Την εμπειρία του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Πάτμου δεν μπορείς να την κατεβάσεις

Την εμπειρία του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Πάτμου δεν μπορείς να την κατεβάσεις Facebook Twitter
0

Από τις 21 μέχρι τις 27 Iουλίου, η Πάτμος θα γεμίσει εικόνες και σινεφίλ στο φεστιβάλ που έγινε τόπος συνάντησης κινηματογραφιστών απ' όλο το κόσμο. Ταινίες μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ αλλά και μικρού μήκους καταγράφουν την ζωή από διαφορετικές γωνίες, ενώ σεμινάρια, εργαστήρια, ομιλίες γύρω από την Τέχνη του Κινηματογράφου αποτελούν για έκτο χρόνο ένα σημαντικό μέρος της διοργάνωσης. Το φετινό σλόγκαν είναι #cannotbedownloaded γιατί όπως λένε οι διοργανωτές, «πραγματικά πρέπει να έρθεις στο νησί για να μπορείς να το ζήσεις και να έχεις όλη την εμπειρία. Να δεις μια ταινία στην αυλή του παλιού σχολείου, ή δίπλα στο λιμάνι εκεί που σκάει το κύμα ή να είσαι σε ένα από τα ωραία πάρτι που διοργανώνει για το σινεφίλ κοινό». 

 

«Είναι φορές που ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω ότι πριν 7 καλοκαίρια όταν γνώρισα τον Μπάμπη Τσούτσα, (συνιδρυτής του Δ.Φ.Κ.Π) χωρίς πολύ σκέψη αλλά με πολύ ενθουσιασμό και όρεξη ξεκινήσαμε μαζί, και με την υπόλοιπη ομάδα, να συζητάμε την ιδέα του Φεστιβάλ» λέει στο LIFO.gr ο σκηνοθέτης και συνιδρυτής του Φεστιβάλ Στήβ Κρικρής.

«Τον Ιούλιο του 2010 το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου άνοιξε τα φτερά του. Δεν πολύ σκεφτήκαμε ούτε τα logistics, ούτε το χρόνο και τα χρήματα που θα διαθέσουμε, ούτε την δύσκολη πρόσβαση στο νησί, ούτε τη κρίση που άρχιζε να χτυπάει αδυσώπητα, ούτε το γεγονός ότι δεν το είχαμε ξανακάνει ποτέ. Μια αόρατη δύναμη μας έσπρωξε να πάμε να το κάνουμε κι ό,τι γίνει. Κι έγινε μία κινηματογραφική γιορτή σε ενα νησί με ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό προφίλ, ένα διεθνές κοινό με έντονο καλλιτεχνικό και σινεφίλ χαρακτήρα, αλλά και μια θρησκευτική παράδοση που επηρεάζει καταλυτικά.»

 

Την εμπειρία του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Πάτμου δεν μπορείς να την κατεβάσεις Facebook Twitter
Φωτ. eleni vourtsi
 

Ενδεικτικά, μερικές από τις ταινίες μυθοπλασίας που θα προβληθούν φέτος:

Embrace of the Serpent: Ciro Guerra
Youth: Paolo Sorrentinο
Mediterranea: Jonas Carpignanο
The Violin Teacher: Sergio Machado
The Fits: Anna Farrell
Nοτιάς: Τάσος Μπουλμέτης
Suntan: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος
Το ξύπνημα της άνοιξης: Κωνσταντίνος Γιάνναρης
(Oι τρεις Έλληνες σκηνοθέτες θα παρευρεθούν στη Πάτμο και θα μιλήσουν για τις ταινίες τους και για το Ελληνικό σινεμά στην εποχή που διανύουμε.)

 


Ορισμένα από τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν:

Αρκαδία Χαίρε: Φίλιππος Κουτσάφτης
Ο πιο μακρύς δρόμος: Μαριάννα Οικονόμου
Finish line: Ελιάνα Αμπραβανέλ
My friend Larry Gus: Βασίλης Κατσούπης
Lo and Behold Reveries of the Connected World: Werner Herzog
Fuocoammare: Gianfranco Rosi

Οι κατηγορίες ταινιών μικρού μήκους:
1) Best of Europe, ταινίες που μας προτείνουν τα μεγαλύτερα φεστιβάλ κινηματογράφου της Ευρώπης.
2) Search Light Germany, σε συνεργασία με AG Kurzfilm.
3) IFFP selection A&B, επιλεγμένες ταινίες από τις 2000 που κατατέθηκαν στο Φεστιβάλ.
4) Sundance Channel Shorts, βραβευμένες ταινίες από τους διαγωνισμούς του Sundance Channel 2016.

