H Ελλάδα μάς κάνει περήφανους για την οινική της παραγωγή. Κάθε τόσο δοκιμάζουμε ένα νέο κρασί που μας εκπλήσσει με τα χαρακτηριστικά του και την ιδιαίτερη γεύση του. Και καθώς έρχονται γιορτές, η επιλογή του κατάλληλου κρασιού είναι μια απολαυστική διαδικασία που μας ταξιδεύει στα καλύτερα terroirs της χώρας μας.
Ανάμεσά τους η εύφορη Τριφυλία της Μεσσηνίας, όπου το μάτι σου χάνεται στους αμπελώνες και στους ελαιώνες. Εδώ, η αμπελουργική δραστηριότητα μετρά αιώνες ζωής και η οινοποιία σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, αφού σε αυτά τα μέρη οι πρώτες ποικιλίες κρασιού έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα! Σε αυτά τα ξεχωριστά εδάφη καλλιεργείται και η μοναδική, γηγενής και αρχέγονη ποικιλία Φιλέρι που είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας για τους λάτρεις του κρασιού, καθώς θεωρείται πρόγονος του πολύ διαδεδομένου Μοσχοφίλερου, του Μαυροφίλερου και άλλων ποικιλιών!
Μία από τις καλύτερες οινοποιητικές εκφάνσεις της θα τη βρούμε στο μοναδικό μονοποικιλιακό Fileri Fumé με ένδειξη ΠΓΕ Τριφυλίας από το οινοποιείο Nestor Wines. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο και ιδιαίτερο κρασί που παραμένει σε δρύινο καπνιστό βαρέλι πρώτης χρήσης για 4 μήνες, ώστε να αναδείξει τα θαυμάσια και πληθωρικά χαρακτηριστικά του.
Στη μύτη θα βρούμε έναν βοτανικό χαρακτήρα, μαζί με έντονα καπνικά στοιχεία. Σε δεύτερο επίπεδο θα ανακαλύψουμε την παρουσία εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων, το άρωμα της κερήθρας και λεπτομέρειες ξηρών καρπών. Το στόμα δεν αποδεικνύεται πολύ διαφορετικό έπειτα από αυτή την πρώτη επαφή, απλώς έχει μια πιο εκρηκτική διάθεση: θα αισθανθούμε αρώματα και γεύσεις από φλούδα πορτοκαλιού, ζουμερά πυρηνόκαρπα, λίγο μήλο και κυδώνι. Αισθητές είναι επίσης οι νότες φουντουκιού και αμυγδάλου, το μέλι, τα φύλλα πούρου, το γιαούρτι και το φρυγανισμένο ψωμί. Ένα ξηρό κρασί με τραγανή οξύτητα και πλούσιο σώμα που δίνει μακρά και πληθωρική επίγευση και ενθουσιάζει ψαγμένους οινόφιλους ή ερασιτέχνες λάτρεις του είδους.
Το Fileri Fumé συνοδεύει υπέροχα λιπαρά σκληρά ή ημίσκληρα τυριά, φίνα αλλαντικά αλλά και όσπρια. Ταιριάζει επίσης με καπνιστά ψάρια, λευκά ή κόκκινα κρέατα. Σερβίρεται στους 8°C-11°C και βγαίνει σε περιορισμένες φιάλες, μόλις 3.000. Ένα ιδιαίτερο κρασί που θα κάνει το γιορτινό σου τραπέζι να ξεχωρίζει, παρασύροντας τους καλεσμένους σε μια μοναδική εορταστική εμπειρία.
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0