Νόστιμα ράφια και πιάτα

Τα αδέλφια Θωμάς και Γιώργος Δούζης γράφουν μια επιτυχημένη ιστορία με το φημισμένο Έργον τους.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ 30.10.2013 | 20:11

 

Τα αδέλφια Θωμάς και Γιώργος Δούζης γράφουν μια επιτυχημένη ιστορία με το φημισμένο Έργον τους. Μετά τη Θεσσαλονίκη και τα νησιά Σκιάθο, Μύκονο και Ρόδο, τώρα ήρθε να κατακτήσει και την Αθήνα το μεζεδοπαντοπωλείο «Έργον».

 

Μια υπερπαραγωγή στήθηκε στη γειτονιά της Ερυθραίας με τεράστια γκάμα προϊόντων απ' όλη την Ελλάδα και σύγχρονη αισθητική. Τα αδέλφια Δούζη, που σχεδόν μεγάλωσαν στο παντοπωλείο του παππού τους, πίστεψαν στο ελληνικό προϊόν, το αναζήτησαν και κατάφεραν να το λανσάρουν σε μοντέρνα συσκευασία. Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει. Στο πλευρό τους ο μάγειρας Δημήτρης Σκαρμούτσος, που στο καινούργιο Έργον προτείνει πολλά και παιχνιδιάρικα  πιάτα μέσα από την ανοιχτή κουζίνα.

 

Νόστιμα ράφια και πιάτα
Τα αδέρφια Γιώργος (αριστερά) και Θωμάς Δούζης

 

Ο χώρος είναι απλός, μοντέρνας αισθητικής, με ράφια που ξεχειλίζουν από προϊόντα. Είναι δύσκολο να συγκρατηθείς και να μην αγοράσεις τυριά και αλλαντικά από τις Κυκλάδες, μαρμελάδες από τη Μακεδονία, άλειμμα φέτας με σκόρδο, χειροποίητη ροδίτικη λαδόπιτα ή κοζανίτικη χορτόπιτα που θα την ψήσεις στο σπίτι σου. Το γευστικό ταξίδι στην Ελλάδα μπορείς να το χαρείς επιτόπου στη χαλαρή σάλα  που λούζεται στον ήλιο. Μεσημέρι Σαββάτου και γίνεται σκοτωμός για ένα τραπέζι. Χαζεύω το μενού με τις λιμπιστικές προτάσεις.

 

Νόστιμα ράφια και πιάτα

 

Ξεπερνώ το μαύρο τζατζίκι με καβουρντισμένο σκόρδο και μελάνι σουπιάς, μια μαγειρική ιδέα του Σκαρμούτσου που προτείνει το προσωπικό, και παραγγέλνω τρυφερό μοσχάρι με σάλτσα τόνου, τηγανητή κάππαρη, κρίταμο και λάδι πορτοκαλιού (€6). Ένα πιάτο ανάλαφρο, που πατάει στη συνταγή του ιταλικού βιτέλο τονάτο. Μου άρεσε η γραβιέρα Νάξου κομμένη σε μπαστούνια που είναι παναρισμένα με βρώμη, χαρουπάλευρο και παπαρουνόσπορο (€6), περασμένα ανάλαφρα από το τηγάνι και συνοδεύονται εξαιρετικά με γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο. Πληθωρικός μεζές που έρχεται στο τραπέζι και η μυρωδιά του γαργαλάει την όρεξη είναι ο καβουρμάς με μανιτάρια και αυγό (€8), περασμένα από κατσικίσιο βούτυρο – το πιάτο-γευστική «βόμβα» ενισχύεται και με λάδι τρούφας. Τα λόγια περιττεύουν και τα πιρούνια κάνουν... έργο. Στα διπλανά τραπέζια πήρε το μάτι μου να τρώνε με όρεξη μπέργκερ με κέτσαπ φτιαγμένη από σαντορινιό ντοματάκι και πληθωρικές μοσχαρίσιες μπριζόλες.

 

Νόστιμα ράφια και πιάτα

 

Πρέπει να επισκεφτείς πολλές φορές το Έργον για να γευθείς τα πιάτα της κουζίνας του. Τα καλά νέα για τα πρόσχαρα αδέλφια Δούζη είναι ότι άνοιξαν τα φτερά τους και εκτός των ελληνικών συνόρων και, όπως μου είπαν με καμάρι, το μαγαζί είναι έτοιμο να λειτουργήσει και στο Λονδίνο.