Εκείνη που δημιούργησε τη μετα-αποκαλυπτική πραγματικότητα του Respublika

Η Joanna Bednarczyk δημιούργησε τη μετα-αποκαλυπτική πραγματικότητα του Respublika Facebook Twitter
«Θέματα που έχουν να κάνουν με οικολογία και κλιματική αλλαγή είναι σημαντικά για μένα». Φωτ.: Domas Rimeika
0

— Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας με τον Λούκας Τβαρκόβσκι; Πώς ενταχθήκατε στο πρότζεκτ το οποίο δημιουργήθηκε την περίοδο της πρώτης καραντίνας του 2020 σε δάσος της Λιθουανίας, με τους ηθοποιούς να αυτοσχεδιάζουν;
Η προετοιμασία του Respublica έγινε σε διάφορες φάσεις. Κατά τη διάρκεια της πρώτης, που διήρκεσε δύο εβδομάδες, γίνονταν πρόβες ενός συγκεκριμένου πειράματος. Οι ηθοποιοί, και όποιος άλλος συμμετείχε στην παράσταση, ακολούθησε την ομάδα στο δάσος, ζούσε σε τροχόσπιτα. Κάθε μέρα είχαν στη διάθεσή τους ένα ποσό χρημάτων –ένα είδος βασικού εισοδήματος– ώστε να μη χρειάζεται να δουλεύουν και να αφοσιωθούν σε οτιδήποτε τους ενδιαφέρει. Σε αυτήν τη φάση του πρότζεκτ εγώ δεν συμμετείχα. Μου προτάθηκε να γράψω ένα κείμενο μετά. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο δάσος όλοι οι συμμετέχοντες οργάνωναν καθημερινά μικρά rave parties.

Επιπλέον, μαγνητοσκοπούσαν τον εαυτό τους σε διαφορετικές καταστάσεις, συχνά «εξομολογούμενοι» το πώς ένιωθαν, πώς έβλεπαν αυτή την κοινοβιακή εμπειρία με τους υπόλοιπους και τη μουσική. Η δική μου δουλειά ήταν να εφεύρω μια πραγματικότητα μέσα στην οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει μια τέτοια ομάδα. Ο στόχος ήταν οι δραστηριότητες αυτής της ομάδας που αποτελούνταν από ανθρώπους που είναι αφοσιωμένοι στη μουσική και τη βιώνουν ως μια συλλογική εμπειρία να συμβαίνει σε ένα μετα-αποκαλυπτικό σύμπαν όπου ακόμα και ο καπιταλισμός καταρρέει κάνοντας πάταγο, εφόσον τα θεμέλιά του έχουν διαβρωθεί σε μεγάλο βαθμό.

— Ως θεατρική συγγραφέας, είστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε σχέση με τα θέματα που αφορούν το μέλλον και την οικολογία;
Θέματα που έχουν να κάνουν με οικολογία και κλιματική αλλαγή είναι σημαντικά για μένα, αυτό είναι αλήθεια.

«Στην Πολωνία και τη Λιθουανία για εκατοντάδες χρόνια οι χωρικοί αποτελούσαν περιουσιακό στοιχείο της αριστοκρατίας, η οποία τους εκμεταλλευόταν και τους φερόταν πολύ άσχημα. Ένας από αυτούς, ο Brzostοwski, αποφάσισε να αντιμετωπίσει τους χωρικούς στη δική του επικράτεια με έναν πιο μοντέρνο τρόπο».

— Κατά τη διάρκεια του Respublika βιντεοσκοπήθηκαν περί τις 40-50 ώρες μονολογικών εξομολογήσεων και άλλων σκηνών. Ποια ήταν η συμβολή σας σε αυτό το έτοιμο υλικό;
Δημιούργησα τον σύμπαν μέσα στο οποίο οι άνθρωποι-ηθοποιοί που συμμετείχαν σε αυτό το το κατά κάποιον τρόπο κοινωνικo-οικονομικό πείραμα θα μπορούσαν να υπάρχουν και να ταξιδεύουν μέσα σε ένα πρότζεκτ rave μουσικής. Mε άλλα λόγια, δημιούργησα πλασματικές συνθήκες υπό τις οποίες αυτή η ομάδα, η αφοσιωμένη στη μουσική, θα μπορούσε να μοιραστεί τις ιδέες της με άλλους ανθρώπους. Φυσικά, δεν υπήρχε ανάγκη να επινοήσω χαρακτήρες από την αρχή· παρακολούθησα μαγνητοταινίες από την πρώτη φάση προβών της παραγωγής και θέλησα να πλάσω χαρακτήρες που θα ήταν κατά το δυνατό πλησιέστεροι στους/στις πραγματικούς/-ές ηθοποιούς.

