Μια νύχτα στο Καφωδείο της Θεσσαλονίκης
O Θωμάς Κοροβίνης ερμηνεύει Στέλιο Καζαντζίδη και η Λίνα Πάβλοβα fados και blues.
Οι μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης είναι άλλο ''πράγμα'' συγκριτικά μ' αυτές της Αθήνας. Θυμίζουν ενίοτε αρτίστικα μπαρ του Βερολίνου, όπου θα μπεις να πιείς το ποτό σου χωρίς να ξέρεις τι θα σε περιμένει από μουσικής - τουλάχιστον - άποψης. Υπάρχει διάχυτο ένα αντεργκράουντ αίσθημα ακόμη και στα ''εντεχνάδικα'' της που συνήθως δε βασίζονται στα μεγάλα ονόματα, τα φερμένα απ' την πρωτεύουσα, αλλά στην ολοζώντανη τοπική μουσική σκηνή της. Καλλιτέχνες, τραγουδοποιοί, ερμηνευτές και συγκροτήματα που είτε ήρθαν κάποια στιγμή στην Αθήνα και απέκτησαν πανελλαδική εμβέλεια, είτε επέστρεψαν μόνιμα στη βάση τους, συνεχίζοντας μία παράδοση τοπικιστική, αλλά και διεθνιστική (παραδόξως) ταυτόχρονα! Το Καφωδείο ''Ελληνικό'', πάλι, στο κέντρο της πόλης, το γνωρίζει πολύς κόσμος. Εκεί πρωτακούσαμε τη Φωτεινή Βελεσιώτου πριν κατέβει στην πρωτεύουσα ή, σωστότερα, πριν πει τις ''Μέλισσες'', εκεί συναντήσαμε κάποτε τον Μανώλη Ρασούλη, εκεί γνωρίσαμε τον τραγουδοποιό Ευγένιο Δερμιτάσογλου σε σύμπραξη με τον συνάδελφο του, Γιάννη Μήτση, της μετα - Ξύλινα Σπαθιά εποχής.
Σε άλλο ένα πέρασμα από το Καφωδείο ''Ελληνικό'' την περασμένη εβδομάδα και ακριβώς κάτω από το προαναφερθέν αντεργκράουντ αίσθημα, καλεσμένοι του Δερμιτάσογλου ήταν ο πολυσχιδής Θωμάς Κοροβίνης, ο οποίος δε χρειάζεται συστάσεις, αλλά και η Λίνα Πάβλοβα - η τελευταία τις θέλει τις συστάσεις της και με το παραπάνω!
Δε θα μπορούσα να μη συμφωνήσω ακόμη κι όταν η Πάβλοβα άφησε πρόσκαιρα τα blues και τραγούδησε κομμάτια του Δερμιτάσογλου μαζί με το ''Αυτή η νύχτα μένει'' του Κραουνάκη και το παλιό ''Los piconeros'' της Amalia Rodrigues.
Τον Ευγένιο Δερμιτάσογλου ακόμη δεν τον έχουν μάθει στην Αθήνα, για τα καλά τουλάχιστον. Ένας ιδιοσυγκρασιακός καλλιτέχνης που θυμίζει τον Νικόλα Άσιμο όποτε τραγουδάει τις δικές του μπαλάντες, αλλά και πολλά άλλα ωραία ακούσματα όποτε τον ερμηνεύουν αξιόλογοι τραγουδιστές, σαν τη Λιζέτα Καλημέρη, τον Παντελή Θεοχαρίδη και τη Βελεσιώτου - η τελευταία μάλιστα τον είχε καλέσει στην περσινή μεγάλη συναυλία της στην Τεχνόπολη.
Ενόσω ο Γιάννης Μήτσης φρόντιζε τον ήχο στην κονσόλα και ο Θωμάς Κοροβίνης μιλούσε με ενθουσιασμό για το καινούργιο βιβλίο του (''Ο Σεφέρης και ο Ελύτης μελοποιημένοι'', εκδόσεις Ιστός), η Λίνα Πάβλοβα έπαιρνε τη θέση της στο μικρό stage. Φοβερή τύπισσα, μοναδική πληθωρική περσόνα! Μας φανερώθηκε πριν μερικά χρόνια ως τραγουδίστρια του εξαιρετικού συγκροτήματος Δάρνακες από τις Σέρρες και ως φωνή επίσης σε δισκογραφικές εργασίες του Δερμιτάσογλου, του Μήτση και του Νίκου Χαλβατζή. Το να τη βλέπεις live, όμως, είναι κανονική αποκάλυψη! Η Φρίντα Κάλο ενσαρκωμένη στο σώμα Αφρικάνας ιέρειας! Αυτά από εμφανισιακής άποψης. Διότι όταν η Πάβλοβα άνοιξε τα χείλη της και τραγούδησε το κλασικό ''Summertime'' του Γκέρσουιν, ο χώρος του Καφωδείου μετατράπηκε σε κάτι άλλο, εκτός του παρόντος χωροχρόνου, που θα το έβρισκε κανείς μόνο αν ανέτρεχε στο βιογραφικό της Μπίλι Χολιντέι! ''Μα δες την, είναι πράγματι σα να έχεις απέναντι σου τη Μπίλι Χολιντέι'' σχολίαζε δίπλα μου ο Κοροβίνης. Δε θα μπορούσα να μη συμφωνήσω ακόμη κι όταν η Πάβλοβα άφησε πρόσκαιρα τα blues και τραγούδησε κομμάτια του Δερμιτάσογλου μαζί με το ''Αυτή η νύχτα μένει'' του Κραουνάκη και το παλιό ''Los piconeros'' της Amalia Rodrigues.
Το live έκλεισε ο Κοροβίνης που αγαπά το λαϊκό τραγούδι, τον Καζαντζίδη και την καθ'υμάς ανατολίτικη μουσική παράδοση. Γνήσιος αριστοκράτης του πνεύματος, που δεν αποχωρίζεται ποτέ τα γουστόζικα φουλάρια του, ο Κοροβίνης ένωσε το τραγούδι του μ' αυτό του κόσμου στο ''Αγάπη πού'γινες δίκοπο μαχαίρι'' του Χατζιδάκι, στη ''Ζιγκουάλα'' του Καζαντζίδη και στο τουρκικό ''Begledim da gelmedim (Σε περίμενα και δεν ήρθες)'', που επίσης ηχογράφησε ο Καζαντζίδης με τη φωνή του. Το περιβάλλον φορτίστηκε συναισθηματικά από έναν ισχυρό ''νεοϊστορικό'' χαρακτήρα κι από μιαν αίσθηση ορθόδοξης βαθύχρονης παράδοσης. Τά'χει ούτως ή άλλως τα χαρακτηριστικά αυτά τόσο η πόλη της Θεσσαλονίκης, όσο και οι μουσικές σκηνές της τελικά με τους πιο εκλεκτούς καλλιτέχνες της. Όπως τον Ευγένιο Δερμιτάσογλου, τη Λίνα Πάβλοβα και τον Θωμά Κοροβίνη.
Info:
* Ο Ευγένιος Δερμιτάσογλου εμφανίζεται κάθε Πέμπτη στις 10 το βράδυ στο Καφωδείο ''Ελληνικό'' της Θεσσαλονίκης (Βενιζέλου 45). Μαζί του η Λίνα Πάβλοβα στο τραγούδι και οι Περικλής Βραχνός (βιολί, ηλεκτρική κιθάρα), Μπάμπης Πετσίνης (τύμπανα), Βαγγέλης Βραχνός (κοντραμπάσο, τρομπέτα).