Το Mounjaro δεν είναι απλά ένα φάρμακο που αδυνατίζει: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

ΟΧΙ Mounjaro: Είναι απλά ένα φάρμακο που αδυνατίζει; Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

«Ένεση που αδυνατίζει». Έτσι αναζητούν στο διαδίκτυο, το πλέον δημοφιλές ενέσιμο φάρμακο, όσοι δεν γνωρίζουν ήδη την ονομασία του: Mounjaro (ή αλλιώς τιρζεπατίδη).

Πρόκειται για έναν μακράς δράσης αγωνιστή των υποδοχέων του GIP και του GLP-1, που στοχεύει στη μείωση της όρεξης για φαγητό και την απώλεια βάρους ή πιο απλά «ενέσιμο συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται μαζί με δίαιτα και άσκηση για τη βελτίωση του σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) σε ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2», όπως περιγράφεται από την Eli Lilly and Company, μια από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο, η οποία κυκλοφόρησε το Mounjaro.

Αν και η διάθεσή του στην Ελλάδα μετρά μόλις μερικούς μήνες, το Mounjaro έχει ήδη κατακλύσει τα social media με βίντεο, όπου οι content creators συγκρίνουν την εμφάνισή τους πριν και μετά τη χρήση του. Η ζήτησή του κορυφώνεται, την ίδια ώρα που οι influencers μοιράζονται με το ευρύ διαδικτυακό κοινό, την εμπειρία τους από τη στιγμή που αποφάσισαν να προμηθευτούν το Mounjaro, μέχρι και τις πρώτες εβδομάδες μετά την αρχική δόση.

Δεν είναι δύσκολο όμως, η συχνά αισθητή απώλεια βάρους και το δέλεαρ της εύκολης απόκτησης ενός τέτοιου φαρμάκου, να επισκιάσουν την απαραίτητη ενημέρωση, που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη, όσοι το χρησιμοποιούν.

Το Mounjaro στο TikTok

«Πέντε ημέρες στο Mounjaro και πάμε να δούμε τι αισθάνομαι» περιγράφει η TikToker, Maria Mitsola, σε μια από τις πρόσφατες αναρτήσεις της, απευθυνόμενη σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο followers. «Το πιο σημαντικό που παρατηρώ, είναι ότι έχει φύγει αυτό το food noise, το να αισθάνεσαι συνέχεια ότι θες να φας και χωρίς να πεινάς. Αισθάνομαι πολύ καλύτερα, δεν μου αποσπά την προσοχή το φαγητό. Ένα επιπλέον είναι ότι σου λέει πως πρέπει να πίνεις πολύ νερό και επειδή πίνω πολύ νερό, γεμίζει κατά κάποιο τρόπο η κοιλιά, οπότε και πάλι τρως λιγότερο» συνεχίζει, παραπέμποντας το κοινό που ενδιαφέρεται να λάβει το φάρμακο, σε παθολόγο ή ενδοκρινολόγο. Νωρίτερα τον Μάρτιο, όταν η influencer, μοιράστηκε ότι ξεκίνησε το Mounjaro, εξήγησε: «Είναι μια βελόνα τόσο μικρή, δεν την καταλαβαίνεις καθόλου. Πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου και να κάνεις κάποιες εξετάσεις σίγουρα, δεν μπορείς να πας να το πάρεις έτσι».

@maria_mitsola

Επειδή θα με ξανά ρωτήσετε οι γιατροί που πρέπει να συμβουλευτείτε είναι ενδοκρινολόγος ή παθολόγος 💕

♬ original sound - Maria Mitsola

Μόνο δύο από τα βίντεο που ανήρτησε, συγκεντρώνουν πλήθος σχολίων, από άτομα που έχουν μόλις ξεκινήσει το ίδιο φάρμακο, είτε από άλλους, που μοιράζονται τα αποτελέσματα των πρώτων εβδομάδων με το Mounjaro και στην πλειοψηφία τους, κάνουν λόγο για «θεαματικές αλλαγές». Εξίσου πολλοί όμως, είναι και εκείνοι που έχουν απορίες, όπως εάν είναι ασφαλές, ποιες επιδράσεις έχει στον οργανισμό και εάν αξίζει να καταφύγουν σε αυτή τη λύση, προκειμένου να χάσουν κιλά.

@maria_mitsola

Αντε να δούμε τώρα τι θα δούμε 👻

♬ original sound - Maria Mitsola

Επαγγελματίες της Υγείας μιλούν στη LiFO

Οι συστάσεις των ειδικών συνοψίζονται στο εξής σημαντικό συμπέρασμα: Το Mounjaro είναι φάρμακο και είναι σημαντικό, οι ενδιαφερόμενοι, να επισκεφτούν τον γιατρό τους, πριν το λάβουν.

Μιλώντας στην LiFO, επαγγελματίες από τον χώρο της Υγείας, εξηγούν τι πρέπει να λάβουν υπόψιν, όσοι αναζητήσουν τη λύση για απώλεια βάρους στο Mounjaro, ποιο είναι το κόστος για κάθε δόση, πώς χορηγείται, ποιες είναι οι διαφορές με το Ozempic και ποια θα συνιστούσαν να είναι η αντιμετώπισή του στον κοινωνικό διάλογο, καθώς δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως «μια απλή ένεση που μας αδυνατίζει και τέλος», όπως επισημαίνουν.

Η σημασία του ιατρικού ιστορικού

Ο κ. Δημήτριος Γ. Γουλής, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ενδοκρινολόγων και καθηγητής στη Μονάδα Ενδοκρινολογίας Αναπαραγωγής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, προτείνει ως το πρώτο βήμα, την επίσκεψη στον παθολόγο ή τον ενδοκρινολόγο. «Ένα φάρμακο, ασχέτως με τον τρόπο που αποζημιώνεται έχει πάντα ενδείξεις και αντενδείξεις», τονίζει στη LiFO. «Εάν έχω παχυσαρκία ή παραπάνω των ορίων βάρος, καλό θα ήταν να συμβουλευτώ τον γιατρό».

Ειδικά για περιπτώσεις ενδιαφερόμενων για το Mounjaro, οι οποίοι όμως, αντιμετωπίζουν θέματα με την αρτηριακή πίεση, την αυξημένη χοληστερίνη ή τον σακχαρώδη διαβήτη, ο καθηγητής τόνισε, πως «ο γιατρός θα εκτιμήσει τον κίνδυνο, εάν υπάρχει, και θα κρίνει».

Ο κ. Αθανάσιος Ράπτης, Παθολόγος και Διαβητολόγος, Καθηγητής Παθολογίας - Σακχαρώδη Διαβήτη στη Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Μονάδα Έρευνας και το Διαβητολογικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών στο  «Αττικόν» δήλωσε στη LiFO: «Το φάρμακο δεν μπορεί να δίνεται χωρίς ιατρική σύσταση», τονίζοντας,  ότι η επίσκεψη στον γιατρό είναι σημαντική, αρχικά, για να ενημερωθεί ο ενδιαφερόμενος, να αποφύγει στη συνέχεια τυχόν παρενέργειες με βάση το ιστορικό του και προκειμένου να λειτουργήσει σωστά το φάρμακο, φέρνοντας τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τα βήματα για τη σωστή λειτουργία του φαρμάκου και τη διατήρηση των αποτελεσμάτων είναι, κατά τον κ. Ράπτη, τα εξής:

«Πρέπει ο γιατρός να δει το ιστορικό. Να ελεγχθεί, για παράδειγμα ο θυρεοειδής ή εάν υπάρχει ιστορικό με παθήσεις, όπως η παγκρεατίτιδα. Εάν το ιστορικό το επιτρέπει, ο γιατρός συνεχίζει στη σύσταση του φαρμάκου» εξηγεί. Ωστόσο, η διαδικασία δεν πρέπει να τελειώνει εκεί. Ο κ. Ράπτης υπογραμμίζει, ότι είναι απαραίτητο, το άτομο που λαμβάνει το Mounjaro, να παρακολουθείται συστηματικά από τον γιατρό του, καθώς και να ακολουθεί οδηγίες, όπως «συγκεκριμένη διατροφή ή / και σωματική άσκηση».

Σε αντίθετη περίπτωση, τα κιλά που χάνει κανείς για παράδειγμα σε διάστημα περίπου δύο μηνών, (με το Mounjaro) «μπορεί να τα πάρει πίσω» και δεν αποκλείεται να είναι και περισσότερα από πριν. «Χρειάζονται 6 μήνες με έναν χρόνο» για να έρθουν τα πραγματικά αποτελέσματα, σχολιάζει ο κ. Ράπτης.

Ο κ. Εμμανουήλ Κατσαράκης, Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, επισήμανε επίσης, ότι: «Υπάρχουν αντενδείξεις και για αυτό θα πρέπει κάθε πολίτης να συμβουλευτεί τον γιατρό του».

«Δεν είναι απλά μια ένεση που αδυνατίζει»

Τη σημασία του συνδυασμού μιας σωστής διατροφής με ένα ενέσιμο φάρμακο, όπως το Mounjaro, υπογραμμίζει και ο κ. Γουλής. «Εάν όσο το παίρνω βλέπω ότι χάνω κιλά και δεν αλλάζω τρόπο ζωής, όχι μόνο θα ξαναπάρω τα κιλά αλλά μπορεί να είναι και περισσότερα από πριν», τόνισε ο καθηγητής. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «πρέπει να προωθείται η λογική αντιμετώπιση» από τα μέσα και τους ειδικούς ώστε «μην υπερισχύει, ούτε ο φόβος για ένα τέτοιο φάρμακο, αλλά ούτε και η λογική του "είμαι 55 κιλά και θέλω να φτάσω τα 48". Να το παίρνει όποιος το έχει ανάγκη».

@mounjaro

Talk to your doctor about once-weekly Mounjaro® (tirzepatide)

♬ original sound - Mounjaro® (tirzepatide)

«Υπάρχουν πολλά παραδείγματα για το Mounjaro, όπου δεν ακολουθήθηκε συγκεκριμένη διατροφή με γνώμονα το θερμιδικό ισοζύγιο» σχολιάζει ο κ. Κατσαράκης για να αναφερθεί στην πορεία, στα «πολύ απτά και θεαματικά αποτελέσματα», μέχρι βέβαια το φάρμακο να γίνει μια συνήθεια για τον οργανισμό και όταν δεν ακολουθείται «η κατάλληλη διατροφή», να μην διατηρείται το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η παχυσαρκία στην Ελλάδα και οι τρεις ιατρικές προσεγγίσεις

Με μια σύντομη αναφορά στην παχυσαρκία, όπως διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ο κ. Γουλής προειδοποιεί: «Πλέον είναι πολύ συχνό πρόβλημα. Σε ορισμένες ομάδες μπορεί να φτάνει και το 40%», σχολιάζοντας συγρόνως, ότι η εικόνα για την παιδική παχυσαρκία επίσης «δεν είναι καλή». Ερωτηθείς, για την ηλικιακή ομάδα που εκδηλώνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το Mounjaro, η κ. Γουλής, αρκέστηκε να απαντήσει, πού παρατηρείται πιο συχνά, η αύξηση βάρους. «Η μέση Ελληνίδα πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την εμμηνόπαυση -περίπου στα 40 με 55 έτη- βάζει κατά μέσο όρο 10 κιλά. Ομοίως, και οι έγκυες μπορεί να "απελευθερωθούν" όσον αφορά στη διατροφή τους», απάντησε, μεταξύ άλλων.