Η Joanna Bednarczyk δημιούργησε τη μετα-αποκαλυπτική πραγματικότητα του Respublika Facebook Twitter
«Δημιούργησα τον σύμπαν μέσα στο οποίο οι άνθρωποι-ηθοποιοί που συμμετείχαν σε αυτό το το κατά κάποιον τρόπο κοινωνικo-οικονομικό πείραμα θα μπορούσαν να υπάρχουν και να ταξιδεύουν μέσα σε ένα πρότζεκτ rave μουσικής».

Αυτό που είχε σημασία για μένα ήταν να βρω μια ισορροπία μεταξύ του φανταστικού και «ντοκιμαντεροποίησης». Όσο πιο κοντά ερχόμουν στην αυθεντική προσωπικότητα των ηθοποιών, γράφοντας το κείμενο, τόσο καλύτερα επιτυγχανόταν αυτή η ισορροπία. Συμπεριφέρονταν με τον δικό τους, φυσικό τρόπο, τόσο στην εκφορά του λόγου τους όσο και στη σκέψη τους. Παρατηρώντας τους καταλάβαινα την προσωπικότητά τους, κι έχοντας στη διάθεση μου όλα αυτά τα δεδομένα έπρεπε βρω για ποιον λόγο ταξίδευαν την παράσταση ανά τον κόσμο και έπαιζαν τη μουσική τους, γιατί αυτό ήταν σημαντικό, γιατί πειραματίζονταν προσκαλώντας κι άλλους να συμμετέχουν.

— Σε μια του συνέντευξη του ο Τβαρκόβσκι αναφέρεται στο Homo Deus του Yuval Νoah Harari, ένα ιδιαίτερα απαισιόδοξο βιβλίο. Σας επηρέασε κι εσάς όσο γράφατε το κείμενο;
Διαθέταμε μια μεγάλη βιβλιοθήκη που αφορούσε το πρότζεκτ και είχε πολλούς τίτλους, εκτός του Harari, κυρίως πολλά επιστημονικά βιβλία, αναγνώσματα κάθε είδους περί μουσικής ή βιβλία για την καταστροφή της ανθρωπότητας. Το βιβλίο του Harari δεν ήταν η βασική πηγή έμπνευση, αλλά χρησιμοποίησα μία από τις καταστάσεις που περιγράφει για να γράψω μια σκηνή. Πρόκειται για την εμπειρία μιας δημοσιογράφου η οποία συμμετείχε σε προσομοίωση εχθροπραξιών σε μια στρατιωτική βάση.

Παράλληλα, ο εγκέφαλός της υπέστη ηλεκτρική διέγερση με τέτοιον τρόπο που η αβεβαιότητα και ο φόβος της εξαφανίστηκαν. Από τη στιγμή που αυτά τα συναισθήματα «απενεργοποιήθηκαν», η σκέψη της έγινε απόλυτα ακριβής και προσηλώθηκε στον στόχο της. Κι ενώ δεν είχε ασχοληθεί ποτέ ξανά με κάτι ανάλογο, κατάφερε να «εξολοθρεύσει» όλους τους εχθρικούς στόχους.

— Πιστεύετε πως το θέατρο αυτό, ως φόρμα, κάνοντας χρήση τόσων ηλεκτρονικών μέσων, αποτελεί εξέλιξη του μοντέρνου θεάτρου;
Δεν θα το αποκαλούσα εξέλιξη του μοντέρνου θεάτρου. Ο τρόπος που δουλεύει ο Λούκας δείχνει πώς το θέατρο μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία, αν και θα έλεγα ότι αυτό συμβαίνει περισσότερο σε κινηματογραφικές παραγωγές. Περισσότερο προσπαθεί να εντάξει στην τεχνολογία τη σύγχρονη σκέψη και επίσης να κάνει το θέατρο να μοιάζει πιο πολύ με κινηματογράφο. Το αναγνωρίζω και το εκτιμώ, αλλά δεν θα το χαρακτήριζα ως εξέλιξη, μάλλον μια κατεύθυνση του μοντέρνου θεάτρου. Πρόκειται για ένα πολύ προσωπικό είδος θεατρικής δημιουργίας, οπωσδήποτε ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

— Ωστόσο η δική σας παράσταση μοιάζει περισσότερο με ένα γιγαντιαίο συναυλιακό μουσικό θέαμα στο οποίο έχει ενταχθεί και το θέατρο.
Δεν ξέρω, ίσως. Για μένα, παραμένει θέατρο, παράσταση. Ένα γιγαντιαίο μουσικό θέαμα είναι κι αυτό ένας είδος παράστασης. Δεν νιώθω την ανάγκη να το κατηγοριοποιήσω ως θεατρική παράσταση, συναυλιακό θέαμα, ή οτιδήποτε άλλο.

— Έχω διαβάσει ότι η αρχική έμπνευση για το Respublika προήλθε από μια κολεκτίβα του 18ου αιώνα, αλλά εν τέλει επρόκειτο για κατασκευασμένη ιστορία. Ισχύει;
Στην Πολωνία και τη Λιθουανία για εκατοντάδες χρόνια οι χωρικοί αποτελούσαν περιουσιακό στοιχείο της αριστοκρατίας, η οποία τους εκμεταλλευόταν και τους φερόταν πολύ άσχημα. Ένας από αυτούς, ο Brzostοwski, αποφάσισε να αντιμετωπίσει τους χωρικούς στη δική του επικράτεια με έναν πιο μοντέρνο τρόπο. Αντί να τους υποχρεώνει να δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσης, τους νοίκιαζε τη γη του. Οι συγκεκριμένοι χωρικοί διέθεταν επίσης τη δική τους αστυνομία, έναν μικρό στρατό, και αυτοδιοίκηση.

Δηλαδή ο Brzostοwski έδωσε στους χωρικούς τη δυνατότητα να αυτο-οργανωθούν, και σ’ εμένα ελευθερία κινήσεων. Η ιστορία αυτή είναι αληθινή, αλλά παρουσιάζεται με μια υπερβολή. Ο Brzostοwski παρουσιάζεται ως οραματιστής, ενώ στην πραγματικότητα, σύμφωνα με δική μου ερμηνεία, το σύστημα δουλοπαροικίας ήταν ούτως ή άλλως οικονομικά δυσλειτουργικό, κάτι που ο ίδιος το γνώριζε, γι’ αυτό και προχώρησε σε αυτές τις αλλαγές. Γνώριζε ότι, αντιμετωπίζοντας τους χωρικούς του πιο ανθρώπινα, θα είχε μεγαλύτερο κέρδος.

— Οπότε δεν θεωρείτε ως σοβαρή αντιμετώπιση την πρωτοβουλία του; Δεν ήταν μια ουτοπία μιας πρώιμης εποχής;
Ήταν ένας από τους ελάχιστους εκείνη την εποχή που προσπάθησε να ανανεώσει το κράτος, την οικονομία και τις κοινωνικές σχέσεις μέσα στη μικρή κοινότητα όπου ζούσε. Έφτασε να χαρακτηρίζεται ένας καλός ποιμένας που δημιούργησε έναν παράδεισο επί της γης για τους αγρότες. Αλλά, άλλο ο θρύλος κι άλλο τα πραγματικά κίνητρα, είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Θα προτιμούσα να μην αναφέρομαι σε αυτά με όρους σοβαρότητας. Προσωπικά, δεν θεωρώ ότι δημιούργησε έναν παράδεισο αλλά βελτίωσε το βιοτικό τους επίπεδο και τις συνθήκες εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, δεν επρόκειτο για ουτοπία. Ούτε ο δικός μας στόχος ήταν να δημιουργήσουμε μια ουτοπία.

— Εν τέλει η παράστασή σας βασίστηκε σε αυτό;
Όχι, ήταν απλώς ένα από τα στοιχεία έμπνευσης, δεν βασιστήκαμε σε αυτό.

— Τι σκέφτεστε για το μέλλον; Είστε περισσότερο αισιόδοξη ή απαισιόδοξη;
Η προσωπική μου στάση είναι απαισιόδοξη. Έκανα μικρές αναθεωρήσεις μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, αλλά δεν έχω κάνει καμία άλλη έκτοτε.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το πείραμά μας ήταν παρανοϊκό, αλλά μας έκανε να αισθανθούμε ελεύθεροι»

Respublika / Onassis Stegi / «Το πείραμά μας ήταν παρανοϊκό, αλλά μας έκανε να αισθανθούμε ελεύθεροι»

