Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων

Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
0

 Ο Γιώργος Μπογιατζίδης γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη.

Έχει σπουδάσει Διακοσμητική και Συντήρηση Έργων Ζωγραφικής κάνοντας την πρακτική του άσκηση στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Τα τελευταία δέκα χρόνια συνθέτει έργα κολάζ με μια τεχνική δικής του επινόησης, η οποία δανείζεται πολλά στοιχεία από την τέχνη του βιτρό.


Έχοντας σαν πρώτη ύλη φωτογραφίες καταφέρνει μέσα από τα έργα του να απομονώσει τα κομμάτια μιας ούτως άλλως απομονωμένης πραγματικότητας (φωτογραφίας) κατακερματίζονταν τα και δημιουργώντας από το νέο υλικό μια νέα σύνθεση. Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει πάρει μέρος σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις.

Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
"Πριν από δέκα χρόνια ακολούθησα μια τυχαία ιδέα/έμπνευση να δημιουργήσω ένα έργο βιτρό το οποίο θα αποτελούταν από κομμάτια περιοδικών αντί για γυαλί."Γιώργος Μπογιατζίδης

Πώς προέκυψε η τέχνη στην ζωή σου;
Πριν από δέκα χρόνια ακλούθησα μια τυχαία ιδέα/έμπνευση να δημιουργήσω ένα έργο βιτρό το οποίο θα αποτελούταν από κομμάτια περιοδικών αντί για γυαλί. Όταν κατάφερα και συνέθεσα το πρώτο έργο εντυπωσιάστηκα από το αποτέλεσμα και αποφάσισα να συνεχίσω. Με έφερε ως εδώ.

Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
"Όπως οι εικόνες που βλέπεις σε ένα όνειρο έτσι και οι εικόνες στο κολάζ έχουν έναν καθαρά συμβολικό χαρακτήρα. "Vintage Collage- Partizan


Πώς θα περιέγραφες εσύ ο ίδιος το έργο σου;
Θα το περιέγραφα σαν το στιγμιότυπο ενός ονείρου.

Όπως οι εικόνες που βλέπεις σε ένα όνειρο έτσι και οι εικόνες στο κολάζ έχουν έναν καθαρά συμβολικό χαρακτήρα. Το ίδιο το έργο λειτουργεί πέρα από τις δυνάμεις του χρόνου και του χώρου, αλλά διατηρεί τους δεσμούς του με την επικαιρότητα.

Τα μεγέθη και τα χρώματα εξυπηρετούν την καλύτερη μεταφορά του μηνύματος και όχι την πιστή απόδοση της πραγματικότητας, οι συμβολισμοί του είναι αρχέγονοι και μιλάνε μια γλώσσα πανανθρώπινη που δεν γνωρίζει διαχωρισμούς και ανισότητες.

Μια άλλη περιγραφή που θα έδινα επίσης είναι ότι κόβω χαρτάκια και τα κολλάω! :)

Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
Anatomy
Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
Aurelius


Αλήθεια, γιατί διάλεξες το κολάζ συγκεκριμένα;
Για μένα προσωπικά αυτή την εποχή το κολάζ είναι το καλύτερο καλλιτεχνικό εργαλείο για να εικονοποιήσεις σε δύο διαστάσεις το μήνυμα που θέλεις να μεταφέρεις από το μυαλό σου στο μυαλό του θεατή.

Είναι ένα άμεσο μέσο έκφρασης. Βασίζεται αποκλειστικά στην ευαισθησία του καλλιτέχνη και όχι στις πολύπλοκες τεχνικές οπτικοποίησης του μηνύματος που περιλαμβάνονται στις παραδοσιακές μορφές τέχνης.

Ένας καλλιτέχνης απελευθερωμένος λειτουργεί σε πνευματικό επίπεδο και με απλά τεχνικά εργαλεία, συνθέτει και μορφοποιεί θραύσματα της πραγματικότητας δημιουργώντας ένα μωσαϊκό ολοκληρωτικά αφιερωμένο στο μήνυμα του έργου του.

Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
"Tο κολάζ είναι το καλύτερο καλλιτεχνικό εργαλείο για να εικονοποιήσεις σε δύο διαστάσεις το μήνυμα που θέλεις να μεταφέρεις από το μυαλό σου στο μυαλό του θεατή."Empire Strikes Back
Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
Imagination
Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
"Είναι ένα άμεσο μέσο έκφρασης. Βασίζεται αποκλειστικά στην ευαισθησία του καλλιτέχνη και όχι στις πολύπλοκες τεχνικές οπτικοποίησης του μηνύματος που περιλαμβάνονται στις παραδοσιακές μορφές τέχνης."Judgment


Πρόκειται για ψηφιακό κολάζ, ή χειροποίητο;
Τα κολάζ μου είναι όλα αναλογικό, δηλαδή χειροπιαστά.


Και πού βρίσκεις όλο αυτό το υλικό που χρειάζεται για τα κολάζ σου;
Κυρίως από το internet, είναι μια ανεξάντλητη πηγή εικόνων.


Πώς γεννιέται ένα κολάζ; Το αποτέλεσμα που βλέπουμε γεννιέται στην πορεία ή είναι εξ' αρχής οπτικοποιημένο στο μυαλό σου;

Ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας γίνεται στο μυαλό μου, όπου έχω σχηματίσει ήδη την εικόνα που θέλω. Όταν φυσικά αρχίσω και συνθέτω το έργο πολλά από αυτά που είχα στο μυαλό μου αλλάζουν. Αυτο κάνει την διαδικασία ακόμα πιο απολαυστική και ενδιαφέρουσα.

Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
Marat
Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
Monstrous
Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, οι δυσκολίες, του να δημιουργείς με κολάζ;
Τα πλεονεκτήματα είναι πάρα πολλά. Η απλή του τεχνική, η αμεσότητα του, η ευκολία να βρεις τις πρώτες ύλες σου, και το ότι μπορείς να το συνθέσεις από οτιδήποτε.

Μειονεκτήματα και δυσκολίες δεν πιστεύω ότι υπάρχουν. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι δυο χέρια και ένα μυαλό για να τα κουνάει. Ίσως το μυαλό να είναι και μειονέκτημα κάποιες φορές!

Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
The devil
Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
The Emperor


Μίλησε μας για την επερχόμενη έκθεση κολάζ στο Βερολίνο όπου συμμετέχεις.
Πρόκειται για το Collagistas Festival, ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στο κολάζ και συμμετέχουν καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη καθώς και από την Αμερική. Από την Ελλάδα παίρνουμε μέρος εγώ και η Ελένη Χαντζάρα. Επίσης θα συμμετάσχω τον ερχόμενο Μάρτιο σε μία ομαδική έκθεση/δημοπρασία φιλανθρωπικού χαρακτήρα στο Παρίσι.

Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
The Empress
Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
The Fool


Επόμενα σχέδια;
Κάνω κάποια πρώτα βήματα για την δημιουργία ενός κολάζ animation με τη βοήθεια ενός ταλαντούχου φίλου φωτογράφου. Αρχίζω τον άλλο μήνα μια σειρά από τρίμηνα σεμινάρια κολάζ στη βιβλιοθήκη Άνω Πόλης, και άλλα πολλά.


Για το τέλος, Γιώργο, τι είναι αυτό που αγαπάς στην Θεσσαλονίκη, και τι είναι αυτό που δεν αντέχεις σ' αυτήν;
Στη Θεσσαλονίκη έχω ζήσει όλη μου τη ζωή, την λατρεύω ολοκληρωτικά. Λατρεύω το παρελθόν το παρόν και το μέλλον της, πιο πολύ όμως την προσπάθεια της να ζήσει και να συνεχίσει. Μισώ τον κρυφοσυντηρητισμό της που πάντα μπαίνει εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια.

Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
The Hanged
Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
The Lovers
Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
The Moon
Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
The Star
Τα κολάζ ως σύμβολα ονείρων Facebook Twitter
The bike madness

__________________

George Bogiatzidis (Boya)

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
 Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Design / Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος, επικεφαλής του γραφείου Potiropoulos+Partners Architecture, μας ξεναγεί στο νέο του πρότζεκτ το οποίο θυμίζει τοπίο πριν από τη μεγάλη αστικοποίηση, με τη φύση πανταχού παρούσα
THE LIFO TEAM
H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Creative Minds / H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Ο Άλεξ Κάβδας συζητά με την Καλλίνα Κυρατσούλη, Head of Creative στη Soho Square Athens και τον Χρήστο Κουτσούκο, Executive Creative Director στην Cream, για τη σημασία της δημιουργικότητας αλλά και το πώς μία καλή ιδέα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, στο πλαίσιο του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς podcast «Creative Minds», με την υποστήριξη των βραβείων Ermis Awards.
Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