Όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα, οι μέρες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την έννοια του χωριού, την επαφή με τη φύση και τις παραδόσεις που μας φέρνουν όλους πιο κοντά. 

 

Για όσους μένουν Αθήνα, η Πλάκα και το Ιστορικό Κέντρο γίνεται το δικό τους χωριό. Οι ιστορικές εκκλησίες, όπως ο Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς, η Παναγία Χρυσοκαστριώτισσα και το γραφικό Μετόχι του Παναγίου Τάφου αλλά και τα πλακόστρωτα στενά «ταξιδεύουν» τους Αθηναίους μακριά από την βοή της πόλης σε όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, με αποκορύφωμα τις μέρες τις Μεγάλης Εβδομάδας, κατά τις οποίες το Ιστορικό Κέντρο αποτελεί παράδοση. 

Η κατανυκτική βόλτα καταλήγει λίγα μέτρα μακριά από τις πιο ιστορικές εκκλησίες της Πλάκας και του Εμπορικού Τριγώνου στο Καΐρειον. 

 

 

Για τις μέρες της Σαρακοστής, το Καΐρειον υποδέχεται τους επισκέπτες με ένα ολοκαίνουργιο νηστίσιμο μενού, εμπνευσμένο από την σαρακοστιανή παράδοση με την κορυφαία πρώτη ύλη που φθάνει απευθείας από κάθε χωριό ή νησί της Ελλάδας. Δίπλα λοιπόν στα πιάτα που το έκαναν γνωστό όπως οι χρυσαφένιες πατάτες, το ψητό λάχανο, το ψητό καλαμάρι με τουρσί και ταραμά και τα σπαγγέτι με τον ζωμό από μύδια στο μενού του Καΐρείου κάνουν την εμφάνισή τους η φάβα, τα φασόλια φενεού, ο ταραμάς, χταπόδι μαγειρεμένο στη μαυροδάφνη και το φρέσκο τηγανητό καλαμάρι και συνθέτουν το τραπέζι των ημερών που μας οδηγούν στο Πάσχα.

 

Το Καΐρειον

Από την Μεγάλη Τρίτη έως και το Μεγάλο Σάββατο, το Καΐρειον θα είναι ανοιχτό τις γνωστές ημέρες και ώρες για να γίνει το σημείο συνάντησης για όσους θέλουν να ζήσουν την αθηναϊκή εμπειρία της Σαρακοστής και της Μ. εβδομάδας όπως πρέπει: με παράδοση, γεύση και καλή παρέα, στην καρδιά της πιο αυθεντικής γειτονιάς του χωριού: το Μοναστηράκι (Καΐρη 6).

Οδηγός Γεύσης