ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Σαββόπουλος και Αλιβιζάτος στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» - Τα νέα μέλη της Ολομέλειας

Σαββόπουλος και Αλιβιζάτος στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» - Τα νέα μέλη της Ολομέλειας Facebook Twitter
1

Υπεγράφη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη η απόφαση για τη διεύρυνση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση της προέδρου της επιτροπής, Γιάννας Αγγελοπούλου, πρόκειται για «12 εξαιρετικούς καλλιτέχνες και επιστήμονες», οι οποίοι - όπως σημείωσε - συμβάλλουν σε μια σπουδαία σύνθεση της «Ελλάδα 2021» και δημιουργούν «μεγάλες προσδοκίες».

Τα νέα μέλη της ολομέλειας είναι:

- Νίκος Αλιβιζάτος, συνταγματολόγος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

- Κατερίνα Ευαγγελάτου, σκηνοθέτης θεάτρου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Ελληνικού Φεστιβάλ

- Νίκος Κανελλόπουλος, καθηγητής Υπολογιστικών Συστημάτων & Εφαρμογών Πληροφορικής, πρόεδρος Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας

- Νίκος Παΐσιος, ιστορικός τέχνης, Curator

- Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικάλων, πρόεδρος ΚΕΔΕ

- Αλέξης Πολίτης, καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

- Παναγιώτης Ροϊλός, καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στην Έδρα Γιώργου Σεφέρη, καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας

- Γιώργος Ρόρρης, ζωγράφος

- Διονύσης Σαββόπουλος, συνθέτης, στιχουργός, τραγουδοποιός

- Σήλας Τζουμέρκας, σκηνοθέτης κινηματογράφου, ηθοποιός, σκηνοθέτης θεάτρου

- Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας και Επιστημονικός Διευθυντής στο ΕΚΚΕ, πρόεδρος ΕΙΠ

- Παναγιώτης Χηνοφώτης, πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος, πρώην υφυπουργός Εσωτερικών

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της επιτροπής «Ελλάδα 2021», τα δώδεκα νέα μέλη προστέθηκαν μετά την πανηγυρική συνεδρίαση της 7ης Νοεμβρίου 2019 στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, οπότε και ανακοινώθηκε η συγκρότηση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και δόθηκαν στη δημοσιότητα τα 31 πρώτα μέλη της Ολομέλειας.

Η προσθήκη των δώδεκα μελών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και ο ορισμός των προσώπων έγινε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με απόφασή του, την οποία υπέγραψε χθες (αριθμ.Υ 8-19.2.2020/ΦΕΚ Α΄, αριθμ. Φύλ. 529/20-2-2020).

Σημειώνεται ότι «η συμμετοχή των νέων διακεκριμένων προσωπικοτήτων και συμπολιτών μας αποδεικνύει την δέσμευση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» σε αυτή την εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία που αφορά όλο τον Ελληνισμό, εντός και εκτός συνόρων».

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι: «Οι κορυφαίοι συμπολίτες μας με διεθνές κύρος στους χώρους της επιστημονικής κοινότητας, της τέχνης και των γραμμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέλη της διευρυμένης πλέον Ολομέλειας των "43", αποτελούν βασικούς πυλώνες της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" στο έργο της αξιολόγησης, επιλογής και ανάπτυξης ενός πολύπλευρου σχεδίου δράσεων, που θα αποτελέσει τη βάση της επετείου των 200 χρόνων σύγχρονης Ελλάδας».

Οι δράσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Οι τέσσερις άξονες στους οποίους θα ενταχθούν όλες οι δράσεις που θα αξιολογήσει και εγκρίνει η Ολομέλεια των «43» είναι οι ακόλουθοι:

- «Η Επανάσταση του 1821 ως καταστατικό στοιχείο της Ελληνικής Ιστορίας, αλλά και ως ψηφίδα της παγκόσμιας Ιστορίας»

- «Η Ελλάδα σήμερα μετά από μία πορεία 200 χρόνων»

- «Έλληνες που αφήνουν το αποτύπωμά τους στον κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια»

- «Το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος».

Ελλάδα
1

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
«Έλληνες που αφήνουν το αποτύπωμά τους στον κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια» Πηγή: www.lifo.grΚατ' αρχήν, προφανώς ο σωστός χρόνος είναι ο αόριστος ("άφησαν").Αυτοί όμως - όσοι / ες και όποιοι / ες ήταν -, δεν ήταν "δημιουργήματα" της ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ κρατικής και εθνικής οντότητας της νεώτερης Ελλάδας. Τουναντίον, πολλοί από αυτούς "συγκρούσθηκαν" με ή ταλαιπωρήθηκαν από την επίσημη Ελλάδα. Διακρίθηκαν δε τελικά, αποκλειστικά και μόνο χάρις στην δική τους προσωπικότητα και εργατικότητα και - μερικοί -, χάρις στην στήριξη και της οικογένειάς τους μέχρις ενός σημείου.Και τελικά, μου θυμίζει ο "άξονας" αυτός, την ρητορική επίκληση των αρχαίων προγόνων μας για να¨"στεκόμαστε" απέναντι στους ξένους, που οφείλουν υποχρεωτικά να μας σέβονται ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ... Συνεπώς, αναρωτιέμαι μήπως ο "άξονας" είναι εκτός στόχου - που είναι η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - και εξελιχθεί απλά, σε μια δοξολογία μεν - καπηλεία δε μεμονωμένων προσωπικοτήτων.Που έχουμε άλλωστε μια τάση να τις χρησιμοποιούμε σαν ΆΛΛΟΘΙ, για συγκάλυψη των ευθυνών μας σαν υπεύθυνων πολιτικών κυβερνήσεων και πολιτών. Ενώ νομίζω, πρέπει να εστιάσουμε κυρίως στην καλλιέργεια συλλογικής εθνικής συνείδησης με όραμα για ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ.