ΥΛΙΚΑ
- 1 κ. χταπόδι ολόκληρο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
- 2 κλωνάρια άγριο φασκόμηλο
- 4 ντομάτες ώριμες αποφλοιωμένες
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 ποτήρι αφρώδες κρασί
- Χυμός από 1 πορτοκάλι
- Χυμός από ½ λεμόνι
- Λίγο μπούκοβο
- ½ κ.γ. βούτυρο
- 1½ κούπα ρύζι γλασέ
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2 φλούδες πορτοκαλιού
- Φέτες πορτοκάλι για σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά.
- Ρίχνουμε το χταπόδι, ανακατεύουμε, αφήνουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε δάφνη, μπούκοβο και σβήνουμε με τον χυμό πορτοκάλι.
- Ανακατεύουμε, ρίχνουμε ντομάτες και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, ανακατεύουμε και λιώνουμε με την κουτάλα τις ντομάτες. Ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό και σιγομαγειρεύουμε για 45 λεπτά. Βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το φασκόμηλο.
- Σε βαθύ τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, με 60 ml ελαιόλαδο ρίχνουμε το ρύζι που έχουμε ξεπλύνει με άφθονο νερό. Σοτάρουμε, σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε χυμό πορτοκάλι και λεμόνι, αλάτι και ρίχνουμε ζωμό από το χταπόδι σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς (διαδικασία ριζότο) για 20 λεπτά περίπου.
- Μόλις χυλώσει το ρύζι, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να ηρεμήσει. Αλείφουμε το χταπόδι με λίγο βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, 7-10 λεπτά. Σερβίρουμε το ρύζι, επάνω το χταπόδι και γαρνίρουμε με φέτες πορτοκάλι.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα