ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2015 ένας Ρώσος μεγιστάνας, ο Γεβγκένι Κασπέρσκι, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Kaspersky Lab, μιας διεθνούς φήμης εταιρείας παροχής λύσεων ψηφιακής ασφάλειας, υπέγραψε με την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία συμφωνία υποστήριξης των ανασκαφών στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, που διευθύνει ο καθηγητής Χρήστος Ντούμας.
Οι ανασκαφές, που διαρκούν περίπου μισό αιώνα, έχουν φέρει στο φως πολλά και μοναδικά δείγματα αρχαίας τέχνης και πολιτισμού. Η συνδρομή του Ρώσου μεγιστάνα έφτασε σε μια στιγμή που η αποκάλυψη και αποκατάσταση των θησαυρών του μινωικού πολιτισμού στον αρχαιολογικό χώρο ήταν κρίσιμη και η οικονομική «ένεση» απαραίτητη: με την ενίσχυσή του ξεκίνησε η αποκατάσταση των τοιχογραφιών του τριώροφου οικοδομήματος Ξεστή 4.
Η έκθεση θα συμπεριλάβει 210 αρχαία έργα και σύνολα, τρία γύψινα εκμαγεία και δύο προπλάσματα κτιρίων του Ακρωτηρίου της Αρχαίας Θήρας. Σύμφωνα με τον Χρήστο Ντούμα, σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιαστεί συνολικά η ιστορία των ανθρώπων του πολιτισμού του αρχιπελάγους, με την πλειονότητα των αντικειμένων να προέρχεται από τις αποθήκες.
Η έκθεση στο Μουσείο Πούσκιν με τα αριστουργήματα της Σαντορίνης
Ο Γεβγκένι Κασπέρσκι θα είναι ο χορηγός της έκθεση «Θησαυροί του Ακρωτηρίου», που θα πραγματοποιηθεί στο Κρατικό Μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν από τις 20 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, στο πλαίσιο του έτους Ρωσία - Ελλάδα 2021, το οποίο είναι αφιερωμένο στην κοινή ιστορία των δυο χωρών, με έναν πολιτισμό 3.700 ετών να ταξιδεύει πρώτη φορά εκτός Ελλάδας.
Το Ακρωτήρι, «τόπος εφάμιλλο της Ακρόπολης των Αθηνών» κατά τον αρχαιολόγο Χρήστο Ντούμα, και τα ευρήματά του θα έχουν την τιμητική τους ως πρεσβευτές της χώρας μας στη Ρωσία με αυτή την έκθεση. Τα εκθέματα θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στη χώρα, ενώ πρόκειται και για την πρώτη περιοδική έκθεση στο εξωτερικό με αποκλειστικό θέμα τα αριστουργήματα του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου. Θα παρουσιαστούν, επίσης, για πρώτη φορά στο κοινό αντικείμενα που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ μέχρι σήμερα.
Η έκθεση θα συμπεριλάβει 210 αρχαία έργα και σύνολα, τρία γύψινα εκμαγεία και δύο προπλάσματα κτιρίων του Ακρωτηρίου της Αρχαίας Θήρας.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Ντούμα, σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιαστεί συνολικά η ιστορία των ανθρώπων του πολιτισμού του αρχιπελάγους, με την πλειονότητα των αντικειμένων να προέρχεται από τις αποθήκες, όπως και η κατανόηση του προϊστορικού Αιγαίου αλλά και των μοναδικών επιτευγμάτων του.
«Πρόκειται για μοναδικά έργα της αρχαιότητας που σώζονται στο νησί της Σαντορίνης, καθώς θάφτηκαν κάτω από ένα παχύ στρώμα τέφρας μετά από ηφαιστειακή έκρηξη. Τοιχογραφίες, κεραμικά και αντικείμενα που μαρτυρούν το ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο ανάπτυξης του πολιτισμού του Αιγαίου θα παρουσιαστούν στο ρωσικό κοινό για πρώτη φορά, ενώ μερικά δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα» αναφέρει το Μουσείο Πούσκιν.
Ένα σημαντικό σύνολο που θα παρουσιαστεί στην έκθεση θα είναι αυτό που προέρχεται από τη λεγόμενη «Οικία των Θρανίων», η οποία ανασκάπτεται συστηματικά κατά τα τελευταία πέντε έτη με τη χορηγία Κασπέρσκι και, σύμφωνα με την έως τώρα έρευνα, είναι χώρος με συμβολικό περιεχόμενο για την κοινότητα και συνδέεται με τις ιδέες, τις αντιλήψεις και τις δοξασίες των κατοίκων του Ακρωτηρίου.
Η μουσειολογική επιμέλεια της έκθεσης θα γίνει από τον διευθυντή των Ανασκαφών Ακρωτηρίου, Χρήστο Ντούμα, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Ο ίδιος έχει καταρτίσει το κυρίως μέρος του καταλόγου των έργων που θα παρουσιαστούν, ενώ ο μουσειογραφικός σχεδιασμός θα γίνει από το Μουσείο Πούσκιν, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Ο μεγιστάνας της κυβερνοασφάλειας και η αγάπη για τη Σαντορίνη
Ερωτευμένος με τη Σαντορίνη και την απίστευτη ομορφιά της, ο Κασπέρσκι, συχνός επισκέπτης του νησιού, είχε απογοητευτεί από την επίσκεψή του στον υπό μερική λειτουργία αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι, έτσι αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των μοναδικών ευρημάτων και τη συνέχιση των ανασκαφών.
Με προσωπική περιουσία που αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ο Κασπέρσκι ίδρυσε την εταιρεία του Kaspersky Lab το 1997, αφού ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '80 είχε ασχοληθεί με το λεγόμενο «κακόβουλο λογισμικό». Σήμερα πρόκειται για ένα από τα πλέον αποδεκτά πρόσωπα στον χώρο της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων, με τις επιχειρήσεις του να απασχολούν 4.000 υπαλλήλους σε περισσότερες από 30 χώρες στον κόσμο, παρέχοντας υπηρεσίες προστασίας από ψηφιακές απειλές.
Με ένα επαγγελματικό παρελθόν συνδεδεμένο με τον ρωσικό στρατό και τον ίδιο να έχει λάβει την εκπαίδευσή του σε ένα τεχνικό κολέγιο που χρηματοδοτήθηκε από την KGB, βρέθηκε πολλές φορές σε διαμάχες σχετικά με το αν χρησιμοποιεί τη θέση του για να προωθήσει τα ρωσικά κυβερνητικά συμφέροντα, επιχειρώντας την απόσπαση πληροφοριών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ισχυρισμοί για αμφισβητήσιμες σχέσεις με ρωσικά συμφέροντα ξεκίνησαν αφότου το πελατολόγιό του ανοίχτηκε και στην Αμερική. Ο Κασπέρσκι αποκαλεί όλες αυτές τις θεωρίες «ψυχροπολεμική παράνοια», τονίζοντας σε κάθε δήλωσή του ότι η εταιρεία του δεν κλήθηκε ποτέ να παραβιάσει λογισμικό προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία.
Ο Κασπέρσκι δεν μοιάζει με μεγιστάνες του είδους του. Αυτοδημιούργητος, από μεσαίο κοινωνικό στρώμα, με πατέρα μηχανικό και μητέρα αρχειοφύλακα, κάτοικος Μόσχας, ως παιδί είχε ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά και ασχολούνταν με αυτά ακόμα και στον ελεύθερο χρόνο του, ενώ παράλληλα κέρδιζε σε μαθητικούς διαγωνισμούς. Εκεί ήταν που προσήλκυσε την προσοχή των καθηγητών της Σχολής Κολμογκόροβ, μιας σχολής για προικισμένα παιδιά με «μαθηματικό μυαλό» υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου της Μόσχας.
Ο Κασπέρσκι ανατράφηκε μέσα στην καρδιά του Ινστιτούτου Κρυπτογραφίας, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής από τα 16 του χρόνια, έμαθε να είναι κρυψίνους και να περνά απαρατήρητος, χαρακτηριστικό που διατηρεί μέχρι σήμερα, που κρατά τον κόσμο στα χέρια του, μαζί φυσικά με τα λογισμικά και τους κώδικες των μεγαλύτερων εταιρειών των πελατών του. Δουλεύει απομονωμένος, ενώ τον περιστοιχίζουν οι μεγαλύτεροι και πιο διάσημοι χάκερ στον κόσμο, που πέρασαν από προσωπική συνέντευξη μαζί του πριν προσληφθούν και είναι τα επίλεκτα μέλη της περίφημης GREAT (Global Research and Expert Analysis Team) με έδρα τη Μόσχα και πελάτες στα πέρατα της γης.
Η περιπέτειά του στον κόσμο της διαδικτυακής ασφάλειας ξεκίνησε το 1989, όταν ένας ιός χτύπησε τον υπολογιστή του. Ο Κασπέρσκι, αντί να σώσει τα αρχεία του, έσωσε τον ιό, αναλύοντας τα δεδομένα, πράγμα που επανέλαβε με θρησκευτική προσήλωση χιλιάδες φορές μέχρι να βρει τη λύση και να κάνει την εμφάνισή του και τα πρώτα του βήματα στη νεοφυή τότε αγορά hardware και software. Οι επιχειρήσεις του άνθησαν και σήμερα η Kaspersky Lab είναι ο κατεξοχήν «βοηθός» εταιρειών στο κυνήγι των δραστών εγκλημάτων που σχετίζονται με το Διαδίκτυο.
Συχνά, όταν τον ρωτούν, αποκαλύπτει ότι φιλοδοξεί να μετατρέψει την εταιρεία του στον πιο αξιόπιστο όμιλο παροχής ασφάλειας που, κατά τη γνώμη του, είναι αυτή που θα επιφέρει την παγκόσμια ειρήνη.
σχόλια