Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter

Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone

0

Το κτίριο, το οποίο λέγεται ότι είναι το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο, βρίσκεται στην παραθαλάσσια πόλη Folkestone στο Κεντ. Παρά το γεγονός ότι είναι υπερυψωμένο από το έδαφος, οι τρεις όροφοι του παρέχουν υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις για skateboarders και αναβάτες BMX. Το κτίριο περιλαμβάνει επίσης έναν τοίχο αναρρίχησης ύψους 15 μέτρων, ένα ρινγκ πυγμαχίας και μια καφετέρια στο ισόγειο.

«Το F51 έχει να κάνει με τους νέους, έχει να κάνει με την αναγέννηση μιας πόλης για την επόμενη γενιά», δήλωσε ο αρχιτέκτονας Guy Hollaway, ιδρυτής του Hollaway Studio. «Κανονικά δεν θα περίμενε κανείς ένα skatepark να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Κανονικά θα ήταν εκτός πόλης και δεν θα αποτελούσε μέρος της κοινότητας, ενώ αυτό ενθαρρύνει πραγματικά τους νέους να έρθουν και να τους πούμε "είστε ο πιο σημαντικός πελάτης στην πόλη, επειδή είστε το μέλλον"», πρόσθεσε.

Με πρόσοψη από θρυμματισμένο μεταλλικό πλέγμα, το κτίριο στενεύει προς τα πάνω για να δημιουργήσει όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο στο εσωτερικό του.

Αυτό που συμβαίνει συνήθως σε μια πόλη είναι να κατασκευάζεται ένα skatepark σε μια τοποθεσία εκτός πόλης. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν το διαχειρίζεται κάποιος και έτσι γίνεται εύκολα ένα μέρος όπου γίνεται αγοραπωλησία ναρκωτικών, οπότε το σκέιτμπορντ αποκτά κακή φήμη. Πιστεύουμε ότι αυτό το κτίριο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται για το σκέιτ

«Φαίνεται μικρότερο από ό,τι είναι, επειδή έχει πολύ λίγα παράθυρα και αυτή την καμπυλωτή άκρη που σημαίνει ότι δεν βλέπεις ποτέ το τέλος του κτιρίου», δήλωσε ο Hollaway.

Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter
Το κτίριο είναι επενδυμένο με θρυμματισμένο μέταλλο.

Ο πρώτος όροφος είναι γνωστός ως «Bowl Floor». Περιέχει μια πίστα τύπου που θυμίζει πισίνα με βάθος 2,65 μέτρα και μια ρηχότερη πίστα 1,8 μέτρων.

Ο δεύτερος όροφος, που ονομάζεται «Street Floor», έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μοιάζει με ένα τυπικό τοπίο πόλης, με κλίσεις, σκάλες, κιγκλιδώματα και περβάζια. Δημιουργήθηκε με γνώμονα τους αρχάριους και έχει επιφάνεια από κόντρα πλακέ.

Το «Flow Floor», που βρίσκεται στον τρίτο όροφο, είναι επίσης διαμορφωμένο από κόντρα πλακέ. Εδώ, το δάπεδο ενσωματώνει γωνιακές λεκάνες, καταρράκτες, ένα ηφαίστειο και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά.

Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter

Για να διασφαλίσει ότι οι πίστες θα είναι τόσο συναρπαστικές όσο και προσιτές σε έμπειρους skater αλλά και σε αρχάριους, το αρχιτεκτονικό γραφείο επιστράτευσε τους ειδικούς των skateparks Maverick Skateparks και Cambian Action για τον σχεδιασμό και την κατασκευή.

Οι μηχανικοί της Ramboll έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο, διασφαλίζοντας ότι το κτίριο θα είναι αρκετά στιβαρό για να υποστηρίξει τόσο τα βαριά στοιχεία όσο και τη δύναμη όσων τα χρησιμοποιούν.

Η εγκατάσταση αναρρίχησης εκτείνεται παράλληλα και στα τρία αυτά επίπεδα. Εκτός από τον τοίχο ύψους 15 μέτρων, ο οποίος περιλαμβάνει δύο ειδικές πίστες αναρρίχησης ταχύτητας, περιλαμβάνει επίσης μια πίστα αναρρίχησης σε βράχο.

Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter
Η εγκατάσταση αναρρίχησης εκτείνεται παράλληλα και στα τρία αυτά επίπεδα.

Το ρινγκ πυγμαχίας ολυμπιακών διαστάσεων βρίσκεται στο ισόγειο δίπλα στην καφετέρια, το οποίο είναι διακοσμημένο με ζωγραφισμένες σανίδες σκέιτμπορντ. Η τέχνη πάντως βρίσκεται σε όλο το κτίριο- υπάρχουν 12 τοιχογραφίες, όλες δημιουργημένες από τοπικούς καλλιτέχνες.

Το F51 ανατέθηκε από τον εκατομμυριούχο Roger De Haan, ο οποίος έχει επενδύσει σε έργα σε όλο το Folkestone. Τα τελευταία χρόνια η πόλη έχει ως στόχο να αναπτύξει τις τέχνες και τον πολιτισμό της, με χώρους όπως το Creative Quarter και το κέντρο τέχνης Quarterhouse να ανοίγουν και να πραγματοποιείται το φεστιβάλ τέχνης Folkestone Triennial.

Ο χώρος αυτός είχε αρχικά σχεδιαστεί ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Όμως το skateboard μπήκε στην εξίσωση όταν ο De Haan συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να αντικαταστήσει ένα υπάρχον skatepark που βρισκόταν δίπλα στο λιμάνι, όπου μαζί με τους αρχιτέκτονες ACME χτίζουν μια οικιστική περιοχή.

Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter
Η καφετέρια βρίσκεται στο ισόγειο.

«Σκέφτηκε ότι τα αυτοκίνητα θα ήταν πολύ βαρετά, και τότε γεννήθηκε η ιδέα ενός πολυώροφου skatepark», δήλωσε ο Hollaway.

Ο Hollaway πιστεύει ότι το F51 θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στους νέους, λόγω ενός προγράμματος διαχείρισης που έχει ως στόχο να καταστήσει την εγκατάσταση όσο το δυνατόν πιο προσιτή και υποστηρικτική. Μια συνεργασία με τα κοντινά σχολεία δημιουργεί ειδική πρόσβαση για τα παιδιά της περιοχής με εξαιρετικά χαμηλή τιμή.

«Αυτό που συμβαίνει συνήθως σε μια πόλη είναι να κατασκευάζεται ένα skatepark σε μια τοποθεσία εκτός πόλης. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν το διαχειρίζεται κάποιος και έτσι γίνεται εύκολα ένα μέρος όπου γίνεται αγοραπωλησία ναρκωτικών, οπότε το σκέιτμπορντ αποκτά κακή φήμη. Πιστεύουμε ότι αυτό το κτίριο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται για το σκέιτ», δήλωσε.

Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter
Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter
Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter
Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter
Το πρώτο πολυώροφο skatepark στον κόσμο ανοίγει στο Folkestone Facebook Twitter
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Design / Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος, επικεφαλής του γραφείου Potiropoulos+Partners Architecture, μας ξεναγεί στο νέο του πρότζεκτ το οποίο θυμίζει τοπίο πριν από τη μεγάλη αστικοποίηση, με τη φύση πανταχού παρούσα
THE LIFO TEAM
H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Creative Minds / H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Ο Άλεξ Κάβδας συζητά με την Καλλίνα Κυρατσούλη, Head of Creative στη Soho Square Athens και τον Χρήστο Κουτσούκο, Executive Creative Director στην Cream, για τη σημασία της δημιουργικότητας αλλά και το πώς μία καλή ιδέα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, στο πλαίσιο του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς podcast «Creative Minds», με την υποστήριξη των βραβείων Ermis Awards.
Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