Τρεις φάσεις αντιμετώπισης της παχυσαρκίας:

Ο κ. Γουλής επισημαίνει, ότι μέχρι και σήμερα υπήρχαν «ελάχιστες τέτοιου είδους παρεμβάσεις όσον αφορά στην παχυσαρκία», χωρίζοντας τις ιατρικές προσεγγίσεις σε τρεις φάσεις.
Α) Την υγειινοδιαιτητική προσέγγιση: «Μιλάμε για σωστή διατροφή, άσκηση και μια ρουτίνα χωρίς συνήθειες όπως το τσιγάρο. Και πάλι, δεν μπορείς να περιμένεις πολλά. Χάνεις περίπου το 5% του βάρους σου, όχι το 10 και (το νέο βάρος) διατηρείται δύσκολα», σχολιάζει ο καθηγητής.
Β) Τις βαριατρικές επεμβάσεις: «Για παράδειγμα επεμβάσεις στο στομάχι, που ναι μεν είναι αποτελεσματικές αλλά δεν παύουν να είναι επεμβάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Γ) Φάρμακα της σύγχρονης επιστήμης: «Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες αναπτύσσονται τέτοια φάρμακα, με διάφορες βέβαια παρενέργειες όπως για παράδειγμα η διάρροια».

«Τώρα, για πρώτη φορά, έχουμε φάρμακα που αρχικά αφορούσαν τον διαβήτη και πλέον είναι αποτελεσματικά και για την απώλεια κιλών», συνεχίζει κάνοντας μια γενικότερη αναφορά στα «συγγενικά» φάρμακα για τον διαβήτη και την παχυσαρκία. Μόνο ένας επαγγελματίας υγείας, θα μπορέσει να εκτιμήσει την κατάσταση και να καταλήξει στο ποια από τις παραπάνω προσεγγίσεις θα ήταν η καλύτερη δυνατή λύση για τον καθένα. «Νομιμότατο είναι το Mounjaro και μπορώ να το πάρω, αλλά τουλάχιστον στην αρχή, να εκτιμήσει ο γιατρός, τι έχω, τι δεν έχω, να βγουν αυτά από τη μέση (τα κωλύματα)», επέμεινε ο καθηγητής.

@ashley.x.x.x 100lbs down and happier than ever!! 💥 💉 #mounjaro #weightloss #weightlosstransformation #mounjarosuccess ♬ som original - 🥇 MTG DE CRIA 🥇

Η διαφορά με το Ozempic

«Ozempic και Mounjaro είναι -θα λέγαμε- "ξαδελφάκια". Λειτουργούν με τον ίδιο μηχανισμό, αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο» εξηγεί ο κ. Γουλής για τη συχνή σύγκριση των δύο φαρμάκων. Μέσα στα επόμενα χρόνια, αναμένονται πολλά παρόμοια φάρμακα, τόνισε. «Σας διαβεβαιώ, ότι θα υπάρξουν κι άλλα σημαντικά φάρμακα –δεν θα λειτουργούν για όλους- αλλά θα υπάρξουν και θα “πιάνουν” περισσότερο».

Για τις συγκρίσεις του Mounjaro με το Ozempic, ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Εμμανουήλ Κατσαράκης, εξήγησε στη LiFO, πως «το Ozempic αφορά αποκλειστικά τον σακχαρώδη διαβήτη». Η απώλεια των κιλών σε αυτή την περίπτωση, έρχεται σε δεύτερο χρόνο. Το Mounjaro όμως, αφορά και τα κιλά. «Πλέον, σε εκείνον που στοχεύει στην απώλεια βάρους, θα προταθεί το Mounjaro. Ο μη σακχαροδιαβητικός δεν θα πάρει Ozempic», εξήγησε.

