O Andreas Richter μιλά για το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου και το φετινό του θέμα «Συγχρονισμός»
Ένας από τους πιο σημαντικούς και έμπειρους music managers μιλά για τη σχέση του με το ελληνικό φεστιβάλ και για τη φετινή, ιδιαίτερη έκδοσή του.
ADVERTORIAL
O Andreas Richter είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και έμπειρους music managers. Εργάζεται από τη Γερμανία όπου γεννήθηκε και ζει, με καλλιτέχνες, ορχήστρες, φεστιβάλ (ενδεικτικά αναφέρουμε τους Θεόδωρο Κουρεντζή, Giovanni Antonini, René Jacobs, musicAeterna, Chamber Orchestra of Europe), ενώ είναι και πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου.
Παρακάτω, μας μιλά για τη σχέση του με το ελληνικό αυτό φεστιβάλ που έχει κερδίσει τη θέση του ανάμεσα στα πιο σημαντικά φεστιβάλ κλασικής μουσικής της Ευρώπης αλλά και για τη φετινή, ιδιαίτερη έκδοσή του, με θέμα «Συγχρονισμός».
—Είσαστε μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Πώς ασχοληθήκατε με το φεστιβάλ;
Σχεδόν αμέσως μόλις η Δανάη και την Κυβέλη Ντέρκεν (εξαιρετικές καλλιτέχνες που μου αρέσουν και εκτιμώ προσωπικά) μου μίλησαν για την ιδέα που είχαν να ιδρύσουν αυτό το νέο φεστιβάλ στην Ελλάδα, μου προκάλεσαν το ενδιαφέρον. Αρχίσαμε να συζητάμε σχετικά και να τους συμβουλεύω και σταδιακά οι συζητήσεις μας άρχισαν να βαθαίνουν ολοένα και περισσότερο, αρχίσαμε να μιλάμε και για τον προγραμματισμό και από εκεί και πέρα είχα ερωτευτεί το φεστιβάλ και αποφάσισα να συμμετάσχω.
Και όταν φτάσαμε στο Μόλυβο για την πρώτη έκδοσή του, αποκαλύφθηκε σε εμένα πόσο μαγικό είναι το μέρος, οι συναυλίες πήγαν πολύ καλά και η ατμόσφαιρα εκεί ήταν φανταστική. Ο Μόλυβος είναι πολύ ωραίο μέρος συνολικά, όμως οι συναυλίες στο Κάστρο είναι πραγματικά μαγικές, γίνονται σε ένα εξαιρετικό σημείο.
Έτσι άρχισα να καταδύομαι στην ιστορία της Λέσβου, ένα μέρος μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών. Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον να αποτελώ μέρος ενός τέτοιου φεστιβάλ που συγκεντρώνει ανθρώπους από όλη την Ευρώπη, μιας διοργάνωσης που σχετίζεται με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του τόπου.
Αυτή ήταν η πρώτη μου γνωριμία με τη διοργάνωση, συμμετείχα με ενθουσιασμό και αμέσως ξεκινήσαμε να δουλεύουμε για την επόμενη έκδοση. Είναι μια προσωπική συμμετοχή, χωρίς την εταιρεία μου από πίσω, το κάνω ιδιωτικά.
—Τι λένε οι μουσικοί που συμμετέχουν για το φεστιβάλ και τον τόπο;
Καταρχήν να πούμε ότι όπως είναι φυσικό, απευθυνόμαστε σε μουσικούς που γνωρίζουμε μέσω άλλων συνεργασιών. Είναι νέοι σολίστες που διαπρέπουν στην παγκόσμια σκηνή της κλασικής μουσικής και επιδιώκουμε να έχουμε ένα ή δύο μεγάλα ονόματα κάθε φορά, γιατί γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο προσελκύει την προσοχή του κοινού και των δημοσιογράφων στη διοργάνωση. Έτσι, έχουν συμμετάσχει στο Φεστιβάλ ο Lars Vogt, o Christian Tetzlaff, η Marlis Petersen και πολλοί άλλοι.
Ο τόπος είναι τόσο ελκυστικός που πολλοί θέλουν να είναι μαζί μας καθώς έλκονται από την ενέργειά του αλλά και από το πως λειτουργεί εκεί η ομάδα των μουσικών. Ζουν μαζί σαν οικογένεια, κάνουν πρόβες μαζί για μια εβδομάδα και μετά παίζουν στις συναυλίες. Είναι εκδηλώσεις όπου κανείς δεν έχει την αίσθηση ότι υπάρχει ένα μεγάλο αστέρι, μεγαλύτερο αστέρι από τους άλλους, δεν υπάρχει μεγάλη αμοιβή, όλοι αμείβονται το ίδιο. Είναι απλώς μουσικοί που βρίσκονται μαζί για να χαρούν τη μουσική και τον τόπο. Και αυτός ο χαρακτήρας είναι πολύτιμος. Ελπίζω ότι αυτό είναι κάτι που δεν θα αλλάξει, γιατί τότε το ίδιο το φεστιβάλ θα χάσει τον χαρακτήρα του.
