ΥΛΙΚΑ

  • 1 γαλοπούλα 5 κιλά
  • 2 λεμόνια
  • 2 πορτοκάλια
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 100 γρ. χοιρινό κιμά
  • 60 γρ. λαρδί σε κυβάκια
  • Τα συκωτάκια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα
  • 1 κιλό κάστανα καθαρισμένα και ψημένα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 30 γρ. ξερά δαμάσκηνα, χωρίς το κουκούτσι τους
  • 30 γρ. σταφίδες μαύρες, 30 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 30 γρ. κουκουνάρι
  • 30 γρ. φιστίκι Αιγίνης
  • 1 κούπα ρύζι σπυρωτό
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξύλο κανέλας, 2 γαρίφαλα, 2 δαφνόφυλλα
  • Λίγο λεμονοθύμαρο
  • 1 σφηνάκι λευκό κρασί
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, τον κιμά και το λαρδί και ανακατεύουμε καλά.
  2. Προσθέτουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι, φλαμπάρουμε με κονιάκ και σβήνουμε με κρασί.
  3. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τις σταφίδες, το φιστίκι Αιγίνης, την κανέλα, τα γαρίφαλα, τα δαφνόφυλλα, το λεμονοθύμαρο, αλάτι και πιπέρι.
  4. Τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι και λίγο νερό. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για 15 λεπτά.
  5. Μαρινάρουμε τη γαλοπούλα με τον χυμό από το πορτοκάλι και τα λεμόνια, αλατοπιπερώνουμε και της βάζουμε τη γέμιση που έχει κρυώσει.
  6. Ράβουμε την κοιλιά της γαλοπούλας και δένουμε τα πόδια της για να αποκτήσει ωραία εμφάνιση μετά το ψήσιμο.
  7. Την αλείφουμε εξωτερικά με ελαιόλαδο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς για 2,5 ώρες περίπου.
  8. Ανά διαστήματα την περιχύνουμε με τους χυμούς της για να μη στεγνώσει.
  9. Βγάζουμε τη γαλοπούλα από τον φούρνο, την αφήνουμε να ξεκουραστεί και σερβίρουμε.

 

Η συνταγή δημιουργήθηκε στο Wine Library του GB Corner.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα