Οι βραδιές μουσικής δωματίου έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο Μέγαρο, που φέτος έχει προσκαλέσει αγαπημένους έλληνες σολίστ να παρουσιάσουν στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος γνωστές και άγνωστες σελίδες του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου. Έργα συνθετών που αγκάλιασαν τις μικρές μουσικές φόρμες και έγραψαν κομψοτεχνήματα μοναδικής ομορφιάς, τα οποία συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε ως τις μέρες μας. Έτσι, πέντε καταξιωμένοι μουσικοί, η μετζοσοπράνο Λένια Ζαφειροπούλου, οι βιολονίστες Φαίδων Μηλιάδης και Φανή Βοβώνη, η βιολίστα Αγγέλα Γιαννάκη και ο τσελίστας Αλέξης Καραϊσκάκης Νάστος, παρουσιάζουν γαλλόφωνη μουσική από τον Ιμπρεσιονισμό ως τον Σουρεαλισμό, τη Δευτέρα 14 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ. Στο πρόγραμμά τους, «Τα τραγούδια της Βιλιτώς» του Claude Debussy [Κλωντ Ντεμπυσσύ] σε μεταγραφή για φωνή και κουαρτέτο εγχόρδων, το «Κουαρτέτο εγχόρδων σε φα μείζονα» του Maurice Ravel [Μωρίς Ραβέλ] και τη σουίτα για μετζοσοπράνο και κουαρτέτο εγχόρδων «Νύχτα με σκιές χρωματιστές» του Θάνου Μικρούτσικου.
Το ποιητικό κείμενο των τραγουδιών θα προβληθεί με ελληνικούς υπέρτιτλους.
Η προπώληση έχει αρχίσει.
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα
«Τα τραγούδια της Βιλιτώς» [« Chansons de Bilitis »], το εναρκτήριο έργο της βραδιάς, γράφτηκαν από τον ClaudeDebussy (1862-1918) πάνω στην ποίηση του Pierre Louÿs [Πιερ Λουύς], ενός εξόχως ιδιοσυγκρασιακού συμβολιστή λογοτέχνη, ο οποίος υπογράφει τις δικές του πρωτότυπες δημιουργίες ως «μεταφράσεις» υποτιθέμενων σωζόμενων αποσπάσματων από στίχους της αρχαίας ελληνίδας ποιήτριας Βιλιτώς που καταγόταν από την Παμφυλία. Ο Debussyμελοποίησε τρία από τα ποιήματα της συλλογής, τον «Αυλό του Πάνα», την «Κόμη» και τον «Τάφο των Ναϊάδων». Στη συναυλία στο Μέγαρο τα τραγούδια ερμηνεύονται σε μεταγραφή του Pierre Penisson [Πιερ Πενισσόν] για φωνή και κουαρτέτο εγχόρδων (2021) που έγινε με αφορμή τη συναυλία στο Μέγαρο.
Εμπνευσμένο από γνωστό κουαρτέτο του Debussy είναι άλλωστε το «Κουαρτέτο εγχόρδων σε φα μείζονα» του επίσης ιμπρεσιονιστή Maurice Ravel (1875-1937), που θα ακουστεί την ίδια βραδιά στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Ολοκληρώθηκε όταν ο Ravel ήταν 27 ετών και κέρδισε αμέσως τους πάντες –ακόμα και τον ίδιο τον Debussy– λόγω της εντυπωσιακής ωριμότητας της γραφής του νεαρού τότε συνθέτη.
Η σουίτα «Νύχτα με σκιές χρωματιστές» [« Nuit avec ombres en couleurs »] για έγχορδα και φωνή του Θάνου Μικρούτσικου (1947-2019), γράφτηκε το 1984 σε κείμενο του βέλγου λογοτέχνη και θεατρικού συγγραφέα PaulVillems [Πωλ Βιλλέμς], κορυφαίας μορφής της σύγχρονης γαλλόφωνης λογοτεχνίας. Το έργο, που έτυχε λαμπρής υποδοχής στην Ευρώπη, αναδεικνύει τη βιωματική σχέση του συνθέτη με τη μελοποίηση, με τη μουσική και την ποίηση να συνυπάρχουν συμπληρώνοντας η μία την άλλη.
Η λυρική τραγουδίστρια, ποιήτρια και μεταφράστρια Λένια Ζαφειροπούλου…
… σπούδασε τραγούδι, πιάνο και λιντ στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Στουτγάρδης, και όπερα στη Σχολή Γκίλντχολ και στο Εθνικό Στούντιο Όπερας του Λονδίνου. Έχει λάβει υποτροφίες από τα Ιδρύματα Μαρία Κάλλας και Αλέξανδρος Ωνάσης καθώς και από τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου. Έχει συνεργαστεί με τις ορχήστρες: Φιλαρμόνια του Λονδίνου, Ορχήστρα Εθνικής Όπερας της Ουαλίας, Συμφωνική της Κύπρου και με όλες τις ελληνικές ορχήστρες. Έχει δώσει ρεσιτάλ στο Λονδίνο, το Παρίσι, στη Λυόν, τη Στουτγάρδη, στο Βερολίνο, το Αμβούργο και στη Βαρκελώνη. Έχει λάβει μέρος σε παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών, της ΕΛΣ, του ΜΜΑ και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Τιμήθηκε το 2009 με το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών, το 2017 με το βραβείο «Γυναίκα της Χρονιάς» για την ποίηση και τo 2019 στον ποιητικό διαγωνισμό «Γιώργος Ν. Κάρτερ» του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Βιβλία ποίησης: Paternoster Square (Πόλις 2012, βραβείο περιοδικού Αναγνώστης), Σκληρό να σκοντάφτεις σε πέτρες (Πατάκης 2016), Αίθουσα των χαμένων βημάτων - 26 ασκεπείς λυγμοί (Πόλις 2019). Ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε γερμανικές ανθολογίες νεοελληνικής ποίησης. Μεταφράσεις: Γκαίτε - Χάινε: Όταν ο νους σου βράζει κι η καρδιά (βιβλίο-CD Πατάκης), Σαίξπηρ: Τα Σονέτα, Ο βιασμός της Λουκρητίας (Gutenberg), Πούσκιν: Τσάρος Σαλτάν (Πατάκης). Κυκλοφορεί ο προσωπικός της δίσκος Sunless Loves, από τη βρετανική εταιρεία First Hand Records. Είναι παραγωγός της εκπομπής «Το διαχρονικό διαδίκτυο» στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Δευτέρα 14 Μαρτίου | 20:30
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Με ελληνικούς υπέρτιτλους
Διάρκεια
90 λεπτά (με διάλειμμα)