ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
17.1.2019 | 02:38

Στις ΗΠΑ δεν έχουν μόνο Πανελλήνιες για να μπουν στο Παν/μιο, σωστά;

Δε γνωρίζω από εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών αλλά μετά από τόσα χρόνια ταινιών και αναφορών από τις ΗΠΑ, κατλαβαίνω ότι δε δίνουν μόνο πανελλήνιες εξετάσεις (SATs τις αποκαλούν;) για να μπουν στα πανεπιστήμιά τους (που πολλά είναι και κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο) αλλά η εισαγωγή τους καθορίζεται και από τη συμμετοχή τους σε διάφορες δραστηριότητες και ομάδες, π.χ. σε αθλήματα και σχολικές ομάδες lacrosse/μπάσκετ/βόλλεϋ κτλ, στο σχολικό club of photography, στην ομόδα που κάνεις εξάσκηση σε δημόσιους λόγους, στην ομάδα σκακιού, να δουλεύουν part-time οπουδήποτε, internship ακόμη και σε σούπερ-μάρκετ αρκεί να δείξουν με αυτό ότι είναι υπεύθυνοι άνθρωποι, να έχουν συστατικές επιστολές από τους δασκάλους τους, να κάνουν εθελοντισμό, να συμμετέχουν στη σχολική εφημερίδα ή στη σχολική θεατρική ομάδα, κ.ά. Αν το έχω καταλάβει σωστά δηλ. Και, τώρα που το σκέφτομαι, και στα ιδιωτικά Λύκεια στην Αθήνα, έχω ακούσει ότι τα σχολεία προσφέρουν επίσης πολλές τέτοιες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες γιατί συνήθως οι μαθητές τους πηγαίνουν για πανεπιστημιακές σπουδές στις ΗΠΑ, σωστά;Πάντως το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον να είσαι μαθητής στις ΗΠΑ!
7
 
 
 
 
σχόλια
My 2¢, το scholastic aptitude test (sat) πάει χέρι χέρι με το gpa (grade point average/μέσος όρος) για να μπεις στα καλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ θες καλο σκορ στο sat (1400-1600pt) κ καλό gpa (3,5-4,0), αυτά είναι μόνο για να σε δεχθούν, κ μν ξεχνάς ότι το sat χρεώνεται με κάθε αίτηση που θα στείλεις, αν δλδ έχεις 5 πανεπιστήμια πρέπει να πληρώσεις x5. Μετά έχεις δίδακτρα από 20.000-50.000$ δλδ κοντά 200κ για τα ivy League . Μπορείς να πάρεις υποτροφία (Ο Παπανδρέου στο Χάρβαρντ είχε) κ τέτοια προγράμματα υπάρχουν σε πολλά πανεπιστήμια που έχουν αθλητικές ομάδες (college basketball) που θεωρούνται εισαγωγή στην professional league. Προσωπικά πιστεύω ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με όλα τα στραβά του είναι καλύτερο με περισσότερες δυνατότητες κ πολλές γνώσεις. Απόφοιτος ελληνικού λυκείου μπορεί να υπολογίσει αεροδυναμική αντίσταση για σχεδιασμό αεροσκάφους ενώ ο μέσος Αμερικανός μαθητής δυσκολεύεται να διατυπώσει απλή εξίσωση επιτάχυνσης της μάζας . Προσωπική παρατήρηση ήταν όταν πήγα από την 1 λυκείου εδώ, στο αμερικανικό σύστημα, η ύλη μου φαινόταν γελοία κ αλλαξα από το college prep σε advanced prep κ honors κ αυτό σχεδόν χωρίς καμία προσπάθεια απλά με τις γνώσεις του ελληνικού λυκείου. Μην τα μηδενίζουμε όλα καλό είναι το σύστημα της Ελλάδας η παιδεία από την οικογένεια είναι που χρειάζεται βελτίωση.
Επειδή θα το πεις και πουθενά αλλού αυτό το γουστόζικο με τις Πανελλήνιες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, δηλαδή σε γνωστούς/φίλους/συγγενείς που θα σε κοιτάνε σα χάνοι και με το δίκιο τους, αναφέρσου σε αυτό ως εισαγωγικές εξετάσεις Πανεπιστημίων της τάδε χώρας.Να δω να κάνουν spelling/chess/glee/latin clubs στα ελληνικά γυμνάσια, μαζί με γκρουπ τσιρλίντερς και φιλαρμονικές και παρελάσεις, να πέσω στα πατώματα η γυναίκα... :ΡΈχουν δίκιο πάντως σε αυτά που σου λένε οι συνάδελφοι. Υπάρχει μια ολόκληρη γενιά millennials (όσοι γεννήθηκαν από το 1980 περίπου και μετά), οι περισσότεροι των οποίων, χρωστάνε τα μαλλιοκέφαλά τους στα δάνεια σπουδών τους, για πάρα πολλά χρόνια, επειδή οι γονείς τους αδυνατούσαν να πάρουν άλλα δάνεια καθώς χρωστάνε και οι ίδιοι, 2 και 3 υποθήκες σπιτιών. Αυτά τα δάνεια, τα παίρνουν όχι για να επιβιώσουν στο διάστημα που σπουδάζουν (τροφή/διαμονή/βιβλία/λογαριασμούς), αλλά για να πληρώνουν τα υπερκοστολογημένα δίδακτρα των ευαγών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων τους και εννοείται ότι πληρώνουν για μια ζωή. Γκούγκαρέ το λίγο και θα δεις τι εννοούμε.Σου χαλάσαμε την ψευδαίσθηση της γης της επαγγελίας/μάνα Αμερική, ε; Ναι, αυτό βλέπεις στις ταινίες γιατί αυτό θέλουν να σου πουλήσουν και στην περίπτωσή σου, το κατάφεραν έως ένα σημείο.Ίσως αυτό είναι μια υπενθύμιση του να μην είσαι και πολύ εύπιστος/η σε ότι σου σερβίρουν.
Δε μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον να πρέπει να πάρεις φοιτητικό δάνειο για να σπουδάσεις, το οποίο φυσικά θα πρεπει να το ξεπληρώνεις τα επόμενα χρόνια της ζωής σου. Εκτός αν κάποιος πάρει υποτροφία που είναι σίγουρα η μειοψηφια.
Προφανώς όλα αυτά τα κάνουν για να μπουν στα πανεπιστήμια με όρους "υποτροφίας". Δηλαδή με μειωμένα δίδακτρα ή και δυνατότητα κοινωνικής εργασίας στην πανεπιστημιούπολη για να έχουν και στέγαση.Οι όροι για τις υποτροφίες κοιτάνε πολύ τα οικονομικά κριτήρια ( κάποια συγκεκριμένα στάνταρ) αλλά και το τι έχει δείξει ο υποψήφιος ως έργο από αυτά που αναφέρεις ( αθλητικές επιδόσεις, κοινωφελή έργο κτλ ). Καθώς η εμπειρία σου είναι από ταινίες, οι πρωταγωνιστές είναι συνήθως παιδιά της μεσαίας τάξης που προσπαθούν συνήθως να βρουν θέση σε ένα ανώτερο πανεπιστήμιο.Δες κανένα ντοκυμαντέρ για τους φοιτητές που κερδίζουν υποτροφίες για τα δίδακτρα, ενώ δουλεύουν για να πληρωσουν σίτιση στέγαση ενώ ταυτόχρονα όλα αυτά για να καλυφθούν απαιτούν και στο να πάρουν και δάνειο το οποίο θα το πληρωνουν πολλά χρόνια από την ζωή τους.Ένα πρόσφατο ντοκυμαντέρ που είδα έλεγε για τους χιλιάδες φοιτητές που παρότι καλύπτουν τις βασικές ανάγκες της σίτισης και των διδάκτρων, κοιμούνται σε αυτοκίνητα η βανακια για να μην χρεωθούν για μια ζωή από τα δάνεια.
Scroll to top icon