Υπάρχουν κάποια εστιατόρια που δημιουργούν εμπειρίες γεύσης τόσο έντονες που δύσκολα μπορείς να τις βρεις ή να τις ξαναδοκιμάσεις αλλού, έτσι τα επισκέπτεσαι ξανά και ξανά. Ένα τέτοιο εστιατόριο είναι και ο Δουράμπεης που, με φανατικούς πελάτες, ντόπιους και ξένους, σερβίρει το καλύτερο ψάρι στην Αττική εδώ και 90 χρόνια. 

 

Το ιστορικό εστιατόριο που αποτελεί σταθερά έναν καλό λόγο για να κατέβει κανείς στον Πειραιά εξελίσσεται διαρκώς και ανταγωνίζεται μόνο τον εαυτό του, αφού στον τομέα του παραμένει ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας, προσελκύοντας τους λάτρεις της ψαροφαγίας αλλά και τους ξένους επισκέπτες που σπεύδουν να δοκιμάσουν εντυπωσιασμένοι τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του. Με τη σφραγίδα πλέον του κλασικού, ο Δουράμπεης παραμένει σταθερός στις αξίες του χωρίς να αγνοεί τα trends και τις απαιτήσεις της νέας εποχής της γαστρονομίας, ενώ τα πιάτα του κάνουν τον γύρο του κόσμου στα social media των απανταχού foodies με διθυραμβικές κριτικές. 

 

Εδώ τρώμε τους θησαυρούς της ελληνικής θάλασσας στην καλύτερη εκδοχή τους, τα πιο φρέσκα ψάρια και οστρακοειδή, μαζί με αγνά και εξίσου άψογα συνοδευτικά. Εδώ τα πάντα κρίνονται στον ύψιστο βαθμό: η ποιότητα της πρώτης ύλης, η πίστη στο άψογο σέρβις και η βαθιά γνώση των υλικών, των γευστικών συνδυασμών, των δυνατοτήτων που έχει το ψάρι στην κουζίνα.

 

ΕΠΕΞ Δουράμπεης: Το ιστορικό εστιατόριο όπου τρώνε καλό ψάρι γενιές και γενιές Αθηναίων

 

Απλότητα, σεβασμός στην πρώτη ύλη και ένταση της γεύσης, αυτά χαρακτηρίζουν τη μαγειρική του Δουράμπεη. Όλα τα ψάρια ψήνονται στη φωτιά της γιγαντιαίας θράκας που καταλαμβάνει τον χώρο της κουζίνας, με μόνη παρέμβαση το θαλασσινό αλάτι και τη σπάνια τεχνική του ψήστη. Δίπλα στα ψητά βρίσκεται και ένα από τα πιο ελαφριά τηγάνια της πόλης για τα μικρά ψαράκια, τα καλαμάρια και τη θρυλική πλέον καραβιδόψιχα, ενώ δεν ξεχνάμε και τα «ωμά» που είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού τα τελευταία χρόνια. 

 

Όλα τα ψάρια «εκτίθενται» στα ειδικά ψυγεία του εστιατορίου, ώστε ο πελάτης να μπορεί να επιλέξει αυτό που αγαπά. Στην αρχή, το μαγαζί προσφέρει την ιδανική εισαγωγή γι’ αυτό που θα ακολουθήσει: ένα μικρό φλιτζάνι κακαβιά που κλείνει μέσα του όλη τη γεύση της θάλασσας. Θα συνεχίσετε με όστρακα: κυδώνια, στρείδια ελληνικής καταγωγής, γυαλιστερές, μύδια. Ζητήστε σασίμι πεντάφρεσκης καραβίδας που έρχεται με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και, φυσικά, τη φημισμένη σαλάτα του Δουράμπεη, που αξίζει ειδική μνεία. Λίγα εστιατόρια στον κόσμο έχουν στον κατάλογό τους μια σαλάτα εξίσου διάσημη με τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού και λίγα πιάτα στην Ελλάδα έχουν αντιγραφεί τόσο πολύ, και συνήθως αποτυχημένα, όσο αυτή η σαλάτα. 

 

ΕΠΕΞ Δουράμπεης: Το ιστορικό εστιατόριο όπου τρώνε καλό ψάρι γενιές και γενιές Αθηναίων

 

Μαζί με τη σαλάτα καταφθάνουν και τα τηγανητά και άλλα μεζεδάκια: καλαμαράκια, μαρίδα τηγανητή με κρεμμύδι, η διάσημη καραβιδόψιχα, χταπόδι ψητό, χτένια ψητά λεμονάτα, σαρδέλες ψητές, γαρίδες από την Κοιλάδα Αργολίδας (όταν είναι η εποχή τους), μικρές τηγανητές πεσκανδρίτσες που σερβίρονται με σκορδαλιά από παντζάρι. Φυσικά, ο κατάλογος εμπλουτίζεται κάθε φορά ανάλογα με το τι φέρνουν οι ψαράδες-προμηθευτές του Δουράμπεη.

 

Γιατί αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο αγαπάμε αυτό το εστιατόριο, τα μοναδικά ψητά του ψάρια. Ό,τι καλό βγάζει το Αιγαίο έρχεται πρώτα εδώ: πελαγίσιες τσιπούρες, στήρες, σφυρίδες, ροφοί και συναγρίδες. Ό,τι και να επιλέξετε, θα έρθει στο τραπέζι σας ψημένο στην εντέλεια. Δίπλα στο ψάρι, παραπούλια αχνιστά al dente με ελαιόλαδο: άγρια ραδίκια που μαζεύονται καθημερινά, βρούβες. Πρόκειται πάντα για ένα χόρτο με όνομα συγκεκριμένο, που μαζεύεται και μαγειρεύεται με την ίδια φροντίδα όπως και το ψάρι.

 

Αν αγαπάτε τα ζυμαρικά, στον Δουράμπεη θα δοκιμάσετε θεϊκή αστακομακαρονάδα και γιουβέτσι με καραβίδες, δύο πιάτα που πρόσφατα μπήκαν στα πολύ αγαπημένα μας.

 

ΕΠΕΞ Δουράμπεης: Το ιστορικό εστιατόριο όπου τρώνε καλό ψάρι γενιές και γενιές Αθηναίων

 

Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε γλυκό. Εδώ οι λουκουμάδες είναι τραγανοί και λουσμένοι σε υπέροχο μέλι, τα γλυκά του κουταλιού είναι σπιτικά, ο μπακλαβάς ένα θαύμα και η πορτοκαλόπιτα είναι του ονείρου!

 

Στο εστιατόριο Δουράμπεης σας περιμένει μια εμπειρία μοναδική στην Ελλάδα, όχι μόνο για το σπουδαίο φαγητό αλλά και για το άψογο σέρβις. Ξεκινώντας από τον Σέργιο Δουράμπεη, που θα σας υποδεχτεί με χαμόγελο, και φτάνοντας μέχρι τη φροντίδα των σερβιτόρων, θα βρείτε πολλούς λόγους να κατεβαίνετε συχνά στον Πειραιά για ψάρι στον Δουράμπεη. Εδώ θα περάσετε μερικά από τα πιο γλυκά και νόστιμα μεσημέρια σας. 

 

Δουράμπεης, Ακτή Δηλαβέρη 29, Καστέλλα, 210 4122092

Οδηγός Γεύσης