O μπαξές είναι μια λέξη που αποπνέει παράδοση, φροντίδα και αγνότητα. Όλα αυτά είναι τα στοιχεία που θα βρεις στο εστιατόριο που δημιούργησαν η Φωτεινή Ακριτίδου μαζί με τον αδελφό της Δαμιανό και τον Σάκη Τασόπουλο, στήνοντας στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης τον δικό τους ξεχωριστό Backξέ. Αυτή η καταπράσινη αυλή που λειτουργεί χειμώνα - καλοκαίρι –με την κατάλληλη προστασία για τo κρύo– υποδέχεται καθημερινά τις παρέες που αναζητούν ένα στέκι με νόστιμο, προσεγμένο φαγητό και μια ομάδα που σε καλωσορίζει με ένα μεγάλο χαμόγελο.

 

Οι συνταγές έρχονται απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, εκπροσωπώντας τη μαγειρική τέχνη του τόπου μας, και πειράζονται ελαφρώς για να δημιουργήσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος της εγχώριας γαστρονομίας. Όλα τα πιάτα είναι αποτέλεσμα ομαδικής συνεργασίας, αφού η κουζίνα του Backξέ είναι χώρος δημιουργίας όπου όλοι έχουν να πουν κάτι, να προσθέσουν τη δική τους πινελιά και να καταθέσουν τη δική τους ιδέα. Αυτή η παρεΐστικη διάθεση και η ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου διατρέχει όλη τη φιλοσοφία του χώρου που εδώ και πέντε χρόνια βάζει τη δική του σφραγίδα στη γευστική σκηνή της Θεσσαλονίκης.

 

Backξές

 

Στα δυνατά σημεία και οι πρώτες ύλες που έρχονται από τοπικούς παραγωγούς και ακολουθούν τις διαφορετικές εποχές. Γι’ αυτό το μενού αλλάζει κάθε τόσο, προσφέροντας μια εικόνα της φύσης, και συνδυάζεται τέλεια με τις ετικέτες κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα που συγκεντρώνονται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα λίστα.

 

Το ποντιακό περέκ με αυθεντικό φύλλο, φέτα ΠΟΠ και τσιπουρόμελο, η σαλάτα με πίκλα παντζάρι, χειροποίητο παστέλι, ψητό μανούρι και σπιτικό γλυκό του κουταλιού μανταρίνι, το κρασάτο κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής με ζυμαρικό paccheri και ξηρό ανθότυρο ή τα μοσχαρίσια μάγουλα σιγομαγειρεμένα με μανέστρα είναι κάποια από τα πιάτα που μπαίνουν στη μέση και ευφραίνουν ψυχή και γεύση. Άλλωστε, αυτή δεν είναι η ουσία της ελληνικής φιλοξενίας; 

 

Backξές

 

Η ομάδα του Backξέ γνωρίζει πολύ καλά πώς να προσφέρει μια τέτοια εμπειρία και το κάνει με όλη της την καρδιά. Για το τέλος του γεύματος σού επιφυλάσσει προτάσεις γλυκών που έχουν αρώματα Ελλάδας (δεν γίνεται να μην υποκύψεις στη ζέστη μηλόπιτα με βουτυράτη ζύμη, καραμελωμένα μήλα Πηλίου, παγωτό μπισκότο και πραλίνα lotus ). 

 

Τα παρτέρια του Backξέ σού δίνουν μια εικόνα από τη νοστιμιά που σε περιμένει σε κάθε πιάτο αλλά και από το μεράκι που κρύβεται πίσω από κάθε επιλογή.

 

Τσάμη Καρατάσου 7 Εύοσμος, 2313 096435 

Social: backxes

Οδηγός Γεύσης