Κεφάλαιο μακαρόνια: Πρόκειται για ένα πιάτο που συνήθως προτιμώ να καταναλώνω στο σπίτι, είτε στο δικό μου είτε και σε κάποιο άλλο, να το δοκιμάζω από τους ερασιτέχνες μάγειρες που γνωρίζω, από εκείνους που θα το περιποιηθούν και θα του βάλουν τα καλύτερα υλικά ξέροντας πως αυτό είναι που χρειάζονται τα ζυμαρικά για να αναδειχθούν, ή και να απογειωθούν. Είναι λοιπόν μετρημένες εκείνες οι μακαρονάδες που φτιάχνονται στην Αθήνα οι οποίες μπορούν να με παρακινήσουν να δώσω κάπου έξω ραντεβού γι’ αυτές. Αλλά αυτές τις λίγες πραγματικά τις ευχαριστιέμαι. Και αυτή την περίοδο τρέχει ένα project από τρεις δημιουργικούς τύπους και μακαρονάδες που μπορούν να με κάνουν να τους ακολουθήσω εκεί που θα μαγειρέψουν.

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πριν από σχεδόν 1000 χρόνια, ένα από τα πρώτα σκληρά τυριά του κόσμου, η Grana Padano φτιάχνεται λίγο πιο έξω από το Μιλάνο, από τους Κινστεριανούς μοναχούς της μονής του Chiaravalle. Με το γάλα που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του να προέρχεται αποκλειστικά από την κοιλάδα του ποταμού Πάδου, πρόκειται για ένα τυρί με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.

 

 

Επειδή πλέον θέλουμε να ξέρουμε από πού προέρχεται κάθε τι που καταναλώνουμε, αυτό το ημι - λιπαρό και αργής ωρίμανσης τυρί με την χαρακτηριστική κοκκώδη υφή παρασκευάζεται από το 1933 στο τυροκομείο Fattorie Cremona PLAC DAIRIES, σε έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς της Grana Padano που δημιουργήθηκε ως πρωτοβουλία μιας ομάδας δεκαεννέα γαλακτοπαραγωγών της περιοχής του Πάδου.  Με περίπου 150 εκατομμύρια λίτρα γάλα να αξιοποιούνται τον χρόνο από μία πολύ συγκεκριμένη περιοχή - κάτι που εξασφαλίζει και τη φρεσκάδα του- η πρώτη ύλη της Grana Padano μπαίνει στη διαδικασία της παραγωγής τη στιγμή που συλλέγεται από τους στάβλους των συνεταιριστών. 

 

 

Kαι φτάνω στο σήμερα, στο ζουμί, στο πώς ένα τυρί τόσο παλιό και από τη Βόρεια Ιταλία ετοιμάζει αυτές τις μέρες κάτι στην Αθήνα. Μπορεί να το έχετε παρατηρήσει, αλλά ως κάτοικοι αυτής της πόλης βρισκόμαστε τον τελευταίο καιρό στην ευχάριστη θέση να έχουμε διάφορα ενδιαφέροντα pop-up projects να παρακολουθήσουμε, όλο κάποια ενδιαφέρουσα συνεργασία και κάποιο take over προκύπτει στο κομμάτι της γεύσης που μας ενδιαφέρει, στο οποίο θέλουμε να παρευρεθούμε. Σας έχω ένα τέτοιο λοιπόν που νομίζω ότι θα τραβήξει την προσοχή πολλών, γιατί σε ένα καλοφτιαγμένο  πιάτο μακαρόνια δεν αντιστάθηκε (εύκολα τουλάχιστον) ποτέ κανείς, ακόμα και εγώ η περίεργη.

 

 

Ο λόγος για την Pastasciutta, το νέο pop-up project που θα πραγματοποιηθεί σε διάφορα ήδη αγαπημένα σημεία της πόλης και σε αυτό βρίσκουμε τρεις φίλους που έχουν μοιραστεί πολλά νόστιμα τραπέζια μαζί, γιατί ξέρουν καλά πως να το κάνουν αυτό. Με βασικό συστατικό την Grana Padano, η ομάδα πίσω από την Pastasciutta θα σερβίρει πρωτότυπες, λαχταριστές συνταγές, στη βάση τους κλασικές και γνώριμες αλλά με ευφάνταστα twists που θα κάνουν τη διαφορά.

