«O Πολιτισμός δεν Ακυρώνεται»: Το 2ο Φεστιβάλ Επταπυργίου θα πραγματοποιηθεί και φέτος στη Θεσσαλονίκη

Η Πρόεδρος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Άννα Μυκωνίου, μας μίλησε για το φεστιβάλ και τι πρόκειται να δούμε φέτος.

LIFOTEAM 4.8.2020 | 12:00

ADVERTORIAL

Με το σύνθημα «O Πολιτισμός δεν Ακυρώνεται», το 2ο Φεστιβάλ Επταπυργίου θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, από τις 23 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2020.

 

Η Πρόεδρος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Άννα Μυκωνίου, μας μίλησε σχετικά με τις προκλήσεις που χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί και φέτος το φεστιβάλ, αλλά και για την κορυφαία καλλιτεχνική στιγμή του που έχει ξεχωρίσει η ίδια.

 

«O Πολιτισμός δεν Ακυρώνεται»: Το 2ο Φεστιβάλ Επταπυργίου θα πραγματοποιηθεί και φέτος στη Θεσσαλονίκη

 

—Το 2ο Φεστιβάλ Επταπυργίου θα πραγματοποιηθεί, όπως όλα δείχνουν, μέσα σε μία πραγματικά δύσκολη συγκυρία για όλους και μάλιστα σε διαφορετικό χώρο προκειμένου να τηρηθούν σωστά όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Ζούμε όλοι ένα δύσκολο και αγωνιώδες καλοκαίρι. Η πανδημία αναστάτωσε τις ζωές μας, επιδείνωσε τις ανασφάλειες μας και μας έκανε να αισθανθούμε ευάλωτοι. Εμάς, στο Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το lockdown μας βρήκε να έχουμε ολοκληρώσει ένα φιλόδοξο προγραμματισμό για το 2ο Φεστιβάλ μας, τον οποίο χρειάστηκε στη συνέχεια να τον ανασκευάσουμε και να τον προσαρμόσουμε. Το χειρότερο, όμως, ήταν όταν διαπιστώσαμε ότι ο χώρος του Επταπυργίου δεν πληροί, λόγω Covid-19, τις προϋποθέσεις για μεγάλες παραγωγές. Η στιγμή που το συνειδητοποιήσαμε ήταν μια δύσκολη στιγμή γιατί η εσωτερική αυλή του φρουρίου του Επταπυργίου είναι ένα μοναδικός χώρος, πανέμορφος και με εξαιρετική ενέργεια.

 

Έπρεπε όμως να κυριαρχήσει η λογική και όχι το συναίσθημα και αποφασίστηκε το Φεστιβάλ να μεταφερθεί φέτος στον Αύλειο χώρο της Μονής Λαζαριστών, έναν χώρο με παράδοση και καλές υποδομές, που θα προσφέρει ασφάλεια στους καλλιτέχνες και στο κοινό μας. Το σημαντικό είναι να διατηρήσουμε την τέχνη και τον πολιτισμό στις ζωές μας. Συνεχίζουμε λοιπόν με αισιόδοξα πατήματα δηλώνοντας αδιαπραγμάτευτα ότι «O Πολιτισμός δεν Ακυρώνεται».

 

—Κάντε μας μία σύντομη παρουσίαση. Τι θα δούμε φέτος στο 2ο Φεστιβάλ Επταπυργίου;
Έξι παραγωγές σε εννέα βραδιές θα ταξιδέψουν το κοινό στα μονοπάτια της τέχνης, από τον μεγάλο ρομαντικό L.V.Beethoven, μέχρι την ποίηση του Καββαδία και τους μοντέρνους ήχους των Queen και ABBA. Ο μεγάλος Έλληνας λυρικός τραγουδιστής Μάριος Φραγκούλης ανοίγει την αυλαία του φετινού φεστιβάλ τραγουδώντας σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Τη σκυτάλη παίρνουν τέσσερις μεγάλες κυρίες του ελληνικού τραγουδιού, η Μαρία Φαραντούρη, η Έλλη Πασπαλά, η Μαρίζα Ρίζου και η Εύη Σιαμαντά, πλαισιωμένες από την Συμφωνική ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης, που θα ερμηνεύσουν μερικά από τα γνωστότερα τραγούδια των τελευταίων δεκαετιών.


Η φετινή βραδιά ποίησης είναι αφιερωμένη στον Νίκο Καββαδία, με ερμηνευτές τους Μαρίζα Κωχ, Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστα Θωμαΐδη και Ηλία Βαμβακούση. Στη βραδιά συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με αφηγήτρια την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.


