Ο δύσκολος Απρίλης και η μεγάλη αγωνία για την επόμενη μέρα

Ο δύσκολος Απρίλης και η μεγάλη αγωνία για την επόμενη μέρα Facebook Twitter
Σε έναν πρώτο απολογισμό για τη μάχη κατά της πανδημίας, στο Μαξίμου είναι πολύ ικανοποιημένοι από το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, το οποίο στην ουσία καθοδηγεί και την κυβέρνηση στην πολιτική της αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού.
14

Ως τον κρισιμότερο μήνα για την εξέλιξη της πανδημίας χαρακτηρίζουν τον Απρίλιο στην κυβέρνηση, με τα στελέχη της να εκφράζουν κάποια ικανοποίηση για την κατάσταση της χώρας ως τώρα, καθώς, όπως λένε, η Ελλάδα τα έχει πάει σχετικά καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά τονίζουν πως τίποτα δεν έχει κριθεί και ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

Αναγνωρίζοντας τα όρια του ελληνικού συστήματος υγείας, όλοι έχουν την επίγνωση ότι αυτά δεν πρέπει να δοκιμαστούν. Εκείνο που ανησυχεί περισσότερο τώρα, είναι η κόπωση του κόσμου από τον περιορισμό και ο εφησυχασμός από τη σχετικά καλή πορεία ως τώρα.

«Κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρξει, καθώς όλα όσα έχουμε πετύχει μπορεί να ανατραπούν από τη μία μέρα στην άλλη πολύ εύκολα» λένε στην κυβέρνηση.

«Τα περιοριστικά μέτρα που πήραμε νωρίτερα από άλλους δεν είναι χωρίς κόστος. Αντιθέτως, αυτό είναι τεράστιο. Στο δίλημμα υγεία ή οικονομία, όμως, δεν διστάσαμε να επιλέξουμε την υγεία» λένε, υποστηρίζοντας πως «η κοινωνία επιδοκιμάζει τις επιλογές, γι' αυτό και η πλειοψηφία αντιλαμβάνεται την ανάγκη τήρησης των μέτρων».

Σε έναν πρώτο απολογισμό για τη μάχη κατά της πανδημίας, στο Μαξίμου είναι πολύ ικανοποιημένοι από το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, το οποίο στην ουσία καθοδηγεί και την κυβέρνηση στην πολιτική της αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού. Ικανοποίηση υπάρχει τόσο για τους Έλληνες γιατρούς που είναι στην επιστημονική ομάδα διαχείρισης της κρίσης, όσο και για τους Έλληνες νοσοκομειακούς γιατρούς, καθώς και τους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού που από την πρώτη στιγμή προσφέρθηκαν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο την χώρα.

Όσον αφορά το Πάσχα, πάντως, από ό,τι φαίνεται υπάρχουν προβλήματα με την εκκλησία στο θέμα αυτό, καθώς κάποιοι ιερείς, όπως ο Νικόλαος Μεσογαίας, ο οποίος έστειλε και επιστολή στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, θεωρούν απαράδεκτο να μην επιτραπεί η Θεία Λειτουργία αυτές τις μέρες ούτε «κεκλεισμένων των θυρών» χωρίς πιστούς, όπως ζητάνε, μόνο με το προσωπικό της εκκλησίας.

«Κάναμε από την αρχή εξαντλητική ιχνηλασία, αναζητώντας κάθε επαφή των πρώτων κρουσμάτων για να τα περιορίσουμε, κάτι που συνέβαλε στην καθυστέρηση της διασποράς. Τελευταία, ωστόσο, ήρθαν πολλά "εισαγόμενα κρούσματα" στην χώρα» λένε, αναφέροντας ότι περισσότεροι από 6.000 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα και παρακολουθούνται, κάτι που στοιχίζει αρκετά σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, αλλά θεωρείται αναγκαίο.

«Κανένας εφησυχασμός» τονίζουν ξανά και ξανά, καθώς «όλο τον Απρίλιο θα είμαστε σε συναγερμό. Φέτος δεν θα κάνουμε Πάσχα».

Όσον αφορά το Πάσχα, πάντως, από ό,τι φαίνεται υπάρχουν προβλήματα με την εκκλησία στο θέμα αυτό, καθώς κάποιοι ιερείς, όπως ο Νικόλαος Μεσογαίας, ο οποίος έστειλε και επιστολή στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, θεωρούν απαράδεκτο να μην επιτραπεί η Θεία Λειτουργία αυτές τις μέρες ούτε «κεκλεισμένων των θυρών» χωρίς πιστούς, όπως ζητάνε, μόνο με το προσωπικό της εκκλησίας. Στην επιστολή του, η οποία θεωρήθηκε από πολλούς σκληρή και ενόχλησε το Μέγαρο Μαξίμου, ο Νικόλαος Μεσογαίας αναφέρει ότι ποτέ και πουθενά καμία κυβέρνηση δεν απαγόρευσε τη Θεία Λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών, εκτός από το αλβανικό ολοκληρωτικό καθεστώς του Χότζα.

