Σάντσεθ στον Guardian: «Το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται σε αυτόν τον πόλεμο απέναντι στον κορωνοϊό»

Σάντσεθ στον Guardian: «Το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται σε αυτόν τον πόλεμο απέναντι στον κορωνοϊό» Facebook Twitter
Ο Σάντσεθ γράφει στον Guardian για τους κινδύνους της ΕΕ στον πόλεμο με τον κορωνοϊό (EPA)
2

Ο Ισπανός πρωθυπουργός με άρθρο του στον Guardian κάνει έκκληση για αλληλεγγύη της Ευρώπης απέναντι στην πανδημία.

«Η Ευρώπη περνά τη χειρότερη κρίση της από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» γράφει o Πέδρο Σάντσεθ.

Σε άρθρο του Ισπανού πρωθυπουργού που φιλοξενεί ο Guardian ο Σάντσεθ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «ή θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την ή θα αποτύχουμε ως Ένωση».

Αναφέρει χαρακτηριστικά «Οι πολίτες μας πεθαίνουν ή αγωνίζονται για τη ζωή τους σε νοσοκομεία που είναι συγκλονισμένα από μια πανδημία που αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία μετά την πανδημία γρίπης του 1918.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει έναν διαφορετικό πόλεμο από εκείνους που έχουμε αποτρέψει με επιτυχία τα τελευταία 70 χρόνια: ένας πόλεμος εναντίον ενός αόρατου εχθρού που θέτει σε δοκιμασία το μέλλον του ευρωπαϊκού σχεδίου.

Οι περιστάσεις είναι εξαιρετικές και απαιτούν ακλόνητες θέσεις: είτε θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση είτε θα αποτύχουμε ως ένωση.

Έχουμε φτάσει σε μια κρίσιμη συγκυρία στην οποία ακόμη και οι πιο φιλοευρωπαϊκές χώρες και κυβερνήσεις, όπως και η περίπτωση της Ισπανίας, χρειάζονται πραγματική απόδειξη δέσμευσης. Χρειαζόμαστε σταθερή αλληλεγγύη.

Σάντσεθ στον Guardian: «Το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται σε αυτόν τον πόλεμο απέναντι στον κορωνοϊό» Facebook Twitter

Η αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαίων αποτελεί βασική αρχή των Συνθηκών της ΕΕ. Και αυτό παρουσιάζεται σε στιγμές όπως αυτή. Χωρίς αλληλεγγύη δεν μπορεί να υπάρξει συνοχή, χωρίς συνοχή θα υπάρξει απογοήτευση και η αξιοπιστία του ευρωπαϊκού σχεδίου θα υποστεί σοβαρές ζημίες.

Χαιρετίζουμε ορισμένα σημαντικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, όπως το νέο προσωρινό πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το σχέδιο SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όσους έχασαν τη δουλειά τους. Αλλά αυτά τα μέτρα δεν αρκούν από μόνα τους. Πρέπει να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο.

Η Ευρώπη πρέπει να οικοδομήσει μια μαχητική οικονομία και να προωθήσει την ευρωπαϊκή αντίσταση, ανασυγκρότηση και ανάκαμψη. Πρέπει να το ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν με μέτρα στήριξης του δημόσιου χρέους που αναλαμβάνουν πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας.

Και πρέπει να συνεχίσει να το κάνει αυτό όταν λήξει αυτή η έκτακτη κατάσταση για την υγεία, να ξαναχτίσουν τις οικονομίες της ηπείρου με την κινητοποίηση σημαντικών πόρων μέσω ενός σχεδίου που αποκαλούμε το νέο σχέδιο Marshall και το οποίο θα απαιτήσει τη στήριξη όλων των κοινών θεσμικών οργάνων της ΕΕ»

Σάντσεθ στον Guardian: «Το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται σε αυτόν τον πόλεμο απέναντι στον κορωνοϊό» Facebook Twitter

Ο Πέδρο Σάντσεθ συνεχίζει στο άρθρο του λέγοντας «Η Ευρώπη γεννήθηκε από τις στάχτες της καταστροφής και των συγκρούσεων. Έμαθε τα διδάγματα της ιστορίας και κατάλαβε κάτι πολύ απλό: αν δεν κερδίσουμε όλοι, στο τέλος, όλοι χάνουμε.

Μπορούμε να μετατρέψουμε αυτήν την κρίση σε ευκαιρία για την ανοικοδόμηση μιας πολύ ισχυρότερης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να γίνει αυτό, όμως, πρέπει να εφαρμόσουμε φιλόδοξα μέτρα. Αν συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε στενόμυαλα, θα αποτύχουμε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανταποκρίθηκαν στην ύφεση του 2008 με ένα πακέτο κινήτρων, ενώ η Ευρώπη ανταποκρίθηκε με λιτότητα. Όλοι γνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Σήμερα, όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ακόμη μεγαλύτερης από εκείνη του 2008, οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει τη μεγαλύτερη κινητοποίηση δημόσιων πόρων στην ιστορία της».

Ο Σάντσεθ διερωτάται μάλιστα «Είναι διατεθειμένη η Ευρώπη να μείνει πίσω;»

Σάντσεθ στον Guardian: «Το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται σε αυτόν τον πόλεμο απέναντι στον κορωνοϊό» Facebook Twitter

«Είναι καιρός να σπάσουμε τα παλιά εθνικά δόγματα. Έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή και χρειαζόμαστε νέες απαντήσεις. Ας διατηρήσουμε τις θετικές μας αξίες και να ανακαλύψουμε ξανά όλα τα υπόλοιπα.

