Για «τρομακτική εικόνα, χωρίς προηγούμενο», έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας για τις απολύσεις των τελευταίων 18 ημερών στην Ελλάδα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Βρούτσης, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, από τις αρχές του Μαρτίου μέχρι και σήμερα το απόγευμα, έχουν χαθεί περίπου 41.000 θέσεις εργασίας. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιεί στοιχεία πριν το κλείσιμο του μήνα, τονίζοντας πως: «οι επιχειρήσεις δεν έχουν βάλει λουκέτο, υπάρχει μία αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, για ένα διάστημα, έτσι πρέπει να το βλέπουμε»
Με νομοθετική ρύθμιση όσες απολύσεις γίνουν από σήμερα, σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή θα θεωρούνται «άκυρες». «Απαγορεύεται η απόλυση από σήμερα [...] δεν μπορούμε να έχουμε αναδρομική ισχύ στο μέτρο το συγκεκριμένο», διευκρίνισε ο υπουργός.
Κατά την πρωινή παρουσίαση των έκτακτων οικονομικών μέτρων για τις επιχειρήσεις, ο υπουργός είχε ξεκαθαρίσει πως ρήτρα για να ενταχθούν στο πρόγραμμα στήριξης, αποτελεί η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
Διεθνής Οργανισμός Εργασίας: Μπορεί να καταστραφούν 25 εκατομμύρια θέσεις
Η πανδημία κορωνοϊού θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια οικονομική κρίση που θα καταστρέψει 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως, προειδοποίησε από την πλευρά του σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO).
Ο ILO σημειώνει πως αν υπάρξει μια διεθνώς συντονισμένη πολιτική ανταπόκρισης, «όπως είχε συμβεί στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-2009, τότε ο αντίκτυπος στην ανεργία σε παγκόσμια κλίμα θα μπορούσε να είναι σημαντικά χαμηλότερος».
Ο οργανισμός κάνει έκκληση για άμεσα, μεγάλης κλίμακας μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στην αγορά εργασίας, και την τόνωση της οικονομίας, την υποστήριξη των θέσεων και των εισοδημάτων. Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων είναι η παράταση της κοινωνικής πρόνοιας, η υποστήριξη της αγοράς εργασίας με δουλειές μικρής διάρκειας και πληρωμένη άδεια, καθώς και οικονομική και φορολογική ανακούφιση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ανάλογα με τα διαφορετικά σενάρια για τις συνέπειες της πανδημίας στην παγκόσμια ανάπτυξη, ο ILO εκτιμά πως η αύξηση της ανεργίας θα κυμανθεί μεταξύ 5,3 και 24,7 εκατομμυρίων. Στην οικονομική κρίση του 2008-2009 εκτιμάται πως είχαν μείνει άνεργοι περίπου 22 εκατομμύρια άνθρωποι.
σχόλια