Ο μητροπολίτης Μεσογαίας επιμένει στο αίτημα να γίνουν κανονικά οι λειτουργίες χωρίς πιστούς, λαμβάνοντας βεβαίως, όπως λέει, όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, και ζητά από την κυβέρνηση να συμβουλευτεί και τον λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα. Κάποιοι ιερείς μιλάνε για παραβίαση των θρησκευτικών δικαιωμάτων και καταχρηστική άσκηση των περιορισμών, καθώς με τον τρόπο που προτείνεται να γίνει η λειτουργία, όπως λένε, δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αρνητικοί ακόμα και αν ληφθεί κάθε μέτρο και προτιμούν αυτό που είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πέτσας, φέτος «να μην γίνει Πάσχα», να συμπεριλάβει και τις εκκλησίες. Για την ώρα, η κυβέρνηση «παίζει καθυστέρηση» και λέει ότι θα εξετάσει το αίτημά τους. Είναι σχεδόν βέβαιο όμως, ότι αν επιμείνει στη «σκληρή γραμμή», θα προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια, όχι μόνο στους ιεράρχες, αλλά και στους πιστούς και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και αντιδράσεις. Το λεγόμενο «πολιτικό κόστος» είναι σχεδόν βέβαιο, αλλά δεν μοιάζει να απασχολεί ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση, η οποία βασίζεται ίσως και στην αποδοχή που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τα περιοριστικά μέτρα.

Η διαχείριση της οικονομικής κρίσης που θα πλήξει όλες τις χώρες και την Ελλάδα πολύ περισσότερο, καθώς δεν είχε προλάβει καλά-καλά να σταθεί στα πόδια της, προκαλεί πονοκέφαλο σε όλο το οικονομικό επιτελείο. Ήδη, για το οριζόντιο έκτακτο μέτρο του επιδόματος των 800 ευρώ δέχθηκαν αρκετή κριτική από όσους υποστήριξαν ότι η αναπλήρωση μισθών που έγινε σε άλλες χώρες ήταν προτιμότερη. Στην κριτική αυτή τα κυβερνητικά στελέχη απαντάνε ότι προτίμησαν το οριζόντιο αυτό μέτρο, ώστε να καλύψουν τις βασικές ανάγκες πιο πολλών και ότι τη θεωρούν πιο δίκαιη επιλογή γιατί ενισχύει τους πιο αδύναμους. «Η κάλυψη των μισθών θα ήταν πιο άδικο μέτρο, καθώς ορισμένοι παίρνουν μεγάλους μισθούς, ενώ υπάρχουν κι οι εργαζόμενοι των 400 και 500 ευρώ. Το ζητούμενο σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή είναι να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες με τον πιο δίκαιο τρόπο» υποστηρίζουν.

Ήδη, για το οριζόντιο έκτακτο μέτρο του επιδόματος των 800 ευρώ δέχθηκαν αρκετή κριτική από όσους υποστήριξαν ότι η αναπλήρωση μισθών που έγινε σε άλλες χώρες ήταν προτιμότερη.

Αντιδράσεις, όμως, υπήρξαν και από το επιστημονικό προσωπικό της χώρας που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς πολλοί από αυτούς θεώρησαν υποτιμητικό το ποσό των 600 ευρώ με προϋπόθεση να εγγραφούν σε πρόγραμμα τηλεκατάρτισης. Η απάντηση της κυβέρνησης στις αντιδράσεις αυτές είναι ότι «Έρχονται δύσκολες μέρες και πρέπει να κάνουμε πολύ συνετή διαχείριση των ταμειακών διαθέσιμων, ώστε όταν τελειώσει όλη αυτή η περιπέτεια, να μπορέσουμε να εκκινήσουμε την οικονομία ξανά». 

Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, ειδικά από τους δικηγορικούς συλλόγους, τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν να μη θεωρούν λάθος την απόφαση αυτή: «Υπήρχαν κάποιοι διαθέσιμοι πόροι από ευρωπαϊκά κονδύλια, για τηλε-κατάρτιση επαγγελματικών κλάδων πάνω σε θέματα ασφάλειας στον χώρο της εργασίας και τις σύγχρονες τεχνολογίες, που η κυβέρνηση όφειλε να αξιοποιήσει. Προτιμήσαμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα κονδύλια (όπου το όριο της επιδότησης είναι 600 ευρώ) αντί να ξοδέψουμε από τα ταμειακά διαθέσιμα. Είναι σημαντικό η χώρα να έχει πόρους για την επόμενη μέρα. Δεν θα την αφήσουμε όταν τελειώσει η κρίση να είναι με άδεια ταμεία. Δεν θα αφήσουμε όμως και κανέναν χωρίς κάλυψη των βασικών αναγκών. Τον άλλο μήνα θα ενταχθούν περισσότεροι και θα ληφθούν και άλλα μέτρα» υποστηρίζουν.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, πάντως, συμφωνούν ότι η ύφεση που αναμένεται θα είναι πάρα πολύ μεγάλη και ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα. Στον τουρισμό θα έχουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έρθουν έσοδα στη χώρα.

Στο Μαξίμου δηλώνουν κατηγορηματικά ότι θα πορευτούν με την ίδια γραμμή της «συνετής διαχείρισης των πόρων», όπως λένε, και δεν θα μπουν στη λογική της πλειοδοσίας, «όσο και αν προκληθούν από την αντιπολίτευση». «Δεν θα βάλουμε σε κίνδυνο το μέλλον της οικονομίας και την επόμενη μέρα» είναι το μότο που επαναλαμβάνουν σταθερά.

Είτε κάνουμε Πάσχα, είτε όχι, ο Απρίλης αυτός θα είναι των Παθών. Είναι ο μήνας που αναμένεται η κορύφωση της εξάπλωσης της πανδημίας και η μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα είναι να μη δοκιμαστούν τα όρια του συστήματος υγείας.

Ελλάδα
14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM