ΥΛΙΚΑ
- 1 γαλοπούλα 5 κιλά της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θες/νίκης
- 2 λεμόνια
- 2 πορτοκάλια
- Λίγο ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 500 γρ. κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- 100 γρ. κιμάς χοιρινός
- 60 γρ. λαρδί σε κυβάκια
- Τα συκωτάκια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα
- 1 κιλό κάστανα καθαρισμένα και ψημένα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Το άσπρο τμήμα από ένα πράσο
- 30 γρ. σταφίδες μαύρες, 30 γρ. σταφίδες ξανθές
- 30 γρ. κουκουνάρι
- 30 γρ. φιστίκι Αιγίνης
- 30 γρ. ξερά δαμάσκηνα, χωρίς το κουκούτσι τους
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι σπυρωτό
- 5 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 ξύλο κανέλας, 2 γαρίφαλα, 2 δαφνόφυλλα
- Λίγο λεμονοθύμαρο
- Λίγο άσπρο κρασί και λίγο κονιάκ
- Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το πράσο, τα δύο είδη κιμά και το λαρδί να τσιγαριστούν καλά και να μη σβολιάσουν.
- Κατόπιν προσθέτουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι, φλαμπάρουμε με κονιάκ και σβήνουμε με κρασί.
- Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τις σταφίδες, το φιστίκι Αιγίνης, την κανέλα, τα γαρίφαλα, τα δαφνόφυλλα, το λεμονοθύμαρο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Τα τσιγαρίζουμε και αυτά σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι και λίγο νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη φάρσα μας να σιγομαγειρευτεί για 15'.
- Κατόπιν, μαρινάρουμε τη γαλοπούλα με τον χυμό από το πορτοκάλι και τα λεμόνια, την αλατοπιπερώνουμε και τη γεμίζουμε με τη φάρσα που έχει κρυώσει.
- Ράβουμε την κοιλιά και δένουμε τα πόδια της για να αποκτήσει ωραία εμφάνιση μετά το ψήσιμο.
- Την αλείφουμε εξωτερικά με ελαιόλαδο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς για 2,5 ώρες περίπου.
- Ανά διαστήματα την περιβρέχουμε με τους χυμούς της για να μη στεγνώσει.
- Τη σερβίρουμε με μεγάλη ποικιλία από χειμωνιάτικα λαχανικά, κυδώνια, γλυκοπατάτες, αυθεντικό γκρέιβι και σάλτσα κράνμπερι.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα