H σεξιστική διαφήμιση των KFC που προκάλεσε αντιδράσεις

H σεξιστική διαφήμιση των KFC που προκάλεσε αντιδράσεις Facebook Twitter
13

Η εταιρία KFC ζήτησε συγγνώμη για μια διαφήμιση στην Αυστραλία που δείχνει δύο νεαρά αγόρια να κοιτάζουν με το στόμα ανοιχτό το στήθος μιας γυναίκας.

Η συγγνώμη εκδόθηκε μετά την καταγγελία από την Collective Shout, μια αυστραλιανή ομάδα που εκστρατεύει εναντίον της στερεοτυπικής και σεξιστικής παρουσίασης των γυναικών, χαρακτηρίζοντας τη διαφήμιση «μια παλινδρόμηση σε κουρασμένα και αρχαϊκά στερεότυπα, όπου οι νέες γυναίκες είναι αντικείμενο ανδρικής ευχαρίστησης».

Η διαφήμιση διάρκειας 15 δευτερολέπτων δείχνει μια νεαρή γυναίκα να καθρεφτίζεται στα γυαλιστερά παράθυρα ενός παρκαρισμένου αυτοκινήτου, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι κάποιος είναι μέσα στο όχημα. Καθώς προσαρμόζει το ντεκολτέ της, το παράθυρο χαμηλώνει για να αποκαλύψει αγόρια που κοιτάζουν με το στόμα ανοιχτό ενώ μια ηλικιωμένη γυναίκα δείχνει απογοητευμένη από το κάθισμα του οδηγού.

Η διαφήμιση προβάλλεται στην τηλεόραση και έχει επίσης μοιραστεί στο κανάλι YouTube της αλυσίδας fast food. Σε σύντομη δήλωση που εκδόθηκε την Τρίτη, η KFC δήλωσε: «Ζητούμε συγγνώμη αν κάποιος προσβλήθηκε. Η πρόθεσή μας δεν ήταν να αποτυπώσουμε με στερεοτυπικό τρόπο γυναίκες και νεαρά αγόρια».

Η εκπρόσωπος της Collective Shout Melinda Liszewski είπε ότι «διαφημίσεις σαν αυτή ενισχύουν την ψευδή ιδέα ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι άλλο από τα αγόρια κάνοντας παράλληλα λόγο για «σεξιστικές ιδέες που συμβάλλουν στην επιβλαβή συμπεριφορά έναντι των γυναικών και των κοριτσιών». «Η έρευνα δείχνει πως τέτοια πρότυπα συμβάλλουν στη μείωση της γυναικείας αντίληψης, με αποτέλεσμα την κακομεταχείριση τους», πρόσθεσε ζητώντας να αποσυρθεί η διαφήμιση.

Το KFC δεν έχει επιβεβαιώσει αν θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τη διαφήμιση η οποία προβάλλεται κανονικά στο διαδίκτυο.

 
TV & Media
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Media / «Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Στην τελευταία του στήλη για την εφημερίδα ο επιφανής αρθρογράφος και κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας αναζητά την ελπίδα σε μια εποχή βαθιάς πικρίας και δυσαρέσκειας.
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια
Εν τω μεταξύ, αυτά συμβαίνουν και στην πραγματική ζωή, ακόμα και μπροστά από διαφημίσεις στο μετρό, σε σκοπιές (που την έχουν πέσει οι ρουβίκωνες) και όπου αλλού έχει καθρεφτιζέ επιφάνεια.Τώρα εάν είχε δημιουργηθεί η διαφήμιση από φεμινιστές, θα διαβάζαμε σχόλια περί ενδυνάμωσης, my body my choice, κάτω το lut shaming κτλ.Οι δικαιωματισταί ξεχνούν ότι τέτοιες εικόνες, σε αγόρια αυτής της ηλικίας, δεν είναι καθόλου στερεοτυπικές. Είναι απλά τροφή για δουλειά στο σπίτι.
Ε πώς! Εννοεί "στήθος ή μπούτι" μόνο έχει το burger τους, δηλαδή ποιοτικό, όχι κιμάς απί τα απολειφάδια. Το μήνυμα το επικοινωνεί. Ωστόσο δεν το βρίσκω και τόοοοοοσο πανέξυπνο. Μάλλον προβλέψιμο. :/
Επιπέδου 1ης γκεστάλτ κι αυτής ημίσειας (sic). Βυζουμπάκια να βάλουν σε διαφήμιση που να αφορά προβιοτικό σκεύασμα κατά της δυσκοιλιότητας με γεύση κίουι και πάλι "έξυπνο" θα το θεωρήσουν μερικοί (και το λέω εγώ που τις προάλλες είχα λιώσει στο γέλιο με τον Τζουβέλα που έλεγε ότι παιδί αυνανιζόταν με την Cheetara).Υγ.Κάραβαν απήλαυσα αφηγηματικότητα. Επιφυλάσσομαι με ουσία και κουτσομπολιό (ποιοτικό).
"το παράθυρο χαμηλώνει για να αποκαλύψει αγόρια που κοιτάζουν με το στόμα ανοιχτό ενώ μια ηλικιωμένη γυναίκα δείχνει απογοητευμένη από το κάθισμα του οδηγού"Η μητέρα των παιδιών είναι (ή ενός εκ των δύο). Προφανώς δεν είναι ηλικιωμένη και η έκφρασή της δειλεί κάποια πράγματα αλλά όχι "απογοήτευση"....Τα συχαρίκια μου (not) στους διαφημιστές.
Σόρρυ για το nerd κόλλημα ρε βλαχάκι, κάνω κι εγώ τέτοια ορθογραφικά, τα ξέρω αυτά που λένε για εκείνους που τρώνε τέτοια σκαλώματα, αλλά εν προκειμένω γράφεται "δηλοί" (στο πολυτονικό με περισπωμένη). http://users.sch.gr/elnas/joomla2015/images/files/h_klisi_tou_dhlow.pdf:-)
Τα γλυκύτατά σου μάτια δακρυσμένα θεωρώ,κ' η αθωός σου καρδιά πάλη το παρατηρώ.Την αιτίαν δε γνωρίζω δια τούτο απορώ,να σε ερωτήσω θέλω πέμε φως μου τι δειλεί.Που η εύλαλός σου γλώσσα που η λυγηρά φωνή,η μεταβολή σου αυτή γνώρισε με τυραννεί.Ποια συμφορά σε τείκει; πια περίστασις δεινή;Να σε ερωτήσω θέλω πέμε φως μο τι δειλεί....λάθως;Ω ναι!https://i.pinimg.com/originals/ab/2b/ac/ab2bac4a9e10a72fa35f8e4cdf0c23cb.jpg
Εκτός τον άλλων, σε τέτοιες περιπτώσεις τον λόγο έχει ο πελάτης. Αν η KFC συνεχίσει αυτή την διαφήμιση, τότε πρέπει να ξέρει ότι θα χάσει πολλές γυναίκες από πελάτισσες.