Ο Λούκας Τβαρκόβσκι περιγράφει όσα απροσδόκητα συνέβησαν ανάμεσα στα μέλη μιας κοινότητας ηθοποιών ώστε να προκύψει η εξάωρη παράσταση «Respublika», μια περφόρμανς που καταλήγει σε rave party, ξεκίνησε από τα δάση της Λιθουανίας και τη φέρνει η Στέγη στη Μαλακάσα.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Respublika»: «Χορέψτε μαζί μας ενάντια στους απελπιστικούς καιρούς που ζούμε»

Πολιτισμός / «Respublika»: Η Στέγη φέρνει την εξάωρη περφόρμανς-rave party του Łukasz Twarkowski στη Μαλακάσα

Ο σκηνοθέτης του «Rohtko», της παράστασης που υμνήθηκε από κοινό και κριτικούς, επιστρέφει στην Ελλάδα με ένα τολμηρό κοινωνικο-καλλιτεχνικό πείραμα που υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρομέο Καστελούτσι: «Όπου παρεμβάλλεται το κράτος, δεν υπάρχει χώρος για τον έρωτα. Ο έρωτας είναι εναντίον του κράτους και το κράτος εναντίον του έρωτα».

Θέατρο / Ρομέο Καστελούτσι: «Πάντα κάποιος πολεμά τον έρωτα. Και οι εραστές είναι πάντα τα θύματα»

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης, λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα και στη Στέγη για να παρουσιάσει τη «Βερενίκη» του, μας μίλησε για τον έρωτα, τη γλώσσα και τη μοναξιά, την πολιτική και την ανυπέρβλητη Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της συστημικής ιστορίας

Θέατρο / How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της Iστορίας

Σκηνοθετημένη από έναν νέο δημιουργό, η παράσταση που βασίζεται στο τελευταίο κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη επιχειρεί έναν διάλογο με μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ 

Θέατρο / «Αν κλάψω με ένα έργο, είμαι σε καλό δρόμο»

Ο Χρήστος Θεοδωρίδης, που έχει σκηνοθετήσει με επιτυχία δύο έργα φέτος, του Βιριπάγιεφ και της Αναγνωστάκη, εξηγεί γιατί τον ενδιαφέρουν τα κείμενα που μιλάνε στον άνθρωπο σήμερα, ακόμα κι αν σε αυτά ακούγονται ακραίες απόψεις που ενοχλούν και τον ίδιο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Να είσαι γκέι στη Νέα Υόρκη

Θέατρο / «Η Κληρονομιά μας»: Τι αποκομίσαμε από την εξάωρη παράσταση στο Εθνικό

«Μία ποπ queer saga, παραδομένη πότε στη μέθη των κοκτέιλ Μανχάταν και πότε στο πένθος μιας αλησμόνητης συλλογικής απώλειας» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το πολυβραβευμένο έργο του Μάθιου Λόπεζ, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Γιάννη Μόσχο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή ούτε αιρετική»

Θέατρο / «Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή, ούτε αιρετική»

Μετά την Ορέστεια του Στρίντμπεργκ και τις πρόβες για το έργο του Βασίλη Βηλαρά, η Λένα Κιτσοπούλου μιλάει για προσδοκίες και αποφάσεις, για επιτυχίες και απορρίψεις, για το «σύστημα» μέσα στο οποίο δουλεύει και για όλους εκείνους τους χαρακτηρισμούς που της αποδίδουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μπορεί το ελληνικό θέατρο να σατιρίσει τον εαυτό του;      

Θέατρο / Μπορεί το ελληνικό θέατρο να σατιρίσει επιτυχημένα τον εαυτό του;      

«Αν θες να αναμετρηθείς με κάτι, αν θες να πας στην ουσία, πρέπει να πονέσεις» – Κριτική για την πολυσυζητημένη παράσταση «Merde!» των Βασίλη Μαγουλιώτη και Γιώργου Κουτλή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ο Γιάννος Περλέγκας βρίσκει τη χαρά της δημιουργίας στη φλόγα για συνύπαρξη

Θέατρο / «Έχω νιώσει ακατάλληλος και παρωχημένος δεινόσαυρος μέσα στο θεατρικό τοπίο που αλλάζει»

Με αφορμή το έργο του Μπέρνχαρντ «Η δύναμη της συνήθειας», ο Γιάννος Περλέγκας μιλά με ταπεινότητα και πάθος για το θέατρο, με το οποίο συνεχίζει να παλεύει και που διαρκώς τον νικά. Αυτό, όμως, είναι που τον κρατά ζωντανό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