Ακολουθεί μια ιδιαίτερη βραδιά με «Εννέα άρπες 427 χορδές», που θα μας ταξιδέψουν στον μαγικό ήχο του ιδιαίτερου αυτού οργάνου, με ένα ρεπερτόριο που εκτείνεται από τον Τσαϊκόφσκι και τη λίμνη των κύκνων μέχρι τους ΑΒΒΑ.

 

Τέλος, στα πλαίσια των 250 χρόνων από τη γέννηση του L.V.Beethoven σχεδιάσαμε δύο βραδιές, στην μία φιλοξενούμε την Κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τον Kirill Troussov που θα ερμηνεύσει το Kονσέρτο για βιολί, Έργο 61 και μια δεύτερη εναλλακτική βραδιά «Ο Μπετόβεν ...αλλιώς» στην οποία θα ακούσουμε γνωστά έργα του Γερμανού συνθέτη σε τζαζ, λάτιν και ροκ ενορχηστρώσεις.


Όλες οι βραδιές είναι σχεδιασμού, παραγωγής και διοργάνωσης του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό, πράγμα που κάνει τόσο ξεχωριστό το Φεστιβάλ Επταπυργίου και στο καλλιτεχνικό κομμάτι.

 

—Ως πρόεδρος και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα για εσάς;

Να αποκτήσει το κοινό τον πολιτισμό και την τέχνη που του αξίζει. Αυτό είναι το στοίχημα και πάνω σε αυτό εργάζομαι τα τελευταία 5 χρόνια, από τότε που μου εμπιστεύτηκε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας το τιμόνι του Κέντρου Πολιτισμού αλλά και το όραμα του για τον πολιτισμό.


Για να το πετύχουμε, στο Κέντρο Πολιτισμού, δημιουργούμε δικές μας παραγωγές-πολιτιστικές προτάσεις, αξιοποιώντας το καλύτερο καλλιτεχνικό δυναμικό μας, στοχεύοντας σε υψηλού επιπέδου δρώμενα, που κάποιος θα τα χαρακτήριζε αντιεμπορικά. Δεν μας πτοεί αυτό, γιατί στόχος μας είναι ένα όλο και ευρύτερο φάσμα κοινού να παρακολουθεί μεταξύ άλλων και ποιητικές βραδιές, κονσέρτα, παραστάσεις κλασικής μουσικής για νέους, Όπερα, Cross over μουσικά παντρέματα κλασικής και jazz μουσικής, ανατρεπτικά μουσικά αφιερώματα, Ορατόρια. Παίρνουμε ρίσκα και δικαιωνόμαστε. Αποδεικνύεται ότι το κοινό μυείται, εκπαιδεύεται και προχωράει και εμείς μαζί του.

 

Τα τελευταία δύο χρόνια, το Κέντρο Πολιτισμού, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 310 εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, τις οποίες έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 150.000 θεατές. Το 80% των εκδηλώσεων, μάλιστα, πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο. Φαίνεται πως και ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το σπουδαίο πολιτιστικό προϊόν που παράγει το Κέντρο Πολιτισμού.

 

Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει παρουσία σε όλη την περιφέρειά μας και οι περισσότερες εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο στοχεύοντας στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής συνδέοντας πάντα την τέχνη με την κοινωνία. Το κοινό φαίνεται ότι δικαιώνει τις επιλογές μας και η σχέση που έχουμε δημιουργήσει με αυτό είναι ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία μας. Σεβασμός από τη μεριά μας εμπιστοσύνη από την δική του.

 

—Πώς γεννήθηκε, πέρυσι, η ιδέα για το Φεστιβάλ Επταπυργίου;

Στην προσπάθεια μας να αναδείξουμε τα μνημεία της Περιφέρειας μας, τα τελευταία χρόνια επισκεφθήκαμε πολλά από αυτά, αναζητώντας την κατάλληλη εκδήλωση για τον κάθε χώρο. Ένα μνημείο μπορείς να το γνωρίσεις και σε μια επίσκεψη, απλά η εμπειρία που βιώνεις όταν παρακολουθήσεις μέσα σε αυτό μια συναυλία ή μια θεατρική παράσταση είναι κάτι ολότελα διαφορετικό.

