ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- 1 κ. αλεύρι
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- Νερό χλιαρό
- Αλάτι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 2 κ. ανάλατη μυζήθρα
- 1 μάτσο φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
- 4 αυγά
- Αλάτι, πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- Σουσάμι για γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης, ζυμώνουμε μέχρι να γίνει αφράτη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Σε μπολ ρίχνουμε τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε με πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Αλείφουμε το ταψί με λίγο ελαιόλαδο.
- Κόβουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και με τα χέρια μας ανοίγουμε δύο φύλλα.
- Απλώνουμε το φύλλο μέσα στο ταψί. Επάνω ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε καλά.
- Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο, αλείφουμε την επιφάνειά του με ελαιόλαδο και ραντίζουμε με σουσάμι.
- Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά.
- ΤΙΠ: Υπάρχει και η εκδοχή της γλυκιάς μυζηθρόπιτας, στη γέμιση της οποίας προσθέτουμε 2 κ.σ. μέλι, 1 κούπα ζάχαρη, κανέλλα και πριν την ψήσουμε αλείφουμε την επιφάνειά της με κρόκο αυγού.
Η συνταγή μαγειρεύτηκε στο Τυροκομείο Ψαθά στη Μήλο.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα