ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ PATE SABLE
- 240 γρ.βούτυρο
- 4 γρ. αλάτι
- 165 γρ. άχνη
- 55 γρ. πούδρα αμυγδάλου
- 100 γρ. αυγά
- 350 γρ. αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ανακατεύουμε με το φτερό το βούτυρο με το αλάτι και τη ζάχαρη χωρίς να το διογκώσουμε.
- Προσθέτουμε την πούδρα αμυγδάλου, τα αυγά σιγά σιγά και τέλος το αλεύρι.
- Αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 2 ώρες.
- Απλώνουμε τη ζύμη σε ένα στρογγυλό τσέρκι με πάχος 2cm και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 25΄, ώσπου να πάρει ένα ομοιόμορφο καστανό ανοιχτό χρώμα.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
- 2.245 γρ. γάλα πλήρες
- 450 γρ. ζάχαρη
- 270 γρ. κρόκοι αυγών
- 90 γρ. κορν φλάουρ
- 110 γρ. αλεύρι Τ55
- 4,5 λοβοί βανίλιας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράζουμε το γάλα με τις βανίλιες χαραγμένες και ξυσμένες.
- Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, το αλεύρι και τους κρόκους.
- Ρίχνουμε το βραστό γάλα στο μείγμα και αφήνουμε να πάρει βράση για 2 λεπτά.
- Αφαιρούμε τους λοβούς βανίλιας, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ
- 500 γρ. βατόμουρα
- 300 γρ. ζάχαρη
- 10 γρ. πηκτίνη για μαρμελάδες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζεσταίνουμε τα βατόμουρα στους 40 βαθμούς.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεμένη με την πηκτίνη και αφήνουμε το μείγμα να βράσει.
- Το βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσει.
ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
- Στη φόρμα για τον σκούφο (υπάρχουν στο εμπόριο σε καταστήματα ειδών ζαχαροπλαστικής) βάζουμε μια στρώση πάχους περίπου 3 εκ. κρέμα βανίλιας.
- Προσθέτουμε μια λεπτή στρώση μαρμελάδα βατόμουρο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία έως ότου γεμίσει η φόρμα.
- Τέλος, κλείνουμε με το ψημένο μπισκότο sable και αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει για 4 ώρες πριν ξεφορμάρουμε.
Η συνταγή δημιουργήθηκε στο Wine Library του GB Corner.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα