Τα Pharaoh Fire Nights επιστρέφουν στις 11 Φεβρουαρίου και υποδέχονται τον «Φλαμανδό Βίκινγκ» Willem Hiele, έναν από τους σημαντικότερους σεφ στον κόσμο, που μαγειρεύει στη φωτιά. Το ομώνυμο εστιατόριό του στο Oudenburg του Βελγίου στεγάζεται σε ένα μπρουταλιστικό κτίριο του κορυφαίου αρχιτέκτονα και γλύπτη Jacques Moeschal και είναι ένας χώρος όπου η γη, η θάλασσα και η φωτιά βρίσκουν τη θέση τους σε απόλυτη ισορροπία. Ο πλανήτης έχει ήδη αναγνωρίσει το έργο του – ένα αστέρι Michelin, Νο. 83 στη λίστα The World’s 50 Best Restaurants και 2 μαχαίρια στα φετινά Best Chef Awards.

 

Στις 11 Φεβρουαρίου, το Αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει για πρώτη φορά τη μοναδική φιλοσοφία του Hiele, μέσα από ένα μενού γευσιγνωσίας με πιάτα βασισμένα σε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά των ελληνικών θαλασσών, μαγειρεμένα στη φωτιά.

 

Willem Hiele: Ένας από τους σημαντικότερους σεφ στον κόσμο που μαγειρεύει στη φωτιά έρχεται στο Pharaoh 

 

Η πορεία του Willem είναι μια βαθιά προσωπική ιστορία, δεμένη με τη φύση και τον τόπο του, τις άγριες ακτές του Βελγίου. «Μεγάλωσα δίπλα στη θάλασσα, ανάμεσα σε ψαράδες, ακούγοντας το τρίξιμο των ξύλων στη φωτιά και τους ψιθύρους της παλίρροιας», λέει χαρακτηριστικά.

 

Τα πρώτα χρόνια του τα πέρασε ανάμεσα στην Οστάνδη και το Koksijde, σε μια οικογένεια ψαράδων, ενώ, ως παθιασμένος σέρφερ, εξερεύνησε τα ομορφότερα σημεία της θάλασσας. Όλα όσα κάνει και δημιουργεί είναι, με κάποιον τρόπο, συνδεδεμένα με τη θάλασσα.

 

Willem Hiele: Ένας από τους σημαντικότερους σεφ στον κόσμο που μαγειρεύει στη φωτιά έρχεται στο Pharaoh 

 

Από μικρή ηλικία έμαθε να δουλεύει με τα χέρια του, δίπλα στον πατέρα του, καπνιστή ψαριών, και στους ψαράδες της Οστάνδης. Παράλληλα, σπούδασε αρτοποιία και ζαχαροπλαστική, κάτι που διαμόρφωσε το ιδιαίτερο στυλ του, συνδυάζοντας τη βαθιά κατανόηση των υλικών με την ακρίβεια και τη δημιουργικότητα.

 

Άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο στην γενέτειρά του, το Koksijde, το 2015. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, αναδείχθηκε ως "Discovery of the Year" από τον οδηγό Gault&Millau, και έναν χρόνο μετά, συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στον Οδηγό Michelin. Το 2021, ο Willem απέκτησε το πρώτο του αστέρι Michelin και αποφάσισε να κλείσει τη χρονιά με μια αναγέννηση. Η παγκόσμια πανδημία τον επηρέασε βαθιά – κάτι που αντιμετώπισε ανοίγοντας τον κήπο του σπιτιού του και προσκαλώντας τους κατοίκους της πόλης να απολαύσουν το φαγητό του, ανταλλάσσοντας κουβέντες. Τελικά, έκλεισε το εστιατόριό του στο Koksijde και ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στο νέο του εστιατόριο στο Oudenburg, το οποίο άνοιξε το καλοκαίρι του 2022 και απέκτησε ένα αστέρι Michelin την επόμενη χρονιά.

 

Willem Hiele: Ένας από τους σημαντικότερους σεφ στον κόσμο που μαγειρεύει στη φωτιά έρχεται στο Pharaoh 

 

Η μαγειρική του είναι μια ωδή στις ρίζες του, στην πρώτη ύλη, στην εποχικότητα και στον αυθορμητισμό της στιγμής. Οι γεύσεις του έχουν ένταση, βάθος και ειλικρίνεια, αποκαλύπτοντας τη γη και τη θάλασσα σε κάθε πιάτο. Η κουζίνα του περιγράφεται ως «μια γαστρονομική γιορτή για όλες τις αισθήσεις».

 

Tasting menu: 120 ευρώ (χωρίς κρασί), slots: 18.30 /21.30, περιορισμένες θέσεις

Κρατήσεις στο pharaoh.gr

Οδηγός Γεύσης