Αξολότλ: Το αμφίβιο από το Μεξικό που έχει γίνει «σταρ»

Αξολότλ: Το αμφίβιο από το Μεξικό που έχει γίνει «σταρ» Facebook Twitter
Φωτ.: Tim Flach / The Economist
0

Το Ambystoma mexicanum, γνωστό ως το αμφίβιο, αξολότλ, έχει μια ήσυχη ζωή στα σκοτεινά νερά της γειτονιάς Xochimilco στο Μεξικό.

Με το ζελατινώδες μικρό σώμα του και την απέχθεια για τον θόρυβο, το είδος της «μεξικανικής σαλαμάνδρας» τείνει να γίνει ένας «παγκόσμιος μεγάλος αστέρας» σχολιάζει ο Economist.

Τα καταστήματα είναι γεμάτα με χαριτωμένα λούτρινα αξολότλ. Τόσο τα ίδια τα αμφίβια, όσο και οι καρτουνίστικες εκδοχές τους συγκεντρώνουν δεκάδες εκατομμύρια προβολές στο YouTube και το TikTok, ενώ παράλληλα, πρωταγωνιστούν σε βιντεοπαιχνίδια.

Ο λόγος που είναι τόσο αγαπητά, ίσως έγκειται στο δίπολο της παρουσίας του. Είναι χαρτωμένο αλλά συγχρόνως θα μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν και αποκρουστικό, λόγω των χαρακτηριστικών εξωτερικών βράγχιών του, τα οποία μοιάζουν με φτερά και βρίσκονται στο κεφάλι του.

Το σώμα του είναι επίμηκες, με μακριά ουρά και τέσσερα μικρά άκρα και φτάνει συνήθως σε μήκος περίπου, τα 15 με 25 εκατοστά.

Στη φύση συναντάται συνήθως με σκουρόχρωμες αποχρώσεις, αλλά σε συνθήκη αιχμαλωσίας, υπάρχουν κυρίως λευκά και αλμπίνο λόγω γενετικής επιλεκτικότητας.

Αξολότλ: Το αμφίβιο από το Μεξικό που έχει γίνει «σταρ» Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash

Το αξολότλ δεν ολοκληρώνει ποτέ τη μεταμόρφωση από προνύμφη σε ενήλικο αμφίβιο. Έτσι, παραμένει υδρόβιο και διατηρεί τα βράγχια του καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Είναι διάσημο για την ικανότητά του να αναγεννά κατεστραμμένα μέρη του σώματος, όπως ουρές, άκρα, ακόμα και μέρη της καρδιάς, του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Το αξολότλ είναι σαρκοφάγο και τρέφεται με μικρά ζώα όπως σκουλήκια, έντομα, σαλιγκάρια και μικρά ψάρια. Σε αιχμαλωσία, συχνά λαμβάνει ως επί το πλείστον, ειδικές τροφές για υδρόβια ζώα.

 
It's Viral
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι πριγκίπισσες της Disney θα υπέφεραν από κατάθλιψη και αλωπεκία» - Viral η έρευνα πανεπιστημίου

It's Viral / «Οι πριγκίπισσες της Disney θα υπέφεραν από κατάθλιψη και αλωπεκία» - Viral η έρευνα πανεπιστημίου

Η έκθεση του Πανεπιστήμιο του Τβέντε στην Ολλανδία για μολύνσεις από «τα μικροπλαστικά νεραϊδόσκονης» και τη «συμβίωση με ένα τέρας» έχει κατακλύσει το διαδίκτυο
LIFO NEWSROOM