 

Το μνημείο από χώρος του παρελθόντος αποκτά ξαφνικά και νέα υπόσταση. Εμείς οι φορείς οφείλουμε να εντάξουμε τα μνημεία στην καθημερινότητα των πολιτών, ώστε να τα γνωρίσουν καλύτερα, να βιώσουν σε αυτά νέες βιωματικές εμπειρίες και να γίνουν κομμάτι της ζωής τους Με αυτό το σκεπτικό επισκεφθήκαμε και την εσωτερική αυλή του Επταπυργίου, που μας γοήτευσε με την ιστορία της και την ιδιαίτερη αισθητική της και διοργανώσαμε εκεί μια σπουδαία βραδιά ποίησης και μουσικής με τον Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη στο πιάνο και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στην απαγγελία.

 

Την ιδέα όμως, να γίνει εκεί ένα Φεστιβάλ θεσμός και όχι μια ακόμη εκδήλωση, μου την έδωσε η μεγάλη κυρία του θέατρου, η Κα Ιωάννα Μανωλεδάκη τον Μάρτιο του 2018. Η ιδέα δουλεύτηκε, ωρίμασε και υλοποιήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά. Την ευχαριστώ που μας μπόλιασε με το όνειρο της που έγινε στη συνέχεια και δικό μας. Υπάρχει μια εξαιρετική ομάδα καλλιτεχνών και συνεργατών που υποστηρίζουν το Φεστιβάλ με επικεφαλής τον καλλιτεχνικό του διευθυντή τον Θανάση Κολαλά. Τους ευχαριστώ όλους γιατί πολλές φορές υπερβαίνουν εαυτόν.

 

—Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας για το μέλλον του φεστιβάλ;

Θα ήθελα να ισχυροποιηθεί το Φεστιβάλ και να αποκτήσει έναν διεθνή χαρακτήρα. Να φιλοξενήσει στο μέλλον ακόμα μεγαλύτερες παραγωγές με καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας, που εμείς στην Θεσσαλονίκη σπάνια βλέπουμε. Ένα Φεστιβάλ πιστό στην αρχική του στόχευση που θα θέτει σαν πρώτη του προτεραιότητα την αισθητική καλλιέργεια του κοινού. Και βέβαια το μεγάλο μας όνειρο είναι το Φεστιβάλ Επταπυργίου να γίνει ένας θεσμός, που χρόνο με τον χρόνο θα βελτιώνεται και θα ομορφαίνει τα καλοκαίρια μας.

 

—Ποια θα χαρακτηρίζατε ως την κορυφαία καλλιτεχνική στιγμή στο Κέντρο Πολιτισμού μέχρι σήμερα;

Είναι σαν να ρωτάς μια μάνα ποιο παιδί της είναι πιο όμορφο. Όλες μας τις καλλιτεχνικές προτάσεις τις αγαπάμε και τις φροντίζουμε. Κάποιες όμως ξεχωρίζουν λίγο παραπάνω, όπως γίνεται και με τα παιδιά. Από τις δικές μας παραγωγές ξεχώρισε η Όπερα «Διδώ και Αινείας» του Purcell που παρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη και στην Αγία Πετρούπολη σε Διεθνές Φεστιβάλ, η συναυλία «Μουσική της Ροτόντας» ανάθεση στον Δημήτρη Μαραμή, που παρουσιάστηκε στην Ροτόντα, η συναυλία με «9 Άρπες» που παρουσιάστηκε στο Τζιντζιρλί τζαμί, η βραδιά ποίησης και μουσικής «Ο Ελύτης συναντά τον Ελυάρ» που παρουσιάστηκε στο περσινό Φεστιβάλ Επταπυργίου αλλά και οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη που θα κάνει πρεμιέρα σε λίγες ημέρες στο Θέατρο Δάσους, σε συμπαραγωγή με το ΚΘΒΕ και το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας.

 

Η κορυφαία καλλιτεχνική στιγμή όμως του Κέντρου Πολιτισμού ήταν η πρεμιέρα της Όπερας «Cavalleria Rusticana» στο περσινό Φεστιβάλ Επταπυργίου. Συγκλονιστική παράσταση, εμπνευσμένη σκηνοθεσία, το φρούριο του Επταπυργίου φυσικό σκηνικό για το σιτσιλιάνικο χωριό, με εξαιρετικούς συντελεστές, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκη υπό την μπαγκέτα της Ζωής Τσόκανου. 5 παραστάσεις που όσοι παρακολούθησαν θα θυμούνται για καιρό.

 

«O Πολιτισμός δεν Ακυρώνεται»: Το 2ο Φεστιβάλ Επταπυργίου θα πραγματοποιηθεί και φέτος στη Θεσσαλονίκη
Οδηγός Μουσικής