Πριν καν ανοίξει τις πόρτες του, τον Ιούλιο του 2021, το Delta Restaurant είχε ήδη δημιουργήσει μια ζωηρή συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα στη γαστρονομία.
Οι σεφ του εστιατορίου που βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κατέστησαν από την αρχή σαφή τη φιλοσοφία τους που βασίζεται στο αξίωμα «καμία απώλεια - καμία σπατάλη», επιλογή που τους χάρισε ένα πράσινο αστέρι Michelin για τη βιώσιμη γαστρονομία τους.
Στη διάρκεια αυτών των τριών χρόνων, το Delta πρόσθεσε στη φαρέτρα του ακόμη δύο αστέρια Michelin, αποδεικνύοντας ότι πίσω του βρίσκεται μια ομάδα που δεν επαναπαύεται, θέλει να εξελίσσεται και να βελτιώνεται διαρκώς και στοχεύει στην κορυφή.
Απόδειξη αυτής της διαρκούς εξέλιξης είναι και το ολοκαίνουριο, ανανεωμένο μενού που παρουσιάζει λίγο πριν κλείσει τα τρία χρόνια λειτουργίας του και το οποίο ανεβάζει τον πήχη και στοχεύει στην υψηλότερη δυνατή διάκριση -γιατί όχι ένα τρίτο αστέρι Michelin.
Για το νέο αυτό τολμηρό μενού χρειάστηκαν εκατοντάδες ώρες προετοιμασίας και δοκιμών, προκειμένου το αποτέλεσμα να δικαιώσει τη δουλειά όλης της ομάδας. Είναι ένα μενού που φέρνει στο ίδιο τραπέζι την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Σκανδιναβία και την Ελλάδα, με τρόπο ιδιοφυή, ευφάνταστο αλλά και επίπονο. Συγκεκριμένα, οι μαγειρικές τεχνικές από την Ισπανία και τη Γαλλία συναντούν τις παρασκευές και τις ζυμώσεις από τη Σκανδιναβία με πρώτες ύλες από την Ελλάδα.
Πλάι στον αυθεντικό κοσμοπολιτισμό, τους πετυχημένους πειραματισμούς, και στην εντοπιότητα που ανοίγει προς τα έξω και γεφυρώνει τις αποστάσεις, λάμπουν οι αρχές μιας βιωσιμότητας εφικτής και απτής.
Αυτό μεταφράζεται στην αποφυγή της σπατάλης φαγητού και την αξιοποίηση κάθε υλικού στο έπακρο, στη farm to table φιλοσοφία και τα βιολογικά προϊόντα, αλλά και στο fermentation που αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος των παρασκευών.
«Με το νέο μενού γιορτάζουμε την αφοσίωση, τη δημιουργικότητα, την έμπνευση και το πάθος για την τελειότητα. Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με το Delta Restaurant υπερβαίνοντας συχνά τα βιολογικά και ψυχικά μας όρια, νιώθουμε ότι ήρθε η στιγμή να δρέψουμε τους καρπούς της εντατικής εργασίας και να κινηθούμε σε μεγαλύτερα ύψη. Να δικαιωθούμε για τη σκληρή δουλειά και να απολαύσουμε την επιτυχία όπως ποτέ άλλοτε. Αναμφίβολα, για μένα πρόκειται για το καλύτερο μενού της καριέρας μου. Με την στήριξη και την συνεχή εκπαίδευση της ομάδας μου, καθημερινά αυτό το μενού θα βελτιώνεται, θα εξελίσσεται και θα γίνετε κομμάτι του εαυτού μας. Πρόκειται για ένα μενού που απαίτησε μήνες προετοιμασίας και δοκιμών, έρευνας και ανάπτυξης, ώστε να απευθύνεται και στις πέντε αισθήσεις, να μιμείται τη φύση με σεβασμό και να υπερασπίζεται τη βιωσιμότητα με συνέπεια», σημειώνει ο Γιώργος Παπαζαχαρίας.
Ο ίδιος βρίσκεται στην πιο ώριμη στιγμή της καριέρας του, παρουσιάζοντας τις επιρροές του από την πολυταξιδεμένη ζωή του, την αγάπη του για τη φύση, τις ηθικές του αρχές και την ελληνική παράδοση με έναν πολύ προσωπικό τρόπο.
Οι ανανεωμένες προτάσεις του μενού διατηρούν τον αινιγματικό τους χαρακτήρα, αλλά και τον καθιερωμένο omnivore, vegetarian ή vegan προσανατολισμό, ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε πελάτη. Από την άλλη, όσοι είχαν βρει τα προσωπικά τους αγαπημένα στο παλιότερο μενού δεν χρειάζεται να ανησυχούν, αφού ορισμένα εμβληματικά signature dishes θα παραμείνουν, αφού πρώτα περάσουν από μια διαδικασία ριζικής ανανέωσης, σε ύστερο χρόνο.
Τη γαστρονομική απόλαυση ολοκληρώνει εξασφαλίζει η λίστα κρασιών του Τηλέμαχου Παπανδρέα, με πάνω από 1000 ετικέτες από τον διεθνή και τον ελληνικό αμπελώνα.
Το Delta Restaurant είναι μια μελετημένη σύμπραξη κουζίνας, front house, κάβας και μπαρ που εστιάζει στην τελειότητα και φιλοδοξεί να φτάσει ακόμη πιο ψηλά. Με τις πιο αγνές πρώτες ύλες, τις πιο εξεζητημένες τεχνικές, custom σουπλά και σκεύη αλλά και το πιο ενημερωμένο service ώστε το δείπνο να μετατρέπεται σε αλησμόνητη εμπειρία και πολύτιμη γνώση που σε διαμορφώνουν και σε αλλάζουν ως άνθρωπο.
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0