 

 

Ποια είναι η ομάδα; H Fattorie Cremona συνεργάζεται με τον παρουσιαστή και social media expert Άλεξ Κάβδα που έχει και Ιταλίδα μαμά, με τον Χρόνη Πολίτη - γνωστό ως Uncle Chronis και ιδιοκτήτη του Uncle Chronis Tattoo- και τον chef Fahd, τον εμπνευστή του Guerilla Burgers που αυτή τη στιγμή θεωρείται ένα από τα κορυφαία στην κατηγορία του σε αυτή του αθηναϊκού street food δηλαδή. Έκαναν λοιπόν οι τρεις τους brainstorming, σκέφτηκαν με ποια υλικά θα ήθελαν να πειραματιστούν και να χρησιμοποιήσουν, και έτσι αυτή τη φορά, ο σεφ μας παρουσιάζει μια άλλη του πλευρά και μπλέκεται με τις μακαρονάδες. Και επειδή έχω δοκιμάσει από εκείνον πολλά ωραία πιάτα εκτός από τα μπέργκερ του μπορώ να εγγυηθώ για το τελικά αποτέλεσμα, δεν μπορεί να μην είναι νόστιμο.

 

 

Που θα πετύχουμε το Pastasciutta; Το νέο pop-up project της Αθήνας που θα λατρέψουν οι μακαρονάδες επέλεξε να μας συστηθεί σε τρία διαφορετικά μέρη. Σημειώστε λοιπόν ότι στις 25/05 & 01/06 θα μαγειρεύει στην κρυμμένη και new age καντίνα του Μεταξουργείου, δηλαδή, στη γνωστή Γαλιάντρα (Γιατράκου 4, πλατεία Αυδή) της Γωγώς Δελογιάννη με την υπέροχη αυλή. Λίγες μέρες μετά, στις 05/06 θα μεταφερθεί στην έδρα του σεφ, στο Guerilla Chef Burgers ενώ στις 15/06 θα μας περιμένει στο δημοφιλές μπαρ με το φανταστικό όνομα «Το Μπαρ» (από την ομάδα πίσω από το 3 dots & a dash) που βρίσκεται επίσης στα Εξάρχεια και έχει και αυτό μια τέλεια αυλή που θα ανοίξει για πρώτη φορά φέτος.

 

 

Τι καλό θα μας ετοιμάσουν: Με βασικό συστατικό την Grana Padano, το Π.Ο.Π. τυρί με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως, η ομάδα της Pastasciutta θα μας σερβίρει την «Penne Panzanella pasta salad» με Grana Padano flakes, ροδάκινο, βασιλικός, πίλα λευκού κρεμμυδιού, ντοματίνια, βινεγκρέτ μπαλσάμικου -καλοκαιρινή, πολύ δροσερή ιδέα. Έπειτα έχουν ετοιμάσει τη «Spaghetti seitan Bolognese» με την γνώριμη σάλτσα μπολονέζ αυτή τη φορά φτιαγμένη από σεϊτάν και μανιτάρια - το πιάτο ολοκληρώνεται με τριμμένη Grana Padano. Όσο για το πιο ξακουστό στον κόσμο ρωμαϊκό πιάτο θα τη βρείτε στο μενού τους ως  «Gnocchi carbonara». Η δική τους εκδοχή λοιπόν φτιάχνεται με ένα μη αναμενόμενο για τη συγκεκριμένη συνταγή ζυμαρικό, έχει κρέμα από αυγό και Grana Padano, chicharrones chips και κόλιανδρο.

logo-pasta-sciutta

Εσείς αυτό που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε εκείνη που ταιριάζει περισσότερο στις γεύσεις σας ή ακόμα καλύτερα, μπορείτε να βρεθείτε σε ένα από αυτά με εκείνους τους φίλους που ξέρετε ότι θα φροντίσουν να πάρουν διαφορετική μακαρονάδα από εσάς έτσι ώστε να δοκιμάσετε όλοι απ’ όλα, εγώ αυτό σκοπεύω να κάνω.

   

 Pastasciutta: Το νέο pop-up project της Αθήνας που θα λατρέψουν οι μακαρονάδες

 

Περισσότερες πληροφορίες για την Pastasciutta θα βρείτε εδώ.

Οδηγός Γεύσης