Mounjaro και συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τον κάθε οργανισμό. Άλλοι μπορεί να εμφανίσουν ναυτίες, άλλοι κεφαλαλγίες, ενημερώνουν οι ειδικοί. «Εξαρτάται από τον μεταβολισμό και τα γονίδια. Μπορεί να διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση», εξηγεί ο κ. Γουλής.

Για τη δράση φαρμάκων όπως το Mounjaro, ο Αντιπρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Ενδοκρινολόγων, σχολίασε ακόμη, ότι: «Δρουν μόνο για όσο τα παίρνεις και το θετικό με αυτό, είναι πως δεν περιμένεις να σου συμβεί κάτι μετά από χρόνια», επικαλούμενος πιθανές αλλαγές που μπορεί να παρουσιάσει ένας οργανισμός, όπως για παράδειγμα, η περίπτωση μιας εγκυμοσύνης. «Δεν θα ανησυχεί (ο πολίτης) για το διάστημα, που πρέπει να μεσολαβήσει και τις κινήσεις που θα έκανε για “να ξεπλυθεί” από αυτό».

@alexandraindubai Another little before and after from my mounjaro journey. #movingtodubai #dubai #uktodubai #expatindubai #relocation #expat #dubaimove #dubai🇦🇪 #dubai_dxb_uae #dubaitiktoker #dubaitiktok #dubaiblogger #dubailife #dubai_dxb_uae🇦🇪 #dubaitiktokers #dubaitravel #foryou #foryou #foryourpage #foryoupageofficiall #fyp #fyppppppppppppppppppppppp #foru #fouryou #uksummer #uktiktok #uktiktok🇬🇧uk #uktiktoker #foryoupage #foryou #foryourpage #fyp #mounjaro #mounjarojourney #mounjaroweightloss #mounjaroupdate #mounjarocommunity #mounjarofamily #mounjaroinjection #weight #weightloss #weightlosscheck #weightlosstransformation #weightlossprogress #weightlossjouney #weightlosschallenge #weightlossmotivation #weightlossgoals #transformation #dubai🇦🇪 #movetodubaiwithme #dubai_dxb_uae #dubai #dubaitiktok ♬ original sound - Weemadshazy13

Mounjaro: Το κόστος, οι διαθέσιμες περιεκτικότητες και ο τρόπος εφαρμογής

Ο κ. Αθανάσιος Ράπτης, τοποθετήθηκε αναφορικά και με τον οικονομικό παράγοντα, ως προς συστάσεις για το Mounjaro, όπου στην περιεκτικότητα των 2.5 mg κοστίζει περίπου 200 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει τα 300 ευρώ, για μεγαλύτερες δόσεις. «Δεν μπορούμε να επιβάλουμε το φάρμακο σε κάποιον που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το προμηθευτεί» σημειώνει ο καθηγητής και διαβητολόγος, υπενθυμίζοντας, ότι πάντα υπάρχουν κι άλλες μέθοδοι που μπορούν να εξετάσουν οι γιατροί για κάποιον, ο οποίος έχει σκοπό να χάσει βάρος χωρίς να απαιτούνται τόσα χρήματα.

Ο Εμμανουήλ Κατσράκης από τον ΠΦΣ, εξήγησε, ότι το Mounjaro «χορηγείται με ιατρική συνταγή, η οποία μπορεί να είναι και χειρόγραφη. Η διαθεσιμότητα ήταν αρχικά στα 2,5 και τα 5mg, αλλά τώρα έχουμε και τα 7,5 και τα 10. Είναι διαθέσιμες αυτές οι περιεκτικότητες στην Ελλάδα».

