Μια καθολική μεταρρυθμιστική ομάδα επέκρινε τους επισκόπους της Γερμανίας για τη δήλωση τους ότι οι πιστοί που αρνούνται να πληρώσουν τους θρησκευτικούς φόρους δεν θα είναι σε θέση να λάβει παντρευτούν ή να κηδευτούν, να γίνουν νονοί να εργαστούν σε εκκλησιαστικά ιδρύματα.
Το σχόλιο αυτό ήρθε στον απόηχο γερμανικού δικαστηρίου που απέρριψε το αίτημα πολίτη ο οποίος υποστήριζε ότι το να είναι κανείς μέλος της καθολικής εκκλησίας δεν καθορίζεται από την οικονομική σχέση μαζί της αλλά από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Στη Γερμανία είναι σε ισχύ συμφωνία από το 19ο αιώνα, βάσει της οποία τα 24 εκατομμύρια καθολικών της χώρας πληρώνουν φόρο 8-9% υπέρ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, κάτι που σημαίνει φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 4 δις το χρόνο για την εκκλησία. Αυτό το χαράτσι υπέρ του Υψίστου προσπάθησε να καταργήσει ο Γερμανός που προσέφυγε στο δικαστήριο, χωρίς να επιτύχει το σκοπό του.
Η εκκλησία χρησιμοποιεί αυτό το φόρο για να πληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων και να χρηματοδοτήσει την κοινωνική εργασία, όπως τη φροντίδα για τους ηλικιωμένους. Η ίδια η εκκλησία δεν φορολογείται πάντως από το κράτος.
Πάντως μετά την απόφαση η καθολική εκκλησία σε μια κίνηση μεγαθυμίας, ανακοίνωσε ότι σε όσους επιλέγουν να μην πληρώνουν τον φόρο αρχικά θα απευθύνει μια προειδοποίηση και κατόπιν θα αρνείται να τους κηδέψει ή να τελέσει άλλα μυστήρια.
σχόλια