Για μία ακόμα χρονιά, το Φεστιβάλ το οποίο διοργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με εταίρους της, συνδυάζει την ελληνική γαστρονομική παράδοση με τις γεύσεις και τις αναμνήσεις που φέρνουν μαζί τους πρόσφυγες σεφ που ζουν στη χώρα μας.

 

Οι σεφ που ενώνουν φέτος τις δυνάμεις και το μεράκι τους σε πέντε εστιατόρια και cafe της Αθήνας θα παρουσιάσουν πρωτότυπες γεύσεις και μαγειρικούς συνδυασμούς που θα μας ταξιδέψουν στην κουζίνα του Ιράκ, της Γουινέας,  του Αφγανιστάν και της Νιγηρίας.

 

Οι πιστοί επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία, με όχημα την παγκόσμια γλώσσα του φαγητού, να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία αλλά και να ανακαλύψουν τα ταλέντα, τη δυναμική και τα όνειρα των προσφύγων που προσπαθούν να ενταχθούν στη χώρα μας.  Η συνεργασία των σεφ του Φεστιβάλ αποτελεί απόδειξη για τη δύναμη της αλληλεγγύης και της συμπερίληψης προκειμένου οι άνθρωποι που έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τις πατρίδες τους να μπορέσουν να ξαναρχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια, συνεισφέροντας στις νέες τους κοινότητες.

 

Η Κhane μαγειρεύει με τον Χριστόφορα Πέσκια και τη Ρίτα Καββαθά στο Ντόπιος

Δευτέρα 17 & Τρίτη 18 Ιουνίου, μετά τις 6 μ.μ.

 

Το Φεστιβάλ κάνει το ντεμπούτο του με την Ιρακινή Khane Habdulla στον πολυσύχναστο πεζόδρομο του μεζεδοπωλείου Ντόπιος, που έχει κερδίσει τις καρδιές του Αθηναϊκού κοινού και των ξένων επισκεπτών του. Η Khane θα μοιραστεί το μυστικό της κουρδικής εκδοχής των περίφημων kubbeh (κίμπε), θυμίζοντας στον Κύπριο σεφ Χριστόφορο Πέσκια τις κούπες της πατρίδας του, και θα συνεργαστεί με τη σεφ Ρίτα Καββαθά για μια ‘πειραγμένη’ πρόταση του κλασικού γεμιστού dolma.

 

O Diallo συνεργάζεται με τους Φώτη Φωτεινόγλου, Κλεομένη Ζουρνατζή, Γιάννη Μαρκαδάκη στις Σεϋχέλλες

Τρίτη 18 Ιουνίου, μετά τις 6 μ.μ.

 

Στο φετινό Φεστιβάλ Μαγειρικής Cooking #WithRefugees η γαστρονομία συναντάει την ανθρωπιά και το μεράκι
Φωτ.: Socrates Baltagiannis/ ©UNHCR

 

Στις γνώριμες Σεϋχέλλες οι Φώτης Φωτεινόγλου, Κλεομένης Ζουρνατζής και Γιάννης Μαρκαδάκης, που υπογράφουν τα προσεγμένα πιάτα από αγνά υλικά μικρών τοπικών παραγωγών, ανυπομονούν να υποδεχτούν τον Diallo Safaye από τη Γουινέα. Οι προσεγμένες γεύσεις του Diallo και η εμπειρία που έχει αποκτήσει στην Ελλάδα συνδυάζοντας από τοπικές συνταγές της Γουινέας μέχρι παραδασιακά ελληνικά πιάτα και ιταλική γαστρονομία, θα βρουν την ιδανική φιλοξενία σε ένα μαγαζί, που όπως λέει, αγαπάει το να «μαζευόμαστε γύρω από ένα τραπέζι, να τρώμε φαγητό νόστιμο κι απλό και να λέμε ιστορίες».

 

Η Mahboubeh και η Feyrouz-Ελένη Κιλτσικσή θα συνδυάσουν τις γεύσεις τους στο Feyrouz

Τετάρτη 19 Ιουνίου, 2 μ.μ. – 5 μ.μ.