Επίσης θα παρουσιαστεί ο νικητής του περσινού διαγωνισμού 'Σεναρίου Μικρού Μήκους για Έλληνες σεναριογράφους", την ταινία "Life Between". Τον διαγωνισμό οργάνωσαν το Διεθνές Φεστιβάλ Kινηματογράφου Πάτμου και ο OTE TV. Ταυτόχρονα το αφιέρωμα με τίτλο 'Femina Libera' με θέμα τα Δικαιώματα και την Υποστήριξη των γυναικών και περιλαμβάνει 5 ταινίες, ενώ θα γίνει και προβολή της ταινίας, «Τα οπωροφόρα της Αθήνας» στη μνήμη του σκηνοθέτη Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Τέλος στο Horror at Hora/ Speakeasy Event θα γίνει μεταμεσονύκτια προβολή ταινίας τρόμου έκπληξη στο Παλαιό Σχολείο της Χώρας, ενώ στο πλαίσιο του Kid's Film θα γίνει η προβολή της παιδικής ταινίας «Ροβινσώνας Κρούσος»

 

Την εμπειρία του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Πάτμου δεν μπορείς να την κατεβάσεις Facebook Twitter

Λέει ο Στήβ Κρικρής: «Η Πάτμος είναι ο τόπος καταγωγής μου, τη ζω τα καλοκαίρια εδώ και πολλά χρόνια, και είμαι απόλυτα συνδεδεμένος με την ατμόσφαιρα, τους ντόπιους, την αύρα και την 'ενέργεια' αυτού του τόπου. Μ'αρέσει να βρίσκομαι στο νησί. Είναι ένα ξελάφρωμα, ένα απαλό χάδι, μια αγκαλιά, κάτι οικείο, αλλά και ένα νοητικό και συναισθηματικό ξεκαθάρισμα - ή μάλλον ξεσκαρτάρισμα.

Το Φεστιβάλ μέσα σε έξι χρόνια έχει αποκτήσει δυναμική, έχει φίλους και υποστηρικτές, γίνεται θεσμός. Στο νησί πάντα με ρωτάνε "θα γίνει του χρόνου το Φεστιβάλ;" "πότε θα γίνει; Θα τα καταφέρετε;" Ο κόσμος το περιμένει πώς και πώς γιατί καταρχάς η Πάτμος δεν έχει σινεμά, και δεύτερον οι τοπικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ) για μια εβδομάδα που έρχεται όλος αυτός ο κόσμος έχουν ένα αξιόλογο κέρδος.

Είμαι υπερήφανος που με αυτό το τρόπο μπορούμε και εμείς να συμβάλλουμε αφενός στην Πολιτιστική αφύπνιση μέσω των διαφόρων δράσεων στην περιφέρεια και αφετέρου στην ανάπτυξη του μοναδικού εξαγώγιμου Ελληνικού προϊόντος που λέγεται "Τουρισμός" - εξάλλου το σποτάκι που κάθε χρόνο φτιάχνουμε για την προώθηση του Φεστιβάλ προβάλλεται μέσω του χορηγού μας Sundance Channel σε 38 χώρες για ένα μήνα.»

 

Την εμπειρία του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Πάτμου δεν μπορείς να την κατεβάσεις Facebook Twitter
Φωτ. eleni vourtsi

«Φέτος έχουμε σκοπό κατά κύριο λόγο να παρουσιάσουμε Έλληνες δημιουργούς/σκηνοθέτες  και το Ελληνικό σινεμά» εξηγεί ο κ. Κρικρής.  «Θα έρθουν και θα παρουσιάσουνε τις ταινίες τους στη Πάτμο ο Τάσος Μπουλμέτης, ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, ο Κωσταντίνος Γιάνναρης, ο Φίλιππος Κουτσάφτης, η Μαριάννα Οικονόμου, ο Βασίλης Κατσούπης  η Ελιανα Αμπραβανέλ η Δήμητρα Κουζή, ο Βαγγέλης Ζούγλος και άλλοι. Θα δημιουργηθούν πάνελ συζητήσεων με θέμα την  Ελληνική παραγωγή και  τον τρόπο που γίνονται η ταινίες στη χώρα μας αυτή την εποχή.

