Italia: Σα να τρως στην κουζίνα μιας Ναπολιτάνας γιαγιάς

...που ξέρει να μαγειρεύει αυθεντικές ιταλικές συνταγές, αφού ο εγγονός της εγκατέλειψε τη γραφιστική τέχνη για χάρη αυτής της καλαίσθητης τρατορίας

31.5.2017 | 13:23

 

Μόνο καλά λόγια έχω να πω για τη νοστιμιά, τη δελεαστική παρουσίαση του φαγητού και τη φιλοξενία στο εστιατόριο Italia. Παίρνεις θέση στα κομψά τραπεζάκια που πάνω τους φιγουράρουν κόκκινα καρό σουπλά, στον πεζόδρομο της οδού Ηρώνδα στο Παγκράτι, και είναι σαν να βρίσκεσαι στη διάσημη γειτονιά Trastevere της Ρώμης. Ταιριαστή η θέση της γουστόζικης τρατορίας με την αυθεντική ιταλική κουζίνα. Μπαίνοντας βρίσκεσαι σε μια όμορφη σάλα που διατηρεί κάποια από τα αυθεντικά στοιχεία του νεοκλασικού κτιρίου με τα πολύχρωμα πλακάκια δαπέδου και τα λευκά δαντελένια γύψινα. Λίγα τραπέζια, μπόλικες ασπρόμαυρες φωτογραφίες στους τοίχους από αγαπημένους πρωταγωνιστές του ιταλικού κινηματογράφου, απαλός φωτισμός, ενώ από την ανοιχτή κουζίνα έρχεται διακριτική η χαρακτηριστική μυρωδιά του σκόρδου – αίσθηση ναπολιτάνικου σπιτικού.

 

Η Ιταλίδα γιαγιά μετέδωσε την αγάπη και τη γνώση για την κουζίνα της πατρίδας της στον εγγονό της Ονούφριο Ιωακειμίδη, ο οποίος, αν και σπούδασε γραφίστας, τελικά αποφάσισε πως η αγάπη του είναι η μαγειρική. «Μαγειρεύω όπως στο σπίτι της γιαγιάς μου, με λίγα και ποιοτικά υλικά. Κοντά της έμαθα να φτιάχνω από μικρός τα χειροποίητα ζυμαρικά  που τιμώ και στην κουζίνα μου». Ξεκίνησε την πρώτη τρατορία του στη Θεσσαλονίκη, αργότερα μαγεύτηκε από το νησί της Τήνου και από το 2013 τα καλοκαίρια μαγειρεύει ιταλική κουζίνα στο χωριό Κρόκος. Στην Αθήνα, πριν από έναν χρόνο ξεκίνησε να μας συστήνει το σπιτικό ιταλικό φαγητό του.

 

Μέσα σε ένα εξώφυλλο από παλιό δίσκο του Παβαρότι ανακαλύπτω το μενού, που προσφέρει ποικιλία από φρέσκα χειροποίητα μακαρόνια, ορεκτικά, σαλάτες, λίγες προτάσεις κρεατικών, νιόκι και ραβιόλι. Δοκιμάζεις αχνιστή πουτανέσκα (€12) και μαύρα χειροποίητα λινγκουίνι μέσα σε μια μελωμένη σάλτσα ντομάτας με ελιές, αντζούγιες, κάππαρη, καυτερή πιπεριά, μια ιδέα σκόρδο και ξύσμα λεμονιού, που τονίζει το πικάντικο κρεσέντο της πλούσιας γεύσης. Ένα πιάτο πραγματικά αυθεντικό. Την απλότητα σε όλο το γευστικό της μεγαλείο αποκαλύπτει η Cacio e Pepe (€10) με χειροποίητα ζυμαρικά μενταλφίνε με ναπολιτάνικη καταγωγή που δένουν όμορφα με την κρέμα από πεκορίνο Ρομάνο, κρασί, ελαιόλαδο, πιπέρι και σκόρδο. Η Βoscaiola (€14) προσφέρει απολαυστικές μπουκιές από ανάμεικτα μανιτάρια και αρωματικά πορτσίνι, και guanciale (ψιλοκομμένα μάγουλα μαύρου χοίρου), γαρνιρισμένη με φρέσκα ντοματίνια και φύλλα ρόκας. Καλοφτιαγμένο και το κλασικό πιάτο Saltimbocca alla romana (€15) με λεπτοκομμένα μοσχαρίσια φιλετάκια καλυμμένα με τραγανό προσούτο και αρωματισμένα με φασκόμηλο. To τιραμισού είναι καλοφτιαγμένο, με έντονη γεύση και άρωμα από μόκα (€5). Μπορείς να φας στην Αθήνα σαν Ιταλός. Εύγε!

 

Italia, Ηρώνδα 6β, Παγκράτι, 210 725 2003

 

Italia: Σα να τρως στην κουζίνα μιας Ναπολιτάνας γιαγιάς

 

Italia: Σα να τρως στην κουζίνα μιας Ναπολιτάνας γιαγιάς

 

Italia: Σα να τρως στην κουζίνα μιας Ναπολιτάνας γιαγιάς
Ηρώνδα 6β
210 7252003
 
 
 
 
Νίκη Μηταρέα
Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βασίλης Οικονομίδης |
Scroll to top icon