 

Στο φετινό Φεστιβάλ Μαγειρικής Cooking #WithRefugees η γαστρονομία συναντάει την ανθρωπιά και το μεράκι
Φωτ.: Socrates Baltagiannis/ ©UNHCR

 

Στην καρδιά της Αθήνας, η οικογένεια του Feyrouz προσφέρει εδώ και χρόνια χειροποίητο, υψηλής ποιότητας, σύγχρονο street food. Οι βαθιές ρίζες των γεύσεών του βρίσκονται στην βαλκανικότητα του φαγητού της Κωνσταντινούπολης και στην πνευματικότητα της λεβαντίνικης παράδοσης. Η κυρία Feyrouz, μητέρα και μαγείρισσα της ομάδας του Feyrouz, με καταγωγή η ίδια από την ιστορική πόλη της Αλεξανδρέττας, αποτελεί την ιδανική οικοδέσποινα για την Mahboubeh Dorostkar από το Ιράν και τις αρωματικές συνταγές της. Μαζί, οι δύο γυναίκες θα συνδυάσουν αναμνήσεις και γεύσεις για να δημιουργήσουν μια μοναδική εμπειρία street food, αποδεικνύοντας αυτό που το Feyrouz βάζει στο επίκεντρο της σχέσης του με τους επισκέπτες του: την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια.

  

Ο Μamadou συναντά τους Αλέξανδρο Xαραλαμπόπουλο και Δημήτρη Στράτη στο Λοκάλι

Τετάρτη 19 Ιουνίου, μετά τις 6 μ.μ.

 

Στο φετινό Φεστιβάλ Μαγειρικής Cooking #WithRefugees η γαστρονομία συναντάει την ανθρωπιά και το μεράκι
Φωτ.: Socrates Baltagiannis/ ©UNHCR

 

Στο Λοκάλι, στη δροσερή αυλή με το χαλίκι που έχει δώσει στους Αθηναίους έναν επιπλέον λόγο να κατηφορίσουν στα πολύβουα στενάκια του Ψυρρή, ο Mamadou Oury Diallo θα μας συστήσει τη Γουινέα και τον γευστικό πλούτο της παραθαλάσσιας πρωτεύουσάς της, του Κονακρί. Ο σεφ Αλέξανδρος Xαραλαμπόπουλος, μαζί με τον σεφ Δημήτρη Στράτη, θα συνδυάσουν το παιχνιδιάρικο μενού τους με το ταλέντο του Μamadou, προτείνοντάς μας από αρωματικό χυμό ιβίσκου και πικάντικο σεβίτσε μέχρι το αυθεντικό vegetarian πιάτο Fouti lafidi.

 

Η Sardar και o Θωμάς θα μας υποδεχτούν στο café του Myrtillo

Πέμπτη 20 Ιουνίου, μετά τις 5 μ.μ.

 

Στο φετινό Φεστιβάλ Μαγειρικής Cooking #WithRefugees η γαστρονομία συναντάει την ανθρωπιά και το μεράκι
Φωτ.: Socrates Baltagiannis/ ©UNHCR

 

Ανήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το Cooking #WithRefugees συμμετέχει στη γιορτή «Το σπίτι μας, η γειτονιά μας» στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ στο πλαίσιο του πολιτιστικού φεστιβάλ Refugee Week Greece. Στο φιλόξενο cafe – πολυχώρο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Myrtillo, όπου απασχολούνται κατά πλειοψηφία άτομα με αναπηρίες, ο Θωμάς Αυλακιώτης θα ενώσει τις δυνάμεις του με την Sardar Hasemi από το Αφγανιστάν σε μια συνεργασία με ιδιαίτερη συμβολική σημασία. Μη χάσετε την πορτοκαλόπιτα του Θωμά, το αρωματικό γλυκό με κάρδαμο και τα πιτάκια με κιμά της Sardar που θα μας σερβίρουν με μπόλικη αγάπη!

 

H Βlessing και η Γωγώ Δελογιάννη ενώνουν δυνάμεις στη Γαλιάντρα

Πέμπτη 20 Ιουνίου, μετά τις 6 μ.μ.

 

Στο φετινό Φεστιβάλ Μαγειρικής Cooking #WithRefugees η γαστρονομία συναντάει την ανθρωπιά και το μεράκι
Φωτ.: Socrates Baltagiannis/ ©UNHCR

 

Η δυναμική μαγείρισσα Blessing Ibeakam, με μεγάλη εμπειρία στα πιάτα της χώρας της, της Νιγηρίας, αλλά και γενικότερα στις γεύσεις της Αφρικής, συναντά την πολύχρωμη καντίνα της Γαλιάντρας, με το πιο ενδιαφέρον street food της πόλης. H σεφ Γωγώ Δελογιάννη καλωσορίζει για άλλη μια χρονιά το Cooking #WithRefugees και μαζί με την Blessing θα μας παρασύρουν στο δίλημμα “τηγανητή πατάτα ή τηγανητή plantain;” και πολλά ακόμα στο πιο χαρούμενο κλείσιμο του Φεστιβάλ.

 

Φέτος, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Cooking #WithRefugees θα υπάρξουν ειδικές παράλληλες εκδηλώσεις εκτός Αθηνών. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες λεπτομέρειες σύντομα!

Οδηγός Γεύσης