Στον «Ρόδακα» για ελληνικά πιάτα και ατμόσφαιρα παλαιού αθηναϊκού σπιτικού

Το καινούργιο εστιατόριο που μόλις άνοιξε στο Μετς προτείνει γεύσεις «κλασικής αθηναϊκής αστικής μαγειρικής».

29.1.2020 | 11:24
Στον «Ρόδακα» για ελληνικά πιάτα και ατμόσφαιρα παλαιού αθηναϊκού σπιτικού
Η κουζίνα αντιπροσωπεύει αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί «κλασική αθηναϊκή αστική μαγειρική» ή «νοσταλγικό αθηναϊκό comfort food με σπιτική αύρα».

 

«Ρόδακας» λέγεται το καινούργιο εστιατόριο που μόλις άνοιξε στο Μετς με ελληνικά πιάτα και ατμόσφαιρα παλαιού αθηναϊκού σπιτικού, η ταυτότητα του οποίου ορίζεται από δύο στοιχεία: το όνομά του και την κουζίνα του.

 

Ρόδακας είναι το μοτίβο του τριαντάφυλλου που συναντάς ως διακοσμητικό στοιχείο σε κατασκευές από τη μινωική Κρήτη ως την κλασική αρχαιότητα και το Βυζάντιο, το οποίο έχει βρει τη θέση του και στην αρχιτεκτονική των νεοκλασικών αστικών σπιτιών.

 

Η επιλογή του ονόματος δηλώνει τις προθέσεις των δημιουργών του, η ιστορία των οποίων καθορίζει και το είδος της κουζίνας, αφού πρόκειται για τη Μαριάνθη Ρασιδάκη και τον σύζυγό της Νίκο Κουτουζή, ο οποίος επί δύο δεκαετίες βρισκόταν στο τιμόνι του εμβληματικού εστιατορίου «Κεντρικόν» στην καρδιά της Αθήνας.

 

Ο «Ρόδακας» πήρε θέση σε μια μονοκατοικία του 1935, σε έναν μικρό δρόμο ανάμεσα στη Βουλιαγμένης και στην Ηλιουπόλεως, στο ύψος του Α' Νεκροταφείου. Εκεί έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρηθεί μια αύρα περασμένης εποχής τόσο στην αυλή όσο και στον εσωτερικό χώρο. Η κουζίνα αντιπροσωπεύει αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί «κλασική αθηναϊκή αστική μαγειρική» ή «νοσταλγικό αθηναϊκό comfort food με σπιτική αύρα».

 

Σε αυτήν βρίσκουμε και επιτραπέζια σπανακοτυρόπιτα (που έβρισκες πάντα στο Κεντρικόν), λαχανοντολμάδες, το μοσχάρι στιφάδο, κοτόπουλο μιλανέζα και κρέμα καραμελέ. Με δυο λόγια, κουζίνα αστικής Αθήνας για όσους μπορούν θυμηθούν και για όσους θέλουν να μάθουν.

 

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Η επιμέλεια του μενού είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Νίκου Κουτουζή, που έχει μακρά μαγειρική εμπειρία, με τον εξαιρετικό και δημιουργικό σεφ Γιάννη Στανίτσα. Ξεκινάς με ορεκτική κοτόπιτα, που είναι πίτα ημέρας και φτιάχνεται με τραγανό φύλλο και πλούσια γέμιση από κότα, καρότο τριμμένο και τυρί (€3,50) – γεύση αληθινή.

 

Στον «Ρόδακα» για ελληνικά πιάτα και ατμόσφαιρα παλαιού αθηναϊκού σπιτικού
Ο «Ρόδακας» πήρε θέση σε μια μονοκατοικία του 1935, σε έναν μικρό δρόμο ανάμεσα στη Βουλιαγμένης και στην Ηλιουπόλεως, στο ύψος του Α' Νεκροταφείου.

 

Οι γίγαντες πλακί σε βάζουν σε πειρασμό και έρχονται σωστά μαγειρεμένοι με τη σαλτσούλα τους και αρωματισμένοι με άνηθο (€5). Πραγματικά, είχα καιρό να απολαύσω τη γεύση τους. Η μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι, που συνοδεύεται από τραγανά πιτάκια, είναι όμορφα καπνισμένη και τρώγεται ευχάριστα (€4).

 

Ωραία η ιδέα της σαλάτας «Ρόδακας» με λάχανο, πρασινάδες τραγανές, ξηρούς καρπούς και κυδωνόπαστο που σερβίρεται με βινεγκρέτ εσπεριδοειδών (€7).

 

Από τα κυρίως, το μοσχάρι στιφάδο είναι γευστικό ποίημα (€8), μελωμένο όμορφα, με αρώματα από γλυκά μπαχαρικά. Στο τραπέζι προσγειώνεται σε πήλινο σκεύος το μοσχάρι μαγειρεμένο με μελιτζάνες, ντομάτα και μυρωδικά και εδώ η έκπληξη έρχεται από τη φάβα που φιγουράρει στην κορυφή, γαρνιρισμένη με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανό (€8).

 

Το γευστικό παιχνίδι της μελιτζάνας με τη φάβα είναι απόλυτα ταιριαστό και ενισχύεται από τη νοστιμιά του καλοφτιαγμένου κρέατος. Αν πεθύμησες το σνίτσελ Βιενουά από τα χρόνια που το σέρβιραν στο Κεντρικόν, εδώ σε περιμένει λαχταριστό, με τραγανές τηγανητές πατάτες (€8).

 

Κράτησε χώρο για τα επιδόρπια. Το εξαιρετικό ραβανί Βέροιας, που συνοδεύεται με παγωτό καϊμάκι (€4), είναι υπέροχο, όπως και η αληθινή κρέμα καραμελέ (€3) που ξυπνά παιδικές αναμνήσεις. Το εστιατόριο Ρόδακας αξίζει να μπει στην ατζέντα σου.


Ρόδακας, Κέλσου 10, Αθήνα, 210 9216941

Κέλσου 10, Αθήνα
210 9216941
 
 
 
 
Νίκη Μηταρέα
Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Scroll to top icon