Απόψε η συναυλία με έργα Μάνου Χατζιδάκι και ο ραδιοφωνικός μαραθώνιος στη μνήμη του

Αποκλειστικά στο ανανεωμένο διαδικτυακό ΜεταΔεύτερο

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΟΣΚΟΪΤΗ 15.6.2014 | 17:14

 

Την περιμέναμε πολύ τη σημερινή μέρα όλοι όσοι δουλεύουμε για το webradio ΜεταΔεύτερο - πάνω από 80 άτομα. Είναι που η μετακόμιση στο καινούργιο μας κτίριο και συγκεκριμένα σε έναν όροφο πάνω από το ιστορικό δισκοπωλείο Music Corner της Πανεπιστημίου, ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες κι έτσι, ανήμερα της επετείου των 20 χρόνων από το θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, βγαίνουμε στον αέρα!

 

Παρ' όλο που δεν υπάρχει αυτό που λέμε αφεντικό και όλες οι αποφάσεις βγαίνουν κατόπιν συνελεύσεων, δύο από τα βασικά στελέχη του ΜεταΔεύτερου, ο συνθέτης Δημήτρης Λέκκας και ο παραγωγός Γιώργος Μητρόπουλος, είχαν την τύχη να δουλέψουν κοντά στον Μάνο Χατζιδάκι και στο ρηξικέλευθο Τρίτο επί των ημερών του!

 

Λογικό, λοιπόν, το ΜεταΔεύτερο να μην εκπέμψει με ένα απλό πρόγραμμα. Συν τοις άλλοις, σε μία χρονική στιγμή που ο Χατζιδάκις απουσιάζει από το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών (γιατί άραγε;), το ΜεταΔεύτερο οργάνωσε μία μεγάλη συναυλία ανοιχτή για όλους στο Κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

 

Στις 9 ακριβώς θα ακουστούν τραγούδια από τη Ρωμαϊκή και τη Λαϊκή Αγορά του Μάνου Χατζιδάκι με τον Ηλία Λιούγκο, έναν από τους πιο πιστούς και αγαπημένους του ερμηνευτές επί 20 χρόνια. Τον Ηλία Λιούγκο θα συνοδεύσει στο πιάνο ο Μάρκος Κώτσιας.

 

Θα ακολουθήσει μία νέα ανάγνωση των Λειτουργικών του Μάνου Χατζιδάκι με την ιδιαίτερη φωνή της Σοφίας Αβραμίδου από τη Θεσσαλονίκη και τον Σάκη Κοντονικόλα στο πιάνο.

 

Η συναυλία θα τερματιστεί λίγο πριν τα μεσάνυχτα με τον Θανάση Μωραΐτη σε δύο θρυλικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι από το θέατρο, τον Ματωμένο Γάμο και το Παραμύθι χωρίς όνομα των F. G. Lorca - Νίκου Γκάτσου και του Ιάκωβου Καμπανέλλη αντίστοιχα. Πρόκειται για εκτελέσεις των δύο έργων που έχουν δισκογραφηθεί στις αρχές του 2000 με ερμηνευτή τον Μωραΐτη και με εξαιρετικές ενορχηστρώσεις του Δημήτρη Λέκκα με το μουσικό σύνολο Μπουκουράνα. Στην αποψινή παρουσίαση τους εκτός από τον Θανάση Μωραΐτη θα είναι επί σκηνής ο Λέκκας με μία ομάδα μουσικών.

 

Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά από το www.metadeftero.gr με παραγωγούς δύο επίσης σημαντικά ραδιοφωνικά πρόσωπα, την Έλενα Διάκου και τον Νίκο Αϊβαλή.

 

Αμέσως μετά το τέλος της συναυλίας, το ΜεταΔεύτερο θα μεταδώσει έναν έκτακτο ραδιοφωνικό μαραθώνιο στη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι.

 

Καλεσμένοι του γράφοντα στο στούντιο θα είναι η πιανίστρια Ντόρα Μπακοπούλου, οι ερμηνεύτριες Νένα Βενετσάνου και Ρηνιώ Κουρδάκη και ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης. Επίσης, ποιήματα και κείμενα του Χατζιδάκι από τις δύο Μυθολογίες του, τον Καθρέφτη και το Μαχαίρι και τα Σχόλια του Τρίτου θα διαβάσουν ο ποιητής George Le Nonce και ο ηθοποιός Απόλλων Μπόλλας.

 

Μεταξύ άλλων, θα ακουστούν σπάνιες ηχογραφήσεις από τα χρόνια διαμονής του Μάνου Χατζιδάκι στις ΗΠΑ και ανέκδοτες μουσικές του από τον διεθνή κινηματογράφο. Ενδεικτικά αναφέρω ένα αγγλόφωνο τραγούδι του με τη Φλέρυ Νταντωνάκη από την ανολοκλήρωτη Όπερα για Πέντε, αλλά και διασκευασμένο - από τον ίδιο - Cole Porter για τη Νάνα Μούσχουρη! Επίσης, μία ηχογραφημένη ανέκδοτη μαρτυρία του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου για τον αιώνιο φίλο του, καθώς και η απαγγελία της συνθέτριας Λένας Πλάτωνος σε ένα ποίημα της γραμμένο γι' αυτόν!

 

____________

Συντονιστείτε από τις 9 το βράδυ της Κυριακής 15 Ιουνίου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, στο διαδικτυακό ΜεταΔεύτερο.

 

Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη και θα διατίθενται κουπόνια ενίσχυσης του αυτοδιαχειριζόμενου ραδιοφώνου μας. Το Κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων βρίσκεται στο Θησείο, στον πεζόδρομο της Ερμού 134 - 136.