Ανατολίτικη Κουζίνα

Πολίτικες γεύσεις στην καρδιά της Αθήνας, στο αυθεντικό Politi.co με τη φιλόξενη, χαλαρή ατμόσφαιρα.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 27.1.2010 | 16:31

«Ο κιοφτές θέλει καλό ζύμωμα και τα μπαχαρικά του για να γίνει νόστιμος». Θυμάμαι σαν τώρα τις οδηγίες που μου έδινε στην κουζίνα η Μικρασιάτισσα γιαγιά μου. Οι επιρροές που δέχτηκε η ελληνική κουζίνα από τη μικρασιατική και την πολίτικη ήταν καταλυτικές. Οι γεύσεις και τα αρώματα της πολίτικης κουζίνας είναι περασμένα στο DNA μας. Δεν είναι τυχαίο που οι πολίτικες γεύσεις είναι ιδιαίτερα αγαπητές και τα εστιατόρια με την κουζίνα της Πόλης κρατούν σταθερή θέση στις προτιμήσεις μας. Απόλυτα ευθυγραμμισμένο με τις ανατολίτικες γεύσεις είναι και το Politi.co στο Σύνταγμα, στην καρδιά της Αθήνας.

Η ευωδιά του λιμπιστικού κεμπάπ σε τραβάει από τη μύτη. Η κουζίνα του σε ταξιδεύει στα μονοπάτια της Πόλης με τις πολύβουες αγορές που μοσχοβολούν μπαχάρια και τους μιναρέδες να προσπαθούν να αγγίξουν τον ουρανό. Το φαγητό στο Politi.co είναι αυθεντικό, άλλωστε και ο ιδιοκτήτης του, που έχει ρίζες στην Κωνσταντινούπολη, δεν θα συμβιβαζόταν με κάτι λιγότερο. Εδώ, η ομάδα της κουζίνας δίνει ρεσιτάλ στο μαστόρικο ψήσιμο.

Το ζητούμενο φυσικά είναι το φαγητό, γι' αυτό και ο χώρος ακολουθεί μια ήσυχη, μοντέρνα αισθητική. Χαλαρός και φιλόξενος, με κομψές αναπαυτικές πολυθρόνες. Το προσωπικό ευγενικό, καλοδιάθετο, φροντίζει να σε κάνει να νιώθεις ευχαριστημένος.

Οι χειροποίητες φουσκωτές πίτες πουφ, ραντισμένες με σουσάμι, μόλις έχουν βγει από τον φούρνο και είναι ό,τι πρέπει για να τις βουτήξεις άπληστα μέσα στην καπνιστή μελιτζανοσαλάτα. Αδημονώ να δοκιμάσω τα μπορέκ Καισαρείας, δηλαδή τα παστουρμαδοπιτάκια. Φτιάχνονται με χειροποίητο φύλλο γιουφκά, παστουρμά, κεφαλοτύρι, ψιλοκομμένη ντομάτα και πράσινη πιπεριά. Πεντανόστιμα. Στο ίδιο εξαιρετικό γευστικό επίπεδο ήταν και το πεϊνιρλί σουτζούκ με σουτζούκι και ποικιλία τυριών, φτιαγμένο με τέχνη.

Εύκολα μπορείς να παρασυρθείς από τη νοστιμιά των ζεστών ορεκτικών, αλλά αξίζει να κρατήσεις χώρο για να γευθείς, από τα κυρίως, την ποικιλία σε κεμπάπ. Κρέατα καλοδιαλεγμένα, όμορφα ψημένα. Όπως το υποδειγματικά φτιαγμένο Άδανα κεμπάπ από φρέσκο αρνίσιο και μοσχαρίσιο κιμά, που ζυμώνεται με μπαχαρικά και ψήνεται στα κάρβουνα. Καλοφτιαγμένο είναι και το ντονέρ κεμπάπ, που συνοδεύεται από ντομάτα, πιπεριά ψητή και πιλάφι. Όσο για τις κρίσεις υπογλυκαιμίας, ικανοποιήστε τις με σιμιγδαλένιο χαλβά που κρύβει στην καρδιά του παγωτό. Εξίσου απολαυστικό είναι και το υπέροχο κιουνεφέ, που συνοδεύεται από παγωτό, αλλά και το καζαντιπί. Γλυκές και οι τιμές, από 19 ευρώ το άτομο.

Συμπέρασμα: το Politi.co προσφέρει νόστιμες γεύσεις για το μεσημέρι, μετά τα ψώνια ή τη δουλειά, αλλά και το βράδυ, με τη φιλική παρέα που νοστάλγησε τη νοστιμιά του κεμπάπ.

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Μνήμες ελιάς από το παρελθόν και το μέλλον

Μνήμες ελιάς: Από τους πρώτους τροφοσυλλέκτες μέχρι τον Ελ Γκρέκο και τον Ελύτη

Νίκος Γ. Μαστροπαύλος |
Scroll to top icon