Είναι δύσκολο να χωρέσεις την εμπειρία της Μυκόνου σε λίγες λέξεις. Μπορείς όμως να μιλήσεις για αυτά τα ξεχωριστά κομμάτια του μαγικού αυτού νησιού που συνθέτουν την όλη εμπειρία. Το Baladaya Restaurant είναι σίγουρα ανάμεσα στα κρυμμένα μυστικά που θα ανακαλύψεις με έκπληξη και θα σε κάνουν να νιώσεις ότι έχεις βρει ένα κομμάτι από τον παράδεισο.

 

Baladaya: Γαστρονομία από την ελληνική παράδοση με θέα στο Αιγαίο

 

Στημένο στο Paradise Beach, το Baladaya θα σου χαρίσει καταρχάς μια πανοραμική θέα στο Αιγαίο κι αυτό από μόνο του είναι μια αξία ανεκτίμητη, από εκείνες που σου θυμίζουν την ομορφιά του τόπου μας. Έπειτα είναι η όλη ατμόσφαιρα που μοιάζει σαν συνέχεια της φύσης, αφού επικρατούν τα γήινα υλικά και οι αποχρώσεις της άμμου και της πέτρας – όσα δηλαδή συνθέτουν το μυκονιάτικο τοπίο. Όλα αυτά με φόντο το γαλάζιο της θάλασσας σε καλωσορίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ σε έναν από τους πιο must προορισμούς του νησιού.

 

Baladaya: Γαστρονομία από την ελληνική παράδοση με θέα στο Αιγαίο

 

Εδώ θα απολαύσεις το μπάνιο σου στις άνετες ξαπλώστρες της παραλίας, ενώ το εστιατόριο που μοιάζει κρεμασμένο πάνω από το Αιγαίο φιλοξενεί το μεσημεριανό γεύμα ή τη βραδινή σου βόλτα. Ο πολυβραβευμένος executive chef Γιώργος Τσαπάρας εκπροσωπεί επάξια τη νέα γενιά στον χώρο της γαστρονομίας εκφράζοντας το ταλέντο και το πάθος του για τη μαγειρική μέσα από συνταγές που συνδυάζουν τα premium υλικά με την καινοτομία.

 

Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από δημιουργικές προτάσεις με πρωτότυπα twist που τιμούν σταθερά την ελληνική φύση και όλα όσα προσφέρει κάθε εποχή. Στο μενού θα συναντήσεις την αναβίωση παραδοσιακών πιάτων που επανασυστήνονται μέσα από νέες τεχνικές προσφέροντας μια αναπάντεχη νοστιμιά.

 

 

Αριστοτεχνική η κατηγορία των ωμών όπως ο αχινός, το σεβίτσε με ψάρι ημέρας και το ταρτάρ τόνου, αλλά και το κεφάλαιο μεζές με γνώριμα ονόματα – σπανακόπιτα, γιουβαρλάκια ή γαρίδες σαγανάκι – που παραμένουν οικεία, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύουν την εξέλιξη της γεύσης τους. Το μενού τιμά δεόντως και τις παραδοσιακές αλοιφές που εδώ αποκτούν μια διαφορετική ποιότητα για να γνωρίσεις «αλλιώς» την κλασική ταραμοσαλάτα, το τζατζίκι ή τη φάβα.

 

Οι δροσερές σαλάτες με φρέσκα λαχανικά είναι απαραίτητο συνοδευτικό – να δοκιμάσεις οπωσδήποτε την Αθηναϊκή που θυμίζει την αριστοκρατική εποχή της πρωτεύουσας – ενώ τα πιάτα μοιράζονται ανάμεσα σε θάλασσα και στεριά για να μη μένει κανείς παραπονεμένος.

 

Baladaya: Γαστρονομία από την ελληνική παράδοση με θέα στο Αιγαίο

 

 

Δε γίνεται να αντισταθείς στο φρικασέ με σφυρίδα και αλμύρα ή στη θαλασσινή καρμπονάρα με καπνιστά μύδια, όπως είναι αδύνατο να μη σε συγκινήσει ο μουσακάς με μοσχάρι, μελιτζάνα και αφρό πατάτας. Ανάμεσα στα εξαιρετικά πιάτα με ελληνικό χαρακτήρα είναι ο τραχανάς με short ribs και κρασί Σαν Μιχάλη, αλλά και το Σαν Σπανακόρυζο με μαφαλντίνες, σπανάκι και αρωματικά βότανα. Ως άξια εκπρόσωπος της μαγειρικής μας παράδοσης η κουζίνα του Baladaya δε θα μπορούσε να μην παρουσιάζει την τέχνη του ψητού στα κάρβουνα ή στον ξυλόφουρνο  - στην κατηγορία θα βρεις από εκλεκτές κοπές και αρνίσια παϊδάκια μέχρι αστακό και γάμπαρες.

 

Baladaya: Γαστρονομία από την ελληνική παράδοση με θέα στο Αιγαίο

 

Η γευστική εμπειρία στο Baladaya δεν έχει χρονικό περιορισμό, αφού ακόμα και όσο κάνεις την ηλιοθεραπεία σου θα απολαύσεις ένα προσεγμένο beach menu, ενώ κάθε επιλογή συμπληρώνεται από μια οινική λίστα αλλά και την cocktail list με τις signature προτάσεις που δροσίζουν κάθε στιγμή. Εκείνο όμως που κυρίως συμπληρώνει ή μάλλον σημαδεύει την εμπειρία στο Baladaya είναι τα vibes πoυ συνδυάζουν την ελληνική φιλοξενία με τη σύγχρονη γαστρονομία, ώστε η οικειότητα να εναλλάσσεται με την έκπληξη. Κι αυτό είναι μοναδικό.

 

Baladaya Mykonos: 

www.baladayamykonos.com

Instagram: baladaya.mykonos

 

Οδηγός Γεύσης