Οι προβολές των 60 συνολικά ταινιών  θα σκορπιστούν  σε 3 σημεία του νησιού.

Στο Σχολείο στη Σκάλα – Ενα θερινό σινεμά που στήνουμε από την αρχή για προβολές ταινιών μεγάλου μήκους, με τις καλύτερες τεχνικές προδιαγραφές και 300 καθίσματα, μπαρ και μαγαζάκι με φεστιβαλικά προϊόντα. 

Στο Παλαίο σχολείο της Χώρας – Unesco protected - με προβολές ντοκιμαντέρ, ποτάκι και συζήτηση στον εξωτερικό χώρο.  

Στο Πάτμιον Πολιτιστικό Κέντρο που μόλις ανακαινίσθηκε  θα γίνουν προβολές ταινιών μικρού μήκους, αφιερώματα και έκθεση φωτογραφίας. 

Τέλος στο πεντάστερο Ξενοδοχείο ‘Πάτμος Ακτής’ - πάνω στο κύμα - στο Γροίκο, θα λάβουν χώρα τα σεμινάρια και τα κινηματογραφικά εργαστήρια, ενώ πάρτι και βραδυνές εξορμήσεις σε διάφορα μπάρ του νησιού θα τονώσουν το ηθικό και τη γιορτινή ατμόσφαιρα τις μέρες αυτές.

 

«Έτσι και αλλιώς οι δυο αυτές αγάπες» καταλήγει ο κ. Κρικρής, «η Πάτμος και ο Κινηματογράφος δηλαδή, ήτανε και θα είναι  ο λόγος για αυτό το τόσο δημιουργικό και  συναρπαστικό εγχείρημα που μόνο υποσχέσεις έχει να δώσει αλλά και να προσφέρει κάτι καλό στο τόπο.» 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Mr Bates vs The Post Office»: Όταν οι Βρετανοί έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη

Οθόνες / «Mr Bates vs The Post Office»: Όταν οι Βρετανοί έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη

Μια σειρά τεσσάρων επεισοδίων υπενθυμίζει μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές αδικίες στη βρετανική ιστορία, όταν εκατοντάδες αθώοι υπεύθυνοι ταχυδρομείων κατηγορήθηκαν για κλοπή και απάτη εξαιτίας ενός ελαττωματικού πληροφοριακού συστήματος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Λόρεν Γκρίνφιλντ: «Μόλις αποκτήσουμε ξανά χρήματα, επιστρέφουμε στις ίδιες συμπεριφορές»

Οθόνες / «Είμαστε εθισμένοι, θέλουμε παραπάνω χρήματα, παραπάνω ομορφιά, παραπάνω νιότη»

Με αφορμή το αφιέρωμα του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο έργο της, μια δημιουργός που ξέρει πώς να φτιάχνει σωστά crowdpleasers, η Λόρεν Γκρίνφιλντ μιλά στη LiFO για την απροθυμία μας να διδαχτούμε από τις οικονομικές κρίσεις και εξηγεί γιατί βλέπει τις ταινίες τεκμηρίωσης ως μηχανές ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Bong Joon Ho: «Δεν με συναρπάζουν οι υπερήρωες, προτιμώ να σώσω έναν απλό άνθρωπο που παλεύει στο χάος»

Μπονγκ Τζουν-Χο / «Δεν με συναρπάζουν οι υπερήρωες, προτιμώ να σώσω έναν απλό άνθρωπο που παλεύει στο χάος»

Μετά τα πολυβραβευμένα «Παράσιτα», ο Μπονγκ Τζουν-Χο επιστρέφει με το «Mickey 17», μια σάτιρα επιστημονικής φαντασίας, και μιλά στη LiFO για τις ιστορίες που επιλέγει να αφηγείται.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«To Magnolia με κάνει να νιώθω ότι η καρδιά μου θα εκραγεί»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Κατσή

Μυθολογίες / «To Magnolia με κάνει να νιώθω ότι η καρδιά μου θα εκραγεί»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Κατσή

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης μοιράζεται μια λίστα με ταινίες που έχει δει δεκάδες φορές και του έχουν προκαλέσει έντονα συναισθήματα, όπως εκείνη που κάνει τη ζωή του πιο υποφερτή και αυτή που τον έφερε αντιμέτωπο με τη φθορά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Movies

