Το Kødbyens Fiskebar άνοιξε το 2009 στη μισοεγκαταλελειμμένη τότε περιοχή Meatpacking District της Κοπεγχάγης και ήταν το πρώτο εστιατόριο που εγκαταστάθηκε εκεί. Έκτοτε, συνέβαλε καθοριστικά στη μετατροπή της περιοχής σε γαστρονομικό επίκεντρο της πόλης, εμπνέοντας δεκάδες άλλους να ακολουθήσουν.
Η κουζίνα του βασίζεται αποκλειστικά σε αλιευμένα με βιώσιμες πρακτικές ψάρια και θαλασσινά από τη Δανία και τη Βόρεια Θάλασσα. Ο εκ των ιδιοκτητών, Anders Selmer (πρώην μάνατζερ και σομελιέ του Noma), συμβουλεύτηκε από την αρχή οργανισμούς όπως η WWF και η Greenpeace, ώστε να τον καθοδηγήσουν σχετικά με την αγορά ψαριών/θαλασσινών και στη συνέχεια αναζήτησε μικρής κλίμακας ψαράδες που δουλεύουν με ηθικές μεθόδους.
Επικεφαλής της κουζίνας είναι ο Jamie Lee, με καταγωγή από την Κορνουάλη. Μαθήτευσε δίπλα στον Jason Atherton στο περίφημο Gordon Ramsay’s Maze και πριν ενταχθεί στην ομάδα του Kødbyens Fiskebar (το 2012), συνεργάστηκε με τον Paul Cunningham στο The Paul της Κοπεγχάγης. Ο Jamie δημιουργεί καθημερινά ένα μενού βασισμένο στα διαθέσιμα προϊόντα, που περιλαμβάνει από πεσκανδρίτσα με πουρέ κολοκύθας, μαύρο σουσάμι, κάστανα, μανιτάρια και σάλτσα κάστανου, ή χτένια με πουρέ αρακά, καπνιστό χέλι, πράσο, kombu και beurre blanc, μέχρι ολόκληρα ψάρια όπως-υποδειγματικά ψημένα- καλκάνια.
Το Kødbyens Fiskebar αποτελεί επίσης σημείο αναφοράς για την παγκόσμια οινική κοινότητα, καθώς διαθέτει ένα από τα καλύτερα κελάρια στον κόσμο, με μερικά από τα σπουδαιότερα κρασιά χαμηλών παρεμβάσεων και σπάνια vintages που δύσκολα εμφανίζονται σε λίστες.
Στις 15 Απριλίου, η ομάδα του Kødbyens Fiskebar έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα για να μαγειρέψει στις φωτιές της κουζίνας του Pharaoh ένα ειδικό μενού με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά αποκλειστικά από τις ελληνικές θάλασσες, ενώ θα σερβίρεται μεταξύ άλλων και η δική τους ετικέτα κρασιού, που έχουν συνδημιουργήσει με το βιοδυναμικό δανέζικο οινοποιείο Vejrhøj Vingård.
Τρίτη 15 Απριλίου 2025
Pharaoh Fire Nights Vol. 6
Guest: Kødbyens Fiskebar
Tasting menu: 120 ευρώ (χωρίς κρασί)
Ώρες: 18:30-21.25 / 21:30-00.15 – περιορισμένες θέσεις
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0