—Πώς φτάνετε στο θέμα κάθε χρονιάς; Και πώς αποφασίσατε το φετινό θέμα Συγχρονισμός;
Για να καταλήξουμε στο θέμα κάθε χρονιάς, συζητάμε με όλη την ομάδα και μοιραζόμαστε τις ιδέες μας μέχρι να φτάσουμε στο θέμα κάθε έκδοσης.
Αυτή τη χρονιά ο Συγχρονισμός ήταν μια σχεδόν φυσική επιλογή. Ήταν πολύ σαφές ότι φέτος δε θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μια κανονική έκδοση για πολλούς λόγους λόγω της κρίσης του COVID. Αλλά φυσικά θέλαμε να διατηρήσουμε τη σύνδεση μεταξύ της Λέσβου και των ευρωπαίων εταίρων μας, κυρίως με ανθρώπους στην Κεντρική Ευρώπη και ιδίως στη Γερμανία. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι κάποιοι μουσικοί θα μπορούσαν να παίζουν στην Ελλάδα και τη Γερμανία την ίδια στιγμή και ότι θα μπορούσαμε να έχουμε παράλληλες συναυλίες ψηφιακά. Η ιδέα είναι φυσικά ότι παραμένουμε συνδεδεμένοι ακόμα κι αν δε μπορούμε να ταξιδέψουμε στη Λέσβο και να συναντηθούμε σε αυτόν το πολύ ωραίο τόπο. Όμως είναι μια συνθήκη που αναδεικνύει το διεθνή χαρακτήρα του Φεστιβάλ, τους πιστούς του φίλους, την ιδέα ότι το φεστιβάλ συνδέει την Ανατολή και τη Δύση. Η μουσική είναι το μέσο που μας συνδέει όλους ανεξαρτήτως από όπου και αν βρισκόμαστε και για εμάς είναι πολύ σημαντικό και απαραίτητο να στεκόμαστε στο πλευρό του νησιού, ειδικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια.
Φέτος καταλήξαμε σε αυτήν την ιδέα για να διατηρήσουμε τη σύνδεση μεταξύ Λέσβου και Βερολίνου, όμως προέκυψαν κι άλλα μέρη, που τελικά «συμμετέχουν» όπως η Στουτγάρδη, όπου στις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί προφεστιβαλική συναυλία με τη συμμετοχή εξαιρετικών μουσικών, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά από το γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό SWR
Ελπίζουμε ότι το επόμενο καλοκαίρι οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές και θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τη διοργάνωση κανονικά.
—Πώς είναι η εμπειρία φέτος με τα φεστιβάλ, διεθνώς;
Κάποια μικρά φεστιβάλ, με κοινό κάτω των 50 ανθρώπων, έχουν αρχίσει να γίνονται πάλι. Αλλά είναι πολλά αυτά που μεταδίδονται ψηφιακά. Αυτό φυσικά είναι καλύτερο από το τίποτα, αλλά δεν είναι βέβαια το ίδιο με την εμπειρία της ζωντανής συναυλίας. Μας προσφέρει την ευκαιρία να παίξουμε και να ακούσουμε μουσική, να βοηθήσουμε τη μουσική να επιβιώσει. Και φυσικά, μέσω του διαδικτύου παραμένουμε συνδεδεμένοι και έχουμε την ευκαιρία να δούμε τι συμβαίνει σε μουσικό επίπεδο, από την Αμερική μέχρι τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ασία, σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι μια δυνατότητα που έχουμε και είναι θετικό ότι μας χαρίζει την αίσθηση ότι είμαστε συνδεδεμένοι, μέσω της μουσικής, μέχρι να ξανασυναντηθούμε.
Info:
- Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, με θέμα «Συγχρονισμός» θα πραγματοποιηθεί στις 17 & 18 Αυγούστου 2020
- Το πρωί της 18ης Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί κονσέρτο μπροστά από το «Βοστάνειο» νοσοκομείο στην Μυτιλήνη προς τιμήν των γιατρών και νοσοκόμων του νησιού
- Στις 24 Ιουλίου η καθιερωμένη προφεστιβαλική συναυλία θα γίνει στην Στουτγάρδη, Γερμανίας, με απευθείας ραδιοφωνική μετάδοση από το γερμανικό κανάλι SWR
- Στις 8 Αυγούστου, στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί Molyvos Musical Moment στην Αθήνα, στο Σχεδία ΗΟΜΕ, Κολοκοτρώνη 56