Οι τιμές του φαρμάκου:

  • Τα 2,5mg κοστίζουν 195 ευρώ
  • Τα 5mg κοστίζουν 253 ευρώ
  • Τα 7,5 και τα 10mg κοστίζουν 354 ευρώ

Σε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συσκευασία, τη δοσολογία και τον τρόπο χορήγησης του Mounjaro, ο κ. Κατσαράκης διευκρινίζει: «Πρόκειται για υποδόρια ένεση (που χορηγείται δηλαδή κάτω από το δέρμα), σε μέρη του σώματος, όπως το μπράτσο, ή η κοιλιά. Ενέχει 4 δόσεις πένας και θυμίζει τη διαδικασία του Ozempic».

Πώς να αυξάνεται η δόση του Mounjaro

Σε επόμενο σχόλιό του, ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, τονίζει ότι: «Είναι από τα πρώτα φάρμακα που χορηγούνται αποκλειστικά για την παχυσαρκία. Προϋποθέτει ιατρικό έλεγχο, χορηγείται σταδιακά, ξεκινώντας το πρώτο διάστημα από τα 2,5mg, τον πρώτο μήνα και αυξάνεται προοδευτικά». Αναφορικά με το ερώτημα, εάν ο ίδιος παρατηρεί συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, που ενδιαφέρεται για το φάρμακο, ο κ. Κατσαράκης απαντά: «Συνήθως αφορά ενήλικες μη σακχαροδιαβητικούς άνω των 30. Αλλά σε κάθε περίπτωση, εξαρτάται από τον Δείκτη Μάζας Σώματος του κάθε πολίτη». Εκείνο που υπερτονίζει, είναι πως όταν χρειαστεί αύξηση της δόσης του Mounjaro, αυτό πρέπει να συμβεί σταδιακά. Παραδείγματος χάριν, εάν η πρώτη δόση ξεκινά από τα 2,5 mg πρέπει να μείνει ως έχει για «τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες» και προοδευτικά να αυξηθεί. Έτσι θα επιτευχθεί, μεταξύ άλλων «ο έλεγχος των επιδράσεων στον οργανισμό».

@mounjaro.losers 33 week Mounjaro weight loss transformation #mounjaro #mounjaro #mounjarojourney #mounjarojourney #mounjarocommunity #mounjaroinjection #transformation #glowup #weightlosstransformation #weightloss #weightlossjouney #weightlossinspiration @peakpharmacyuk @mounjaro.nic @JadeB @JoJoB ♬ CLOVER - IDK & Joey Valence & Brae

Από το TikTok στα φαρμακεία - Πότε αυξήθηκε η ζήτηση από το ελληνικό κοινό

Πίσω στη ζήτηση του Mounjaro από όσους το «γνώρισαν» κυρίως μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, το μεγάλο ενδιαφέρον για το φάρμακο επιβεβαιώνει ο κ. Εμμανουήλ Ξημέρης, που διατηρεί φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας. Από τον Νοέμβριο κιόλας, οπότε το Mounjaro «έφτασε» στην Ελλάδα, η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, ενώ στη δική του επιχείρηση παρατήρησε, ότι «υπήρχε μέχρι και αναμονή».

Σύμφωνα με τη δική του εμπειρία, αρκετά συχνά, συναντά ένα είδος «debate» ανάμεσα σε πολίτες αναφορικά με το Mounjaro και το Ozempic, χωρίς να είναι όλοι επαρκώς ενημερωμένοι για τις μεταξύ τους διαφορές. Στην αρχή, περισσότεροι από όσους προχωρούσαν στην αγορά του Mounjaro, «ήταν κυρίως τουρίστες, μέχρι να γίνει δημοφιλές και στην Ελλάδα», εξηγεί.

