Ούτε τρεις μήνες ζωής δεν έχει συμπληρώσει η Αθηναϊκή Ταράτσα, το bar-restaurant που διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο της κορυφαίας θέας στην πόλη, και ήδη οι εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη. Πλέον, η έμπειρη ομάδα του ταλαντούχου chef Αλέξανδρου Καρακατσάνη πιάνει δουλειά από το (πολύ) πρωί, για να μας σερβίρει καθημερινά από τις 7.30 έως τις 14.30 comfort, ευφάνταστο, ανεπιτήδευτο πρωινό, με τις ίδιες ανατολίτικες επιρροές που μετέτρεψαν το βραδινό μενού του σε talk of the town.
Στην ταράτσα του Regal Hotel όπου φωλιάζει το νέο στέκι του κέντρου, το ολοκαίνουργιο πρότζεκτ των ιδιοκτητών του Ami και του Bar in front of the bar, Αθηναίοι, τουρίστες και digital nomads απολαμβάνουν από νωρίς πιάτα που δεν θυμίζουν σε τίποτα το κλασικό brunch του κέντρου. Αγνές πρώτες ύλες, προϊόντα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, παραδοσιακές γιαγιαδίστικες συνταγές και τολμηροί πειραματισμοί μιας ομάδας που αναζητά διαρκώς νέες ιδέες, συναντιούνται σε ένα προσεκτικά μελετημένο μενού που καλύπτει κάθε γλυκιά ή αλμυρή ανάγκη των πρώτων ωρών της ημέρας.
Φυσική συνέχεια του βραδινού καταλόγου, σε μια συνειδητή επιλογή που έχει στόχο τόσο την αισθητική συνέπεια, όσο και την εφαρμογή της πολυσυζητημένης zero waste φιλοσοφίας, το πρωινό της Ταράτσας ξεχωρίζει με μεσογειακή αυθάδεια μέσα από έναν ωκεανό από avocado toasts. Εδώ, κάτω από την επιβλητική θέα της Ακρόπολης, θα δοκιμάσεις ζουμερό καγιανά – ελληνοπρεπή ή με πικάντικη σάλτσα Shakshuka –, φρουτάλια με μανιτάρια και κολοκύθι, πληθωρικά γιαούρτια από το Καρπενήσι με μεσογειακά toppings, αβγά μάτια με στακοβούτυρο και μπέικον ή τηγανισμένα στο ελαιόλαδο και συνδυασμένα αναπάντεχα με χόρτα εποχής.
Τα χειροποίητα ψωμάκια, που ταξίδεψαν με μικρές μετατροπές από το βραδινό κουβέρ στα πρωινά σάντουιτς της Ταράτσας, είναι κεφάλαιο από μόνα τους. Εμπνευσμένα από τη ζύμη της πίτσας με διαφοροποιήσεις στην ενυδάτωση, διπλωμένα στη μέση και ψημένα στον ξυλόφουρνο σε σχήμα μισοφέγγαρου, υποδέχονται ιδιαίτερους συνδυασμούς γεύσεων από τη Μεσόγειο και την Ανατολή.
Ξεχωρίσαμε το σάντουιτς με την – επίσης χειροποίητη – λούζα και τη γραβιέρα Νάξου, αλλά και εκείνο που συνδυάζει αριστοτεχνικά το Κίμτσι με το μετσοβόνε και το σαλάμι Λευκάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον κατάλογο των «χειροποίητων» της Ταράτσας περιλαμβάνεται και ένα μαλακό λευκό τυρί που προς το παρόν εμφανίζεται στον βραδινό της κατάλογο. Αναμένουμε, λοιπόν, με ανυπομονησία το ντεμπούτο ενός «σπιτικού» τυριού και στο πρωινό της.
Vegan, ζουμερό και ευπρόσδεκτα λιτό, το ταμπουλέ με ψητά λαχανικά δικαιώνει τον τίτλο «Super Bowl» που του αποδόθηκε από την ομάδα του Αλέξανδρου Καρακατσάνη. Η νοστιμιά του, αποτέλεσμα του ιδανικού μαγειρέματος και των προσεκτικά επιλεγμένων πρώτων υλών, δεν χρειάζεται σάλτσες για να λάμψει. Εξίσου ικανοποιημένοι θα μείνουν και εκείνοι που επιμένουν στις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, από τη λεβαντίνικη σαλάτα Fattoush, με ψητό κοτόπουλο, ξινοτύρι και ψητά ντοματίνια – ακριβώς τόσο χορταστική όσο ακούγεται.
Εκτός από τον εθνικό μας freddo espresso, που έρχεται στο τραπέζι σου αρωματικός και φρεσκοκομμένος, για το απαραίτητο πρωινό boost ενέργειας προτείνουμε ανεπιφύλακτα κάποιο από τα πρωτότυπα smoothies, ενισχυμένα με δόσεις αγαπημένων μπαχαρικών, όπως η κανέλλα και το μοσχοκάρυδο. Ανάμεσά τους θα εντοπίσεις vegan και πρωτεϊνικές επιλογές, αλλά και απροσδόκητα υλικά, όπως τα gingerbread cookies.
Ακόμα κι αν χόρτασες, εδώ το γλυκό είναι επιβεβλημένο. Χρυσαφένιες τηγανίτες με μέλι, σιροπάτο σάμαλι και ανάλαφρο ρυζόγαλο κατευθείαν από το τετράδιο με τις συνταγές της γιαγιάς, αλλά και ένας νοσταλγικός λουκουμάς φτιαγμένος από ζύμη-έκπληξη, συμπληρώνουν ένα μενού που αποδεικνύει τον χαρακτήρα του χωρίς πολλά-πολλά.
Κάπως έτσι, οι γεύσεις γίνονται το μεγαλύτερο selling point ενός «εστιατορίου – μπαρ ανοιχτής θέασης» που συμβαίνει επίσης να βρίσκεται σε μια από τις ομορφότερες ταράτσες του κέντρου, περίπου στο μέσο της οδού Μητροπόλεως. Ακριβώς αυτής της ταράτσας που έχει γεμίσει τα timelines μας από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της, με λήψεις από την προνομιακή θέα με την Ακρόπολη στο πιάτο, αλλά και από λεπτομέρειες της ιδιαίτερης ρετρό αισθητικής της, όπου κυριαρχεί ο αρμονικός συνδυασμός του σκούρου πράσινου με το πορτοκαλί.
Λουσμένη στο απαλό αττικό φως, efortless, cool, εκλεπτυσμένη και sui generis, η Αθηναϊκή Ταράτσα γίνεται το τέλειο spot για brunch με ανατολίτικο αέρα, επαγγελματικές συναντήσεις, αλλά για μια δυναμωτική στάση μετά το shopping στη διπλανή Ερμού.
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0