2.12.2013 | 19:10
Γεια σας! Μια εορταστική πρόταση για τις μέρες που έρχονται.
Κόκορας κρασάτος με χυλοπίτεςΚόκκορας αλανιάρης συνοδευόμενος από χυλοπίτες. Ένα παραδοσιακό φαγάκι για μερακλήδες. Μπορείτε να το απολαύσετε με ένα κρασάκι κατά προτίμηση κοκκινέλι Νεμέας.Τι χρειαζόμαστε:1 κόκκορας 2-3 κιλά1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο1 νεροπότηρο κρασί κοκκινέλι Νεμέας2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες ή το 1/3 απο ένα κουτί πουμαρό1 κουταλιά τοματοπελτέ5 κρεμμύδια μικρά στιφάδου ή 2 μεγάλα κομμένα στα τέσσερααλάτι και πιπέρι8 σκελίδες σκόρδο1 φύλλο δάφνης5 μπαλάκια μπαχάρι500 γρ. ΧυλοπίτεςΠώς το κάνουμε:Καθαρίζουμε, καψαλίζουμε και πλένουμε τον κόκκορα. Τον τεμαχίζουμε σε μερίδες, αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε τα κομμάτια στην κατσαρόλα με το κρασί να βράσουν όση ώρα θα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.Αφού ετοιμάσουμε τα υλικά μας τα ρίχνουμε όλα στην κατσαρόλα εκτός απο τις χυλοπίτες και προσθέτουμε νερό τόσο όσο να σκεπάσει τον κόκκορα.Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν (χύτρα 20-25 λεπτά).Όταν το κρέας είναι έτοιμο το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε ταψί μαζί με το ζουμί του αν χρειάζεται περισσότερο ζουμάκι προσθέτουμε ζεστό νερό.Ρίχνουμε τις χυλοπίτες (κατά προτίμηση χειροποίητες).Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο 230-240ο C για 10-15 λεπτά μέχρι να ψηθούν και οι χυλοπίτες.Αν το φαγάκι σας ειναι κάπως νερουλό αφήστε το μέσα στο φούρνο και θα πιεί το ζουμάκι του.Λίγα μυστικά ακόμαΤο κρασί της Νεμέας παράγεται από μια παραδοσιακή ελληνική ποικιλία αμπελιού, το γνωστό «Αγιωργίτικο», που είναι πασίγνωστο σ' όλον τον κόσμο. Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα έδειξαν ότι το κόκκινο κρασί σε αντίθεση με άλλα κρασιά και αλκοολούχα ποτά, έχει ευεργετικές δράσεις για την καρδία.Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!http://www.sintagespareas.gr/sintages/kokoras-krasatos-me-xilopites.html