ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Κορωνοϊός: Απαντήσεις από την Κίνα απαιτεί και η Γερμανία- Αυξάνεται η διεθνής πίεση

Κορωνοϊός: Απαντήσεις από την Κίνα απαιτεί και η Γερμανία- Αυξάνεται η διεθνής πίεση Facebook Twitter
ΕPA
5

Αυξάνεται η διεθνής πίεση στην Κίνα, για απαντήσεις σχετικά με τον κορωνοϊό, αφού κάτι τέτοιο απαίτησε με τη σειρά της και η Γερμανία, μετά τις ανάλογες τοποθετήσεις από Βρετανία, Γαλλία αλλά και τις κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ.

Τώρα πρέπει να δοθούν σαφείς απαντήσεις, για το πώς και από πού προήλθε ο νέος κορωνοϊός, ενώ θα έρθει και η ώρα της απόδοσης ευθυνών, αναφέρει το Βερολίνο. «Βλέπουμε ότι οι αριθμοί στην Γουχάν διορθώνονται και πάλι. Αυτό είναι ασφαλώς ανησυχητικό», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η πόλη από την οποία ξεκίνησε ο κορωνοϊός αναθεώρησε κατά 50% τον συνολικό αριθμό των θανάτων, σε 3.869.

«Υπάρχουν ερωτήματα τα οποία κάποτε πρέπει να απαντηθούν. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει κανείς από πού προήλθε ο ιός και με ποιον τρόπο», είπε ο Μάας στην εφημερίδα Bild. «Θεωρώ ότι η Κίνα, όπως υποστηρίζει και δημοσίως, θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο. Τις επόμενες εβδομάδες η κινεζική ηγεσία θα έχει πολλές ευκαιρίες να δείξει με πόση διαφάνεια θέλει να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό», συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι σε αυτή τη φάση η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να είναι πολύ στενά συνδεδεμένη, διαφανής και να συνεργάζεται εντατικά.

Ο Γερμανός αξιωματούχος τόνισε ότι θα έρθει και η ώρα της απόδοσης ευθυνών. Από την πανδημία πρέπει να διδαχθούμε τους τρόπους αντιμετώπισης, αλλά πρέπει να μάθουμε και από το πώς τα κράτη ενημέρωσαν το ένα το άλλο για τις εξελίξεις, ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε τέτοια κατάσταση, συμπλήρωσε. «Τώρα το θέμα είναι να συνεργαστούμε με όλες τις δυνάμεις μας, αλλά θα έρθει και η φάση της εξαγωγής συμπερασμάτων και της απόδοσης ευθυνών», κατέληξε ο Ζάιμπερτ.

Απαντήσεις ζητούν Βρετανία, Γαλλία

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσει ανοιχτά την Κίνα για τη διαχείριση του κορωνοϊού και για απόκρυψη της σοβαρότητας της κατάστασης στο ξεκίνημα της πανδημίας, ενώ ανέστειλε τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ από τις ΗΠΑ, καθώς κατηγόρησε τον Οργανισμό για συγκάλυψη.

Απαντήσεις ζήτησαν όμως από την Κίνα τόσο η Βρετανία όσο και η Γαλλία. Το Πεκίνο πρέπει να απαντήσει σε δύσκολα ερωτήματα σχετικά με την εμφάνιση του ιού και γιατί δεν τον σταμάτησε νωρίτερα, ανέφερε το Λονδίνο. Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι υπάρχουν πράγματα που ακόμη δεν γνωρίζουμε. «Ας μην είμαστε τόσο αφελείς λέγοντας ότι ήταν πολύ καλύτερη», είπε στους FT για το πώς χειρίστηκε η Κίνα την κατάσταση. «Δεν ξέρουμε. Και ακόμη, προφανώς υπάρχουν πράγματα που έχουν συμβεί που δεν γνωρίζουμε», δήλωσε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος.

Η Κίνα από την πλευρά της για μία ακόμη φορά τόνισε ότι δεν υπήρξε συγκάλυψη στην υπόθεση του κορωνοϊού. Απαντώντας για την αναθεώρηση του αριθμού των θυμάτων στη Γουχάν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι ήταν το αποτέλεσμα στατιστικής επαλήθευσης για την ακρίβεια των στοιχείων. Στο πλευρό του Πεκίνου τάχθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος από κοινού με τον Σι Τζινπίνγκ, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία τους, καταδίκασαν τις απόπειρες πολιτικοποίησης της πανδημίας.

Το σενάριο για το εργαστήριο στη Γουχάν

Στο μεταξύ ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το αν ο νέος κορωνοϊός προήλθε από κινεζικό εργαστήριο. Για το θέμα πήρε θέση το Παρίσι σήμερα, αναφέροντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις που να συνδέουν τον νέο κορωνοϊό με τις εργασίες του ερευνητικού κέντρου Ρ4 στη Γουχάν.

«Θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν πραγματικές αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στον αμερικανικό Τύπο, βάσει των οποίων εξακριβώνεται η σύνδεση μεταξύ της προέλευσης της Covid-19 και των εργασιών του εργαστηρίου P4 στη Γουχάν της Κίνας», ανέφερε αξιωματούχος του γραφείου του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Διεθνή
5

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Η Ευρώπη κ η Αμερική είχαν 2 μήνες να προετοιμαστούν,οταν ηδη ήξεραν πόσο μεταδοτικός κ θανατηφόρος είναι ο ιός.Όλες οι μεγάλες χώρες,φοβούμενες τον οικονομικό αντίκτυπο,δν σταμάτησαν τις πτήσεις από Κίνα.τωρα που εκτός της κατακραυγής για τα τόσα πολλά θύματα,έχουν να αντιμετωπίσουν κ τις οικονομικές συνέπειες,πρέπει να βρουν κάποιον να φταίει.επισης πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τους,γιατί απέτυχαν τα συστήματα υγείας τόσο πλουσίων χωρών.εχουν να λογοδοτήσουν για πολλά πριν φτάσουμε στις ευθύνες της Κίνας,οι οποίες προφανώς υπάρχουν.
Ακριβώς. Επί δύο ολόκληρους μήνες που όλοι ξέραμε ότι μαινόταν η επιδημία στην Κίνα, η μόνη "προετοιμασία" που έγινε στις δυτικές χώρες ήταν να αγνοούν τον ΠΟΥ και να δημοσιεύουν χαιρέκακα άρθρα ότι η επιδημία δήθεν θα εξελιχθεί στο "Τσέρνομπιλ της Κίνας". Τελικά είδαμε το Τσέρνομπιλ των ΗΠΑ.
Το πιθανότερο είναι ότι -όσο κι αν παραληρεί ο Τραμπ- η Κίνα δεν ευθύνεται για το ξέσπασμα της πανδημίας. Εκεί που πιθανότατα ευθύνεται είναι ότι απέκρυψε τον πραγματικό αριθμό των νεκρών, δίνοντας στους υπόλοιπους μια εντελώς λανθασμένη εικόνα για την επικινδυνότητα του ιού. Και οι πραγματικοί νεκροί θα πρέπει να είναι πολλαπλάσιοι. Και φυσικά, οι αδέξιες κινήσεις για αναγνώριση -μόνο- 1.200 επιπλέον θυμάτων είναι απλώς αστείες.