Λίγο αργότερα και με τα κοινωνικά δίκτυα να φιλοξενούν πλήθος βίντεο με καταγραφές προσωπικών εμπειριών, το Mounjaro απέκτησε μεγαλύτερο κοινό και κυρίως άτομα με παχυσαρκία, μιας και φέρει τη σχετική ένδειξη. Ερωτηθείς για το μέσο πελατολόγιο στην Ελλάδα με βάση τη δική του εμπειρία, ο κ. Ξημέρης απαντά: «Αποδίδω τη μεγάλη ζήτηση του τελευταίου μήνα από Έλληνες, στην έκθεση του φαρμάκου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει εξίσου και η διαρροή πληροφοριών για το Mounjaro, από στόμα σε στόμα, καθώς τα αποτελέσματα για μεγάλη μερίδα ανθρώπων που το έλαβαν, ήταν ιδιαίτερα εμφανή».

Για την υποχρέωση του φαρμακοποιού, που προμηθεύει το Mounjaro, σχολιάζει: «Εκείνο που οφείλουμε εμείς να πράττουμε, είναι να ενημερώνουμε τον καταναλωτή για τον σωστό τρόπο χρήσης και τυχόν παρενέργειες που θα προκύψουν».

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προειδοποίηση ΕΟΦ: Μην χρησιμοποιείτε αντιδιαβητικά φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

Ελλάδα / Προειδοποίηση ΕΟΦ: Μην χρησιμοποιείτε αντιδιαβητικά φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

Tα αντιδιαβητικά φάρμακα δεν έχουν μελετηθεί και δεν προορίζονται για χρήση για αισθητικούς σκοπούς, δηλαδή για απώλεια βάρους από υγιείς ανθρώπους, επισημαίνεται στην ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Μπράιαν Τζόνσον: Ο άνθρωπος που θέλει να «ξεγελάσει» τη γήρανση με φάρμακο για το αδυνάτισμα

Διεθνή / Μπράιαν Τζόνσον: Ο άνθρωπος που θέλει να «ξεγελάσει» τη γήρανση με φάρμακο για το αδυνάτισμα

Ακολουθεί έναν αυστηρό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει τη λήψη 100 χαπιών καθημερινά και πειραματικές θεραπείες όπως έγχυση βλαστοκυττάρων και επεξεργασία DNA - Τι περιλαμβάνει το νέο του project
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοξικά βαρέα μέταλλα μολύνουν το 1/6 της παγκόσμιας γεωργικής γης – Κίνδυνος για 1,4 δισ. ανθρώπους

Τech & Science / Τοξικά βαρέα μέταλλα μολύνουν το 1/6 της παγκόσμιας γεωργικής γης – Κίνδυνος για 1,4 δισ. ανθρώπους

Μία νέα παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει ότι το 1/6 της καλλιεργήσιμης γης έχει μολυνθεί από βαρέα μέταλλα, απειλώντας την υγεία 1,4 δισ. ανθρώπων - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο και πώς επηρεάζεται η τροφική αλυσίδα
LIFO NEWSROOM
Η δίαιτα του Κιλιμάντζαρο: Η παράδοση της Τανζανίας σπάει τα στερεότυπα για την υγιεινή διατροφή

Τech & Science / Η δίαιτα του Κιλιμάντζαρο: Η παράδοση της Τανζανίας σπάει τα στερεότυπα για την υγιεινή διατροφή

Η δίαιτα του όρους Κιλιμάντζαρο με φυτικά τρόφιμα όπως μπανάνα, κασάβα και ποτό mbege μειώνει δείκτες φλεγμονής και ενισχύει την υγεία, σύμφωνα με έρευνα στο Nature Medicine.
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε πλανήτης τύπου «Τατουίν» που ενδέχεται να περιφέρεται γύρω από δύο «αποτυχημένα» άστρα

Τech & Science / Ανακαλύφθηκε πλανήτης τύπου «Τατουίν» που ενδέχεται να περιφέρεται γύρω από δύο «αποτυχημένα» άστρα

Ο πλανήτης αυτός βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 ετών φωτός από τη Γη και φέρεται να ακολουθεί μια ασυνήθιστη τροχιά, κινούμενος κάθετα γύρω από το δυαδικό σύστημα των καφέ νάνων
LIFO NEWSROOM