Οθόνες / Οι ταινίες της εβδομάδας: «Mickey 17» και 7 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Μαζί με τον Μπονγκ Τζουν-Χο που επιστρέφει δυναμικά μετά τα «Παράσιτα», αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες προβάλλεται ένα καλοδουλεμένο θρίλερ, και ένα ντοκιμαντέρ που θα μιλήσει στην καρδιά των Αθηναίων – και δη των Εξαρχειωτών και των σκακιστών.
THE LIFO TEAM
15 επιλογές από το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 6-16/3/25

Οθόνες / 15 πολύ καλά ντοκιμαντέρ που έρχονται στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το φεστιβάλ-θεσμός επιστρέφει από τις 6 έως τις 16 Μαρτίου με μια ποικιλία από συναρπαστικά ντοκιμαντέρ, που καλύπτουν επίκαιρα και διαχρονικά κοινωνικά ζητήματα, καθώς και προσωπικές ιστορίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Daredevil: Born again»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Οθόνες / «Daredevil: Born again»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Παρά τη μεταγραφή της στη Disney από το Netflix, η σειρά διατηρεί τον βλοσυρό τόνο και τα αιματοβαμμένα set-pieces, επιχειρώντας, παράλληλα, να μιλήσει για κάτι πέρα από το είδος της – σπάνιο αυτό για δημιουργία της Marvel.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Θέλουμε να φαινόμαστε δυνατοί και άτρωτοι, πιστεύοντας ότι έτσι θα επιβιώσουμε»

Οθόνες / «Θέλουμε να φαινόμαστε δυνατοί και άτρωτοι, πιστεύοντας ότι έτσι θα επιβιώσουμε»

Γοητεύτηκε ξαφνικά από το θέατρο και διάβαζε γι' αυτό ενώ εργαζόταν σε ένα περίπτερο. Όταν, δίχως να ξέρει τι τον περιμένει, ο Γιάννης Καράμπαμπας βρέθηκε μπροστά από την κάμερα της Πέννυς Παναγιωτοπούλου στο «Wishbone», διακρίθηκε με το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες μυστηρίου της Ευτυχίας Γιαννάκη

Οθόνες / Oι δέκα αγαπημένες ταινίες μυστηρίου της Ευτυχίας Γιαννάκη

«Αν δεν ξέρεις το όνομα Keyser Söze, τότε έχεις ένα σοβαρό κινηματογραφικό κενό» - Είναι δυνατόν μια συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων να μην ξέρει από ατμόσφαιρα που κόβει την ανάσα και σασπένς; Αποκλείεται.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
H μεγάλη βραδιά της Ανόρα

OSCARS 2025 / H μεγάλη βραδιά της Ανόρα

Ο Σον Μπέικερ έσπασε τα κοντέρ κερδίζοντας 4 προσωπικά Όσκαρ για την άγρια κωμικοτραγική κινηματογραφική του χειροτεχνία. Η Μάϊκι Μάντισον χάλασε το πάρτι της Ντέμι Μουρ. Και η ιστορία της σεξεργάτριας, έδωσε ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη του σινεμά να φτιάχνει ταινίες θαρραλέες και αυθεντικές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
11 ταινίες για οσκαρικό binge-watching

Οθόνες / 11 ταινίες για οσκαρικό binge-watching (και πού να τις δείτε)

Καθώς πλησιάζει η 97η απονομή των Όσκαρ, επιλέγουμε 11 νικήτριες του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας που μπορείτε να βρείτε σε streaming πλατφόρμες και στη συνδρομητική τηλεόραση, για να κάνετε προθέρμανση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
CHECK Gene Hackman 1930-2025

Απώλειες / Τζιν Χάκμαν (1930-2025): Ο πιο ευαίσθητος σκληρός του αμερικανικού σινεμά

Ήθελε να τον θυμούνται ως τίμιο ηθοποιό, που έντυσε με ειλικρίνεια τους χαρακτήρες που υποδύθηκε. Ο Τζιν Χάκμαν πέτυχε πολύ περισσότερα, αφού κατάφερε να γίνει ο σπουδαιότερος καρατερίστας του αμερικανικού σινεμά από την εποχή του Σπένσερ Τρέισι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