Μεγάλα κόκκινα κρασιά: wine tasting υψηλής ποιότητας
Σε ένα εξαιρετικό event οι Αθηναίοι οινόφοιλοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν σπουδαία κόκκινα κρασιά αλλά και να γνωρίσουν δύο εξέχουσες προσωπικότητες.
Ο ιστότοπος για τη γαστρονομία και την ευζωία, The Food & Leisure Guide και η εταιρεία οινικής επικοινωνίας Vinetum, συνδιοργανώνουν ένα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα γευστικό ταξίδι στον κόσμο των «Μεγάλων Κόκκινων Κρασιών».
Η έννοια του «Μεγάλου Κρασιού», που αποτελεί μετάφραση του γαλλικού «Grand Vin» και που οι αγγλοσάξονες ονομάζουν «Fine Wine», είναι διαρκώς ανοικτή προς συζήτηση και διαπραγμάτευση. Παλιά οινοποιεία, παλιές χρονιές αλλά και πειραματικές οινοποιήσεις, ετικέτες που μετουσιώνουν τη φιλοσοφία του οινοπαραγωγού σε έναν κόσμο που ορίζεται από τη γνώση και την έμπνευση, αυτό είναι το σύμπαν των Μεγάλων Κόκκινων Κρασιών.
Σ' αυτόν ακριβώς τον κόσμο φιλοδοξούν οι οργανωτές να ξεναγήσουν τους οινόφιλους καταναλωτές τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, μέσα από την εκδήλωση «Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά». Επίτιμοι καλεσμένοι θα είναι η διασημότερη οινογράφος του κόσμου, Jancis Robinson, και ο κριτικός εστιατορίων των Financial Times, Nicholas Lander.
Σύμφωνα με το FnL Guide: Το έγκυρο Decanter έγραψε για την Jancis Robinson: «η πιο σεβαστή κριτικός κρασιών και δημοσιογράφος στον κόσμο»! Συγγραφέας ορισμένων από τα πιο εμβληματικά βιβλία για το κρασί στον κόσμο, αρθρογράφος στους Financial Times, δημιουργός του πολυβραβευμένου site για το κρασί που φέρει το όνομά της, η Jancis Robinson έχει κερδίσει κάθε διάκριση που θα μπορούσε να ονειρευτεί ένας οινογράφος. Το 2003 μάλιστα έγινε Officer of the British Empire από την Βασίλισσα της Αγγλίας την οποίας το κελάρι διαχειρίζεται πλέον! Ο Nicholas Lander είναι, εδώ και 25 χρόνια, ο κριτικός εστιατορίων των Financial Times και συγγραφέας βιβλίων.
Είκοσι από τα κορυφαία οινοποιεία της χώρας και οι εταιρείες που εισάγουν στην Ελλάδα τα καλύτερα και πιο σημαντικά ξένα κρασιά της αγοράς, θα παρουσιάσουν προς γευστική δοκιμή πάνω από 100 σπουδαία κρασιά, όλα κόκκινα, όλα εξαιρετικά υψηλής ποιότητας. Είναι η πρώτη φορά που τα πιο ακριβά ελληνικά κρασιά θα παρουσιαστούν όλα μαζί και θα τεθούν στην κρίση του κοινού, στον ίδιο μάλιστα χώρο με μερικά από τα πιο γνωστά κρασιά της υφηλίου.
Στην εκδήλωση αυτή, ο επισκέπτης καλείται να συμμετάσχει στα έξοδα, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες εκδηλώσεις του εξωτερικού. Με ένα αντίτιμο 38€, ο επισκέπτης θα παραλαμβάνει ένα μπλοκ με δέκα κουπόνια αξίας 3€ έκαστο τα οποία θα εξαργυρώνει στα σταντ των εκθετών ώστε να δοκιμάζει ―στο κόστος τους― κρασιά που, υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσαν να θεωρηθούν απαγορευτικά λόγω της τιμής τους αλλά και εξαιρετικά δυσεύρετα. Κάθε κρασί (δόση των 50ml) θα κοστίζει ένα ή περισσότερα κουπόνια, ανάλογα με το κόστος του. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κρασιά με τιμή λιανικής γύρω στα 120€ θα μπορούν να δοκιμαστούν με δύο κουπόνια. Φυσικά, κάθε επισκέπτης θα μπορεί να αγοράζει επιπλέον μπλοκ κουπονιών, εφόσον το επιθυμεί.
Η εκδήλωση πλαισιώνεται από τρεις παράλληλες εκδηλώσεις που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον όσων θέλουν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους και να πολλαπλασιάσουν την απόλαυσή τους: στο «Master Class» 50€ Challenge, θα αναμετρηθούν «τυφλά» (χωρίς, δηλαδή, οι γευσιγνώστες να γνωρίζουν την ταυτότητά τους) έξι κρασιά, τρία ελληνικά και τρία ξένα. Στη συνέχεια, στο Cabernet blends: Bordeaux vs Νέος Κόσμος θα δοκιμαστούν έξι κορυφαία κρασιά με βάση την ποικιλία Cabernet Sauvignon, από το Μπορντό, την Καλιφόρνια και την Αυστραλία. Τέλος, το ίδιο βράδυ, ο σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου του εστιατορίου Tudor Hall (Ξενοδοχείο King George II), με αφετηρία μερικά σπουδαία κόκκινα κρασιά, θα ετοιμάσει ένα γαστρονομικό δείπνο σύγχρονης ελληνικής κουζίνας.
Πληροφορίες για την εκδήλωση «Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά» και για τους συμμετέχοντας και τα κρασιά τους, μπορεί να βρίσκει στην ειδική στήλη του The Food and Leisure Guide που ενημερώνεται καθημερινά.
Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία