«Καπάνι» λεγόταν η μεγάλη αγορά της θεσσαλονίκης, εκεί όπου συναντιούνται οι γευστικοί δρόμοι της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Ανατολής. Την ουσία αυτού του ονόματος μόνο ένας Βορειοελλαδίτης θα μπορούσε να την αντιληφθεί σε βάθος, γιατί, πώς να το κάνουμε, η καταγωγή είναι ένα ισχυρό στοιχείο του DNA μας.
Ο Κωστής Χριστάκης, γνωστός μας από τον αγαπημένο Πρίγκιπα του κέντρου, μαζί με τον σεφ Δημήτρη Μπαλάκα, με τον οποίο έχουν κοινή καταγωγή από τη Φλώρινα, αποφάσισε να δώσει σάρκα και οστά στην ατμόσφαιρα της ελληνικοανατολίτικης μαγειρικής τέχνης, δημιουργώντας το Καπάνι. Ή, για να είμαστε ακριβείς, επανασυστήνοντας το Καπάνι, που υπήρχε στο ίδιο κτίριο, με έναν εντελώς νέο τρόπο.
Εδώ συνδυάζονται ένα deli με εκλεκτά αλλαντικά και τυριά που κόβονται μπροστά σου και η φωτιά που καίει ακατάπαυστα για να ψήσει λαχταριστά κρέατα στον ξυλόφουρνο, τη σχάρα ή τη σούβλα, και δίπλα σε όλα αυτά φιγουράρει ένα high end ηχοσύστημα –όσοι ξέρουν, καταλαβαίνουν– για να μπορείς να απολαμβάνεις τις μουσικές που παίζονται αποκλειστικά από δίσκους, θυμίζοντας την υψηλή αξία της αναλογικής εποχής.
Στο μενού, φυσικά, θα βρεις Balcan επιρροές, συνταγές της Βόρειας Ελλάδας και αρτύματα με μπαχαρικά της Ανατολής, συνδυασμός που δημιουργεί ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα. Οι μεζέδες εναλλάσσονται καθημερινά με εποχικά υλικά να πρωταγωνιστούν, ενώ μπορείς να διαλέξεις από την deli γωνιά αλλαντικά και τυριά για να τα απολαύσεις σε πλατό made in Greece.
Το Καπάνι είναι ανοιχτό Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 6 το απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα από τις 2 το μεσημέρι. Όσο για τις Τετάρτες, αυτές είναι αφιερωμένες στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς, απ’ όπου η ομάδα της κουζίνας προμηθεύεται φρέσκα προϊόντα και δημιουργεί αυθόρμητα μεζεδάκια για να συνοδεύσεις με τσίπουρο ή ουζάκι. Στα ηχεία παίζει ελληνικό ρεπερτόριο και η μέση της εβδομάδας γίνεται ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα.
Σύντομα θα μπορείς να επισκεφτείς και το κελάρι του υπογείου που ετοιμάζεται για να φιλοξενήσει ετικέτες από φυσικούς οίνους αλλά και το κρασί (Αγιωργίτικο και Μερλό του ’21 και ’22) που εμφιαλώνει για πρώτη φορά φέτος το Καπάνι από αμπελώνες της Νεμέας. Εδώ χωράνε όλες οι παρέες, αλλά, αν θέλεις να είσαι σίγουρος, φρόντισε να έχεις κάνει την κράτησή σου τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά. Αυτό που σε περιμένει είναι ένα ταξίδι γεύσεων, ένα γαστρονομικό καραβάνι που έρχεται από μακριά και καταλήγει στο κέντρο της Αθήνας.
Χίου 29, 215 5600234
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0