Τους επόμενους μήνες, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα αναλάβουν αναπόφευκτα μεγαλύτερο όγκο χρέους για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από το γεγονός ότι αυτό δεν είναι μόνο μια κρίση για την υγεία, αλλά μια οικονομική και κοινωνική κρίση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απάντηση δεν μπορεί να είναι η ίδια με εκείνη που προβλέπεται για ασύμμετρες οικονομικές κρίσεις, όπως η τραπεζική κρίση σε ένα μόνο κράτος ή ομάδα κρατών. Εάν ο ιός δεν σέβεται τα σύνορα, τότε δεν θα πρέπει ούτε οι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί να το κάνουν.

Εφόσον δεν υπόκειται σε όρους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας μπορεί να είναι χρήσιμος στα αρχικά στάδια για την εισροή ρευστότητας στις οικονομίες της ΕΕ μέσω μιας γραμμής πιστώσεων. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να είναι επαρκές μεσοπρόθεσμα.

Σάντσεθ στον Guardian: «Το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται σε αυτόν τον πόλεμο απέναντι στον κορωνοϊό» Facebook Twitter

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι εξαιρετική και άνευ προηγουμένου. καλεί για μια ενιαία, ενωμένη, ριζοσπαστική και φιλόδοξη αντίδραση για τη διατήρηση του οικονομικού και κοινωνικού μας συστήματος και την προστασία των πολιτών μας.

Οι Ισπανοί πάντα προστατεύουν και υπερασπίζονται το ευρωπαϊκό σχέδιο. Είναι καιρός για αμοιβαιότητα. Με εμάς, με την Ιταλία και με καθεμία από τις 27 χώρες της Ένωσης.

Είναι καιρός να ενεργήσουμε με αλληλεγγύη στη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού αμοιβαίας αναγνώρισης χρέους, ενεργώντας ως ενιαίο μπλοκ για την αγορά βασικών ιατρικών προμηθειών, δημιουργώντας συντονισμένες στρατηγικές στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και προετοιμάζοντας ένα σημαντικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να διασφαλιστεί, ότι η ανάκαμψη της ηπείρου είναι ταχεία και ισχυρή.

Σάντσεθ στον Guardian: «Το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται σε αυτόν τον πόλεμο απέναντι στον κορωνοϊό» Facebook Twitter

Αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν κενά μεταξύ βορρά και νότου.

Αυτές είναι πολύ δύσκολες στιγμές που απαιτούν τολμηρές αποφάσεις. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν πρέπει να τους εγκαταλείψουμε. Πρέπει να τους δώσουμε λόγους να συνεχίσουμε να πιστεύουνε. Και πρέπει να δράσουμε τώρα ή ποτέ, γιατί, αυτή τη στιγμή, διακυβεύεται η ίδια η Ευρώπη».

Με πληροφορίες του Guardian 

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ημέρα των Ευχαριστιών: Πιλότος ρίχνει γαλοπούλες - «βόμβες» σε απομακρυσμένες περιοχές της Αλάσκα

Διεθνή / Ημέρα των Ευχαριστιών: Πιλότος ρίχνει γαλοπούλες - «βόμβες» σε απομακρυσμένες περιοχές της Αλάσκας

Η Esther Keim πετά χαμηλά το αεροσκάφος της και ρίχνει γαλοπούλες σε συσκευασία δώρου, για όσους μένουν σε δύσβατες περιοχές και δεν μπορούν να πάνε για τα ψώνια
LIFO NEWSROOM
«Καμίλα, η κακιά μητριά»: Ο Κάρολος «θυσίασε» τον Χάρι για να κάνει την ερωμένη του βασίλισσα;

Διεθνή / «Καμίλα, η κακιά μητριά»: Ο Κάρολος «θυσίασε» τον Χάρι για να κάνει την ερωμένη του βασίλισσα;

Τι αποκαλύπτει το νέο ντοκιμαντέρ «Queen Camilla: The Wicked Stepmother» για την απόφαση να δημοσιοποιηθεί και να διογκωθεί το πρόβλημα του Χάρι με τα ναρκωτικά τη δεδομένη χρονική στιγμή 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Υπόθεση Πελικό: «Τρέφω βαθύ σεβασμό για εσάς» είπε η συνήγορος του βιαστή συζύγου στη Ζιζέλ

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Τρέφω βαθύ σεβασμό για εσάς» είπε η συνήγορος του βιαστή συζύγου στη Ζιζέλ

Η συνήγορος υπεράσπισης του Ντομινίκ Πελικό υποστήριξε πως ο βασικός κατηγορούμενος έχει διχασμένη προσωπικότητα - Η δικηγόρος διάβασε ποίημα που έγραψε στη φυλακή για τη Ζιζέλ ο βιαστής σύζυγος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Στο Παρίσι μετά τους Ολυμπιακούς, ο Σουρεαλισμός ήρθε να κατακτήσει την πόλη

Φωτογραφία / Μια επίσκεψη σε ένα Παρίσι που αναζητά την επόμενη μέρα

Στο ανακαινισμένο Grand Palais, με επίκεντρο τον σουρεαλισμό, την τέχνη και καλεσμένο τον Τζιμ Τζάρμους, η Paris Photo 2024 καθρεφτίζει μια πόλη που επαναπροσδιορίζεται πολιτιστικά μετά τους Ολυμπιακούς.
ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