World Music Festival

Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία διασταυρώνονται μουσικά στην Τεχνόπολη

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΥΡΙΑΖΗ 10.7.2013 | 16:43

 

Πέντε χώρες που έχουν στιγματιστεί περισσότερο απ' όλες τις άλλες στην Ευρώπη ως –το λιγότερο– προβληματικές, με χιλιοειπωμένα προβλήματα στις οικονομίες τους αλλά και ιδιαίτερο πολιτιστικό πλούτο και μουσικές παραδόσεις, ενώνουν τις δυνάμεις τους από τις 15 ως τις 19 Ιουλίου στο δεύτερο «Athens World Music Festival» που διοργανώνει η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων.

 

World Music Festival
Μαριώ

 

AltanΠορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία, οι διαβόητες P.I.I.G.S., κατά τη διάρκεια του πενθήμερου φεστιβάλ θα αποδείξουν ότι διαθέτουν πολλά παραπάνω από προβληματικά οικονομικά· θα δείξουν πως ο πολιτισμός και η μουσική τους αποτελούν δύο από τους βασικότερους πυλώνες της ευρωπαϊκής αλλά και παγκόσμιας μουσικής παράδοσης. Οι μελωδίες και το μουσικό ύφος κάθε χώρας θα παρουσιαστούν μέσω προσεκτικά επιλεγμένων τραγουδιστών και συγκροτημάτων που θα επισκεφθούν την Αθήνα ειδικά για το φεστιβάλ, μετατρέποντας την Τεχνόπολη στο Γκάζι σε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών στο πλέον κοσμοπολίτικο φεστιβάλ του καλοκαιριού.

 

World Music Festival
Nuova Compania di Canto Popolare

 

Έναρξη στο φεστιβάλ θα κάνει η Πορτογαλία τη Δευτέρα 15 Ιουλίου. Στις 21:00 η Andre Maia Band διασκευάζει και παίζει fados, την έκφραση της πορτογαλικής ψυχής με έντονη την αίσθηση του μυστηρίου και της μελαγχολίας. Στις 22:00 η Cristina Branco, μια καλλιτέχνις με υπέροχη φωνή, που αρνείται να επαναπαυτεί στα κεκτημένα της, θα μας ταξιδέψει σε νέες μουσικές έννοιες, νέες προκλήσεις.

 

World Music Festival
Lenacay

 

GreekadeliaΤην Τρίτη 16 Ιουλίου αναλαμβάνει η Ιταλία. Η γειτονική μας χώρα θα αντιπροσωπευθεί από τους Encardia, μια ιδιότυπη μουσική κολεκτίβα, προσανατολισμένη κυρίως στην πλούσια παραδοσιακή και γεμάτη ενέργεια μουσική της Κάτω Ιταλίας. Στις 22:00 οι Nuova Compagnia di Canto Popolare θα μεταφέρουν στο ελληνικό κοινό την εμπειρία τους από τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ στα οποία παίρνουν μέρος αδιάλειπτα από τη δεκαετία του 1970, οπότε και σχηματίστηκαν με επίκεντρο την περιοχή της Καμπανίας.

 

World Music Festival
Realta

 

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου είναι η σειρά της Ιρλανδίας. Στις 21:00 οι Realta, το συγκρότημα από το Μπέλφαστ, με την ενθουσιώδη όσο και προσεκτική προσέγγιση στην παραδοσιακή ιρλανδική μουσική, θα μας κάνει να εκτιμήσουμε τη διαχρονική αξία της παραδοσιακής ιρλανδικής μουσικής. Στις 22:00 θα εμφανιστούν οι Altan, ένα φολκ συγκρότημα που πρωταγωνιστεί στην αναζωογόνηση της ιρλανδικής μουσικής και ειδικεύεται σε ήχους με το ύφος της περιοχής του Ντόνεγκαλ, που διακρίνεται για τις σκωτσέζικες μουσικές επιρροές του.

 

World Music Festival
Andre Maia Band

 

Την Πέμπτη 18 Ιουλίου η Ελλάδα αναλαμβάνει τα μουσικά ηνία. Στις 21:00 η Κρίστη Στασινοπούλου και ο Στάθης Καλυβιώτης θα παρουσιάσουν το τελευταίο τους άλμπουμ «Greekadelia», που περιλαμβάνει διασκευές δημοτικών τραγουδιών, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει διθυραμβικές κριτικές από μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού και να παραμείνει στην πρώτη θέση των World Music Charts της Ευρώπης για δύο μήνες. Στις 22:00 η Μαριώ, μία από τις εκφραστικότερες εκπροσώπους του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού, θα ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια με τον δικό της μοναδικό τρόπο.

 

World Music Festival
Encardia

 

Cristina BrancoΤο φεστιβάλ θα κλείσει η Ισπανία στις 19 Ιουλίου. Στις 21:00 θα ανέβουν στη σκηνή οι Xarnege, με όνομα δανεικό από την περιοχή μεταξύ της γαλλικής επαρχίας της Γασκωνίας και της χώρας των Βάσκων και συνδυάζοντας μουσικά στοιχεία που είναι κοινά και στις δύο κουλτούρες. Στις 22:00 οι Lenacay θα παρουσιάσουν το πρώτο τους άλμπουμ, που αποτελεί ένα μουσικό ταξίδι χωρίς όρια, από τις ρίζες του φλαμέγκο μέχρι τους ανεξερεύνητους ορίζοντες.

 

Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα διοργανωθούν σεμινάρια και φόρουμ με τη συμμετοχή και των καλλιτεχνών, στα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν χωρίς επιπλέον χρέωση. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιους τίτλους σεμιναρίων: «Το βιολί και οι αποχρώσεις του σε ευρωπαϊκές παραδοσιακές μουσικές», «Pizzica pizzica - ρυθμός, χορός και θεραπεία» κ.ά.

 

=====

15-19/7/2013

Πενταήμερο Ευρωπαϊκής World Music στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.