Το Collegium Musicum Αθηνών (CMA) ιδρύθηκε τον Μάιο του 2023 από τον μαέστρο και συνθέτη Νίκο Αθηναίο. Πρόκειται για ένα σύνολο εγχόρδων που συνδυάζει την ικανότητα και την πείρα καταξιωμένων επαγγελματιών μουσικών με το ταλέντο και των ενθουσιασμό νέων συναδέλφων, αριστούχων αποφοίτων Ελληνικών Ωδείων ή Ανωτάτων Μουσικών Ιδρυμάτων του εξωτερικού.
Το CMA πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στο Φεστιβάλ Κύθνου στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2023, με τα «Έξι Βρανδεμβούργια Κονσέρτα» του Johann Sebastian Bach. Είναι από την καλλιτεχνική περίοδο 2023/24 ensemble in residence στο Ωδείο Αθηνών, όπου τον Δεκέμβριο του 2024 την πρώτη του συναυλία στην Αίθουσα Άρης Γαρουφαλής. Εμφανίστηκε επίσης για πρώτη φορά στις 16 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με το οποίο προγραμματίζεται και στο μέλλον μία στενή συνεργασία.
Η Κωνσταντίνα Γύφτουλα – Πολύδωρα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο στο Εθνικό Ωδείο και το Ωδείο Αθηνών κοντά στους Τέρψη Χαλιάσσα και Άρη Γαρουφαλλή. Το 1992 κέρδισε Α’ Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου της Χορωδίας και Ορχήστρας Νέων. Αποφοίτησε το 1997 από το Εθνικό Ωδείο, με δίπλωμα σολίστ, με το βαθμό Άριστα Παμψηφεί και Α‘ Βραβείο.
Το 1998 συνέχισε τις σπουδές της στο Trinity College of Music του Λονδίνου με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση και του ομώνυμου Κολλεγίου, με καθηγητή τον Simon Young, αποφοιτώντας το 2001 με τον τίτλο Master in Performance Studies. Το 2002 φοιτά στο Royal College of Music κοντά στον Andrew Ball πραγματοποιώντας μεταπτυχιακό στην συνοδεία Lied και στη μουσική δωματίου, ως υπότροφος του Royal College of Music καθώς και του Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου. Αποφοιτά την ίδια χρονιά με διάκριση λαμβάνοντας τον τίτλο Postgraduate Diploma in Accompaniment. Τις πιανιστικές της σπουδές ολοκληρώνει κατά τα επόμενα χρόνια κοντά στους Peter Frankl, Martino Τirimo και Valery Sagaidatchny.
Στη διάρκεια των σπουδών της διακρίθηκε στους διαγωνισμούς John Hallford Prize 1999 για την ερμηνεία της σε έργα Bach, και Leonard Smith Duo Prize 2000 για τη μουσική δωματίου. Υπήρξε φιναλίστ στους διεθνείς διαγωνισμούς Parkhouse Award 2003 και Perrenoud Foundation International Music Competition 2010 ενώ έχει επανειλημμένα ηχογραφήσει για το 3ο Πρόγραμμα. Έχει πραγματοποιήσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, την Αγγλία και την Ελβετία ενώ τακτικά προσκαλείται σε μουσικά φεστιβάλ (Σύμη, Πάτρα, Χίος, Λευκάδα, Σαμος) και δίνει συναυλίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Ως σολίστ έχει συμπράξει με την Hypérion Chamber Orchestra, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ, την Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, τη Sinfonietta Αθηνων και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το κουαρτέτο εγχόρδων της Α.Σ.Ο.Ν και το κουαρτέτο εγχόρδων Quattro Elementi και έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε σημαντικούς συναυλιακούς χώρους όπως το Regent’s Hall, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκη, τη Λυρική Σκηνή Αθηνών, το Ίδρυμα Θεοχαράκη, την Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», την αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου και την Ελληνοαμερικανική Ένωση. Έχει συνεργαστεί με μαέστρους όπως οι: Christopher Warren Green, Νίκος Χαλιάσας, Ανδρέας Πυλαρινός, Παναγιώτης Διαμαντής, Γιώργος Αραβίδης και Πέτρος Στυλιανού.
Από το 2003 διδάσκει στα Γυμνάσια και Λύκεια των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού ως καθηγήτρια μουσικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Νίκος Αθηναίος είναι μαέστρος, συνθέτης, πιανίστας. Σπούδασε πιάνο, σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στην Αθήνα (Ωδείο Αθηνών) και στην Ανώτατη Μουσική Σχολή της Ρηνανίας (Αν Μουσ. Σχ. Κολωνίας και Ινστιτούτο Robert Schumann του Ντύσσελντορφ).
Μακρόχρονη θητεία ως μαέστρος όπερας σε διάφορα σημαντικά Μουσικά Θέατρα στην Γερμανία και Ελβετία. Από το 1990 ως το 2001 Γενικός Μουσικός Διευθυντής και Αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας του Βραδεμβούργου. Περιοδείες σε πολλές χώρες της Ευρώπης και συναυλίες στα σημαντικότερα μουσικά κέντρα (Βερολίνο, Βιέννη, Μόναχο, Παρίσι, Μόσχα, Άμστερνταμ κ.α.). Ηχογραφήσεις μίας μεγάλης σειράς CD με σημαντικές διακρίσεις και βραβεία.Έχει διευθύνει επανειλημμένα πολλές σημαντικές ορχήστρες του εξωτερικού και όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες.
Από το Μάιο του 2000 μέχρι τον Απρίλιο του 2010 υπήρξε ο πρώτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το 2012 διορίστηκε Διευθυντής του Ωδείου Αθηνών. Από το 2019 ανέλαβε την Γενική Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Ωδείου. ενώ παράλληλα υπήρξε μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 Καλλιτεχνικός Διευθυντής και μαέστρος της Ορχήστρας “Academica” του Ωδείου Αθηνών. Τον Μάϊο του 2023 ίδρυσε το “Collegium Musicum” Αθηνών, του οποίου είναι ταυτόχρονα Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Μαέστρος.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ
Gioαchino Rossini, Sonata a quattro αρ. 3 σε ντο μείζονα.
Wolfgang Amadeus Mozart, Κονσέρτο για πιάνο και έγχορδα σε ντο μείζονα, KV 415.
Σολίστ: Κωνσταντίνα Γύφτουλα – Πολύδωρα
Antonin Dvořák, Σερενάτα για έγχορδα σε μι μείζονα, έργο 22.
Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Αθηναίος
Collegium Musicum Αθηνών
Πρώτα βιολιά: Φραντς Σεστάνι (εξάρχων), Ηλέκτρα Βεζύρογλου, Νεκτάριος Λανάρας, Ελένη Παπαδοπούλου
Δεύτερα βιολιά: Αντωνέλα Τσεφά, Έλλη Παπαγρηγορίου, Παναγιώτης Μαυροειδής
Βιόλες: Λιντίτα Νίνα, Αυγούστα Σεστάνι, Αριόνα Μουτσάι
Βιολοντσέλα: Βαγγέλης Νίνα, Γιάννος Γιόβανος, Ιωάννης Νίνα
Κοντραμπάσο: Δημήτρης Τίγκας
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0