ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ PATE SABLE

  • 240 γρ.βούτυρο
  • 4 γρ. αλάτι
  • 165 γρ. άχνη
  • 55 γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 100 γρ. αυγά
  • 350 γρ. αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ανακατεύουμε με το φτερό το βούτυρο με το αλάτι και τη ζάχαρη χωρίς να το διογκώσουμε.
  2. Προσθέτουμε την πούδρα αμυγδάλου, τα αυγά σιγά σιγά και τέλος το αλεύρι.
  3. Αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 2 ώρες.
  4. Απλώνουμε τη ζύμη σε ένα στρογγυλό τσέρκι με πάχος 2cm και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 25΄, ώσπου να πάρει ένα ομοιόμορφο καστανό ανοιχτό χρώμα.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ

  • 2.245 γρ. γάλα πλήρες
  • 450 γρ. ζάχαρη
  • 270 γρ. κρόκοι αυγών
  • 90 γρ. κορν φλάουρ
  • 110 γρ. αλεύρι Τ55
  • 4,5 λοβοί βανίλιας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βράζουμε το γάλα με τις βανίλιες χαραγμένες και ξυσμένες.
  2. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, το αλεύρι και τους κρόκους.
  3. Ρίχνουμε το βραστό γάλα στο μείγμα και αφήνουμε να πάρει βράση για 2 λεπτά.
  4. Αφαιρούμε τους λοβούς βανίλιας, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ

  • 500 γρ. βατόμουρα
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. πηκτίνη για μαρμελάδες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ζεσταίνουμε τα βατόμουρα στους 40 βαθμούς.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεμένη με την πηκτίνη και αφήνουμε το μείγμα να βράσει.
  3. Το βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσει.

ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

  1. Στη φόρμα για τον σκούφο (υπάρχουν στο εμπόριο σε καταστήματα ειδών ζαχαροπλαστικής) βάζουμε μια στρώση πάχους περίπου 3 εκ. κρέμα βανίλιας.
  2. Προσθέτουμε μια λεπτή στρώση μαρμελάδα βατόμουρο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία έως ότου γεμίσει η φόρμα.
  3. Τέλος, κλείνουμε με το ψημένο μπισκότο sable και αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει για 4 ώρες πριν ξεφορμάρουμε.

 

Η συνταγή δημιουργήθηκε στο Wine Library του GB Corner.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα