μέχρι σήμερα απλά έχει αποτυπώσει την λαϊκή βούληση. Και η λαϊκή βούληση είναι η πολιτική να ενώνεται με τη βία.Πόσους δεν έχεις ακούσει "έρε έναν Παπαδόπουλο που θέλουμε" ή "έρε μια μπόμπα που θέλουνε" (σ.σ. στην περίπτωση Παπαδημου έγινε αλήθεια);Είναι τυχαίο που οπότε υπάρχει μια δική για δραστες βίαιων εγκλημάτων με πολιτικά κριτήρια πάντα μα πάντα υπάρχουν κάποιοι αλληλέγγυοι υπέρ τους;
Γράφων 06.17'Η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών που νομοθέτησαν, δεν ήταν ούτε χουντικοί ούτε αναρχικοί ή ψευτοαριστεροί "επαναστάτες".Ό, τι και να λέει δε ένα τμήμα των ψηφοφόρων πολιτών, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία οι βουλευτές να νομοθετούν - αν βέβαια τελικά ισχύει -, χωρίς μέριμνα και πρόβλεψη, να θωρακισθεί η θεμελιώδης αρχή του δημοκρατικού πολιτεύματος.Καθορίζοντας δηλαδή, ποιες λειτουργίες ή πράξεις κοινοβουλευτικών ή όχι ΚΟΜΜΑΤΩΝ, αποτελούν κοινή εγκληματική δραστηριότητα.Αυτές οι παραλείψεις - ειδικά μετά τον όλεθρο που προκάλεσαν οι Ναζί - είναι ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΕΣ.
Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δεν δηλώνει ούτε αριστερός επαναστάτης ούτε χουντικός.Μόλαταύτα αν αθροίσεις τα ποσοσοστά των κομμάτων που τίθενται με σαφήνεια υπέρ της τέλεσης παράνομων πράξεων για πολιτικούς σκοπούς τότε καθίσταται σαφές γιατί υπάρχει κάλυψη της πολιτικής παρανομίας.Αν έχεις αποδεχθεί ως πολιτική κατάσταση την παρανομία ή τη βία σημαίνει ότι δεν έχεις τα εργαλεία να τα πολεμήσεις και όταν εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή, που τα πάει όλα αυτά δύο βήματα παρά κάτω, είναι αυτονόητο ότι θα βρεθείς προ